Ga naar de inhoud

Vooruitblik Schaakwoude 2 in eerste klasse FSB.

Personele bezetting Schaakwoude 2 dit jaar weer flink gewijzigd.

 

Eindelijk mocht Schaakwoude 2 vorig jaar weer in de eerste klasse FSB uitkomen. Het team bleek vorig jaar al van geen enkel team onder te hoeven doen. Alleen moest het de draai nog wat vinden in de eerste klasse. Waardoor toch nog wat onnodig puntverlies werd geleden. Als ik kijk naar de eerste klasse van dit jaar, dan lijkt deze klasse er niet sterker op geworden.

 

Sneek 3, en Knudde zijn gedegradeerd uit de promotieklasse. WES en Jurjen Tolsma zijn gepromoveerd uit de tweede klasse.  De sterkte van Sneek 3 kan ik moellijk inschatten, maar van de andere drie teams moet Schaakwoude 2 toch kunnen winnen. Vertrokken uit de eerste klasse zijn de F-Pion, DSC, Steenwijk en Lasker. Twee sterke teams hebben daarmee de eerste klasse verlaten, ook al is Steenwijk gedegradeerd. Schaakwoude 2 hoefde vorig jaar naast de vertrokken F-Pion alleen de Burght boven zich te dulden. Mogen we daaruit concluderen dat Schaakwoude 2 zich nu met het kampioensschap mag bemoeien?

 

Ja, zou je kunnen zeggen want het tweede is er denk ik niet zwakker op geworden. De samenstelling van het team is flink gewijzigd. Dat is altijd het lot geweest van “de reserves”. De sterkste spelers vertrekken elk jaar naar het eerste. Gelukkig blijft in het tweede altijd een eigen “sfeer”  hangen.

 

Vertrokken naar het eerste zijn de eerste drie bordspelers, Gerke Ros, Bart Lemstra en Jan Sybren Zagema. Een flinke aderlating, maar uit het eerste dwarrelen niet de zwakste spelers terug. Oud clubkampioenen Wietse de Jong (nog maar een paar maanden onttroond) en Willem Woudstra. Zij zullen aan de eerste borden competitieve tegenstanders treffen. Toch verwacht ik dat zij zullen bewijzen toch wel in het eerste thuis te horen.

 

Ook heeft het tweede zich versterkt met spelers die vorig jaar niet in een team zaten. Ik noem Atze Metz en Fedde Verf. Ik weet dat ze flink gemotiveerd zullen zijn om veel punten te scoren. Ook nieuw in het tweede zijn Jan Eelkema en Catrines Veenstra. Met Jan hebben we nog een ex-kampioen in de gelederen. Maar dan wel van SC. Hantum, waar hij jarenlang “geheerst” heeft.

 

Alleen Jouwert Turkstra en Bauke Vroom speelden vorig jaar ook al in het tweede. Jouwert is een speler die zeer veel ervaring op hoog niveau met zich meedraagt. Bauke mag de rol van teamcaptain op zich nemen.  Gelukkig heeft hij ook dit jaar weer de beschikking over sterke invallers.

 

Als dit achttal goed gemotiveerd achter de borden zit moet het zich toch kunnen  mengen in de strijd met de hoogste plaatsen in de eerste klasse. We moeten van elke team kunnen winnen, al kunnen we dan ook wel elke wedstrijd “uit het niets”” verliezen. We spreken trouwens over een achttal waarvan niemand meer in Damwoude zelf woont. Alleen Catrines woont nog in de directe omgeving. Ook hierom is besloten dat het tweede de thuiswedstrijden, net als het eerste, op vrijdagavond in het ijsclubgebouw zal spelen. Zodat het voor spelers uit andere landsdelen gemakkelijker wordt, om naar Damwoude te komen.

 

Prognose

Eerste Klasse FSB

 

1 De Burght

2 Schaakwoude 2

3 Sneek 3

4 Westergo

5 Knudde

6 De Donger

7 Jurjen Tolsma

8 WES

Geef een reactie

Advertenties geblokkeerd