Ga naar de inhoud

Verslag Kwalificatie NK jeugd door Sven

Op 17 april was het laatste NK kwalificatietoernooi voor de A, B en C meisjes gepland. Tegelijkertijd was ook de online KNSB beker competitie bezig, dus genoeg om te volgen voor de schaakliefhebber. Nadeel was wel dat sterke jeugdspelers hierdoor niet mee konden spelen in de bekercompetitie. Zelf had ik op 3 en 10 april ook al een poging gewaagd, 3 april had ik mijn dag niet en 10 april viel ik op basis van weerstandspunten net buiten de NK-plekken. Door mijn deelname aan de eerdere toernooien had ik 2 kansen om me te plaatsen; direct door bij de eerste 4 te eindigen in het toernooi, of indirect door eerste te worden in het klassement over de 3 speeldagen. Ik had berekend dat ik aan 4.5 punt waarschijnlijk genoeg zou hebben om me te plaatsen via het klassement.

Nu het toernooi zelf. Aangezien ik in de A categorie speelde, zal dit verslag daar voornamelijk over gaan. Osama had zich al geplaatst en Christian en ik (de overige Friezen in de A categorie) gingen vol voor onze laatste kans (hier dient bij gezegd te worden dat het voor Christian tevens zijn eerste kans was). Voor het toernooi merkte ik op dat er mensen meededen die al geplaatst waren. Persoonlijk vind ik dat geen goed idee, aangezien dat het ‘’loterij’’ aspect van het Zwitserse systeem alleen maar vergroot. Voor aanvang van het toernooi was er gedoe met de zoom call. Meerdere spelers kregen de melding dat de zoom call al vol zat en kwamen er daardoor dus niet in. De eerste ronde begon hierdoor iets later, terwijl de zoom call nog steeds niet werkte (ikzelf heb tussen de ronden door meerdere pogingen gedaan om er alsnog in te komen, allemaal tevergeefs).

In die eerste ronde won ik in 7 zetten en ongeveer 2 minuten mijn partij. Ik kon dus even de tijd nemen om buiten in de zon een kopje koffie te nuttigen. Ik kwam terug bij mijn laptop rond de climax van de eerste ronde partijen; ik besloot bij Christian zijn partij te gaan kijken. Toen ik inschakelde zag ik dat Christian beter stond, maar het viel mij ook op dat dezelfde stelling al 2 keer op het bord was verschenen en dat zijn tegenstander de optie had om voor de 3e keer die stelling op het bord te krijgen. Zijn tegenstander koos hier echter niet voor en Christian won de partij.

In de tweede ronde mocht Christian het opnemen tegen de sterke Arthur Maters (1985). Christian was de hele partij de bovenliggende partij, maar gaf in tijdnood helaas een stuk, en daarmee de partij, weg. Ik moest voor de 3e keer in 3 weken tegen dezelfde persoon. In een zijvariant wist ik na wat complicaties te winnen met zwart.

In ronde 3 mocht ik het met wit opnemen tegen William Shakhverdian (2043). Na een tijdje minder te hebben gestaan eindigde deze partij in remise en kwam ik op 2,5 uit 3. Een goede start! Christian kreeg deze ronde een stuk cadeau en won zijn partij, waardoor hij op 2 uit 3 kwam.

In ronde 4 speelde Christian tegen de persoon waar ik in ronde 1 eenvoudig van won. Christian trof hetzelfde lot; hij won op zet 9 een stuk, kwam op 3 uit 4 en zal toch ook niet ontevreden geweest zijn met zijn start. Zelf speelde ik met zwart een thematisch kwaliteitsoffer. Op termijn ontving ik twee pionnen voor de kwaliteit en even later won ik er nog twee. Met vier pionnen voor de kwaliteit wist ik het eindspel te winnen: 3,5 uit 4.

In ronde 5 moest ik tegen de hoogste ratinghouder van het toernooi (Sasa Albers, 2087). Vorige week ontnam ik hem in de laatste ronde kwalificatie door met zwart van hem te winnen. We hadden dezelfde kleuren als een week eerder en besloten na 21 zetten (in bijna precies dezelfde stelling als een week eerder op zet 21) tot remise, waardoor ik op 4 uit 5 kwam. Uit de komende 2 partijen moest ik dus nog minstens een half puntje zien te bemachtigen. Sasa zou het toernooi uiteindelijk met 6,5 uit 7 winnen. Christian speelde een interessante partij tegen David Sonneveld (1917) maar verloor uiteindelijk in een toreneindspel.

In ronde 6 won Christian snel van Thijs van Dam (1828), die in de opening een pion buitmaakte maar daar niet goed mee om ging. Christian kwam hierdoor op 4 uit 6 en had dus nog alle kans om zich te plaatsen. Zelf speelde ik een zeer matige partij waarin ik lang minder stond. In het resulterende toreneindspel wist ik mijn stelling echter te verbeteren en kwam ik eenvoudig gewonnen te staan. In tijdnood miste ik meerdere eenvoudige winsten en de partij eindige in remise. Erg jammer, maar met 4,5 uit 6 was ik wel bijna zeker van plaatsing.

Nu ronde 7. Hier komt de volgende reden waarom ik vind dat geplaatste mensen niet mee moeten kunnen doen ter sprake. Op dit moment in het toernooi had de nummer 1 5,5 punten, daarachter kwamen 3 personen met 4,5, waaronder ikzelf. Één van de personen met 4,5 had zich al geplaatst en speelde dus alleen voor de geldprijzen die klaarlagen voor de nummers 1 tot en met 3. Die persoon was mijn tegenstander. Normaliter zouden 2 personen met 4,5 uit 6 snel remise spelen om met 5 uit 7 allebei gegarandeerd geplaatst te zijn. Nu was dat echter niet het geval. Dit neemt niet weg dat ik ook gewoon een erg slechte partij speelde, waarschijnlijk door een combinatie van vermoeidheid en druk maken over een onrechtvaardig scenario. Ik verloor en bleef dus steken op 4,5 uit 7. Christian werd gekoppeld aan William Shakhverdian, een ongelukkige paring. Even dacht ik dat Christian slachtoffer zou worden van de Zwitserse loterij, maar William gaf een stuk weg en Christian won eigenlijk vrij eenvoudig. Zo eindigde Christian met 5 uit 7 op een 3e plek en sleepte hij naast plaatsing zelfs nog een geldprijs binnen. Ik werd met 4,5 uit 7 gedeeld 4e en op weerstand 5e. Normaal zou dat (weer) net niet genoeg zijn voor directe plaatsing, maar in de top 3 stond dus een speler die zich al geplaatst had, waardoor de plek doorschoof: eind goed, al goed!

Die laatste spreuk geldt eigenlijk voor alle FSB-spelers die mee hebben gedaan aan deze toernooien, aangezien ook Elise Knobbe op deze laatste dag een NK plek wist te bemachtigen in de categorie C meisjes. Hiermee kwam de teller voor de FSB op 6 kwalificaties uit 6 deelnemers! De FSB zou dus zelfs de best presterende bond genoemd kunnen worden.

 Voor de volledigheid nog alle namen (Op chronologische volgorde van plaatsing): Osama Arabi (A jeugd), Duncan Klaren (B jeugd), Leandro Slagboom (B jeugd), Christian Torensma (A jeugd), Elise Knobbe (C meisjes) en Sven Broersma (A jeugd).

Advertenties geblokkeerd