Ga naar de inhoud

FK 2019: Weinig verrassingen tijdens eerste ronde Fries Kampioenschap Schaken

Het Fries kampioenschap schaken wordt dit jaar in het Skûlplak in Damwâld verspeeld. De organisatie is in handen bij schaakvereniging “Schaakwoude”. Schaakwoude heeft de organisatie van dit toernooi binnen weten te halen als onderdeel van de 40 jarige jubileum activiteiten. Schaakwoude bestaat dit jaar namelijk 40 jaar. Het kampioenschap is in 2 groepen opgedeeld, de A en de B-groep.

De regerend kampioen van de Friese Schaakbond is al geruime tijd internationaal meester Migchiel de Jong uit Leeuwarden. Ook dit jaar is hij weer favoriet om de A-groep te winnen en de titel te prolongeren. Velen anderen azen echter ook op de titel, zo zullen onder andere Erik Sparenberg, Jeroen Weggen en Amir Nicolai een gooi naar de titel willen doen. In de eerste ronde werden aan de top geen verrassingen genoteerd. De Jong won overtuigend. De andere toppers wonnen ondanks hevige tegenstand ook hun partijen. De grootste verrassing in de A-groep werd genoteerd door Sjoerd Hoekstra uit Garyp, hij versloeg tacticus Dolf Wissmann. Jan Lootsma en Fokke Jonkman hadden de langste partij van de avond en Jonkman wist laat op de avond de partij in een toreneindspel naar zich toe te trekken.

In de B-groep zijn er zeker 6 gegadigden voor de titel. De als hoogst geplaatste Bauke Vroom won vlot van Jacoba Hiemstra, doordat hij profiteerde van een wandelkoning. René Wijnstra zorgde voor een verrassing door remise te spelen tegen de sterke en degelijke Pieter Postma. De net van het Nederlands jeugdkampioenschap terug gekeerde Sven Broersma had zijn dag niet tegen Tagi Nadjafov en liet een halfje liggen. Grootste verrassing in de B-groep was de overwinning van Johan Cnossen op Auke van der Zee. Johan bleek in het eindspel net wat scherper en handiger dan de sterker geachte van der Zee.
Volgende week woensdag volgt ronde twee.

Advertenties geblokkeerd