Ga naar de inhoud

Selwin Keuning wint Schaakwoude Krokuscup

De laatste Krokussen zijn inmiddels uitgebloeid, een teken dat ook de Schaakwoude Krokuscup ten einde is gekomen. Ongeveer twee maanden geleden werd er gestart in acht poules van vier spelers, de nummers één en twee gingen door naar de Knock-outfase, de anderen gingen door naar de afvallersronde. In de Knock-outfase moesten er drie matches gewonnen worden om de finale te bereiken. In deze missie slaagden Sikko Ros (winnaar van de Schaakwoude Midwintercup) en Selwin Keuning. Zij mochten dus de strijd aangaan om die felbegeerde titel van de Schaakwoude Krokuscup. Op woensdag 7 april vochten deze matadoren het uit. Sneker Selwin begon de eerste partij met de witte stukken en hij wist met zijn actievere toren een pionnetje buit te maken en daarna zijn voordeel verder uit te buiten. Sikko liet zich het einde besparen en liet zich mat zetten. Sint Anna-buurster Sikko mocht de stand in de tweede partij proberen recht te trekken met de witte stukken. Het werd een partij waarin hij het loperpaar al snel verkreeg. In een vrij gesloten stelling wist hij toch het nodige spel te krijgen. Op een gegeven moment kreeg hij toch de kansen waar hij zo’n veertig zetten naar had gezocht. Helaas voor hem wist hij deze niet te benutten, daarmee kon Selwin de veilige remisehaven bereiken. Hiermee wist Selwin de titel van de Schaakwoude Krokuscup voor zich op te eisen. Aan deze grote prestatie is ook hier nog een prijs verbonden.

De strijd om de derde plaats ging tussen Amir Nicolai en René Renders. Dit werd een spannend match. Beide spelers wisten hun wit partij te winnen. In de twee kortere partijen daarna wist Amir aan het langste eind te trekken.

In de laatste ronde van de afvallerspoule werd ook weer flink gestreden. Jan Sybren Zagema wist Evert Drijver te verslaan en daarmee het bovenste treetje te veroveren met 4 punten. Bart Lemstra kwam eveneens op 4 punten door Richard Buurstra te verslaan, maar hij had als nadeel dat hij later was ingestroomd. Andere opvallende uitslagen waren de overwinning van Sven Broersma op Tjitze Schram en Folmer Heikamp die Dirk Müller versloeg. Onderin speelde Mark Folbert en Wim de Vries een spannend match, deze eindigde in 2-2, dus een gelijkspel. Niels Darwinkel wist geen enkele match te winnen, maar gelukkig won hij wel partijen, zo zette hij in de laatste ronde Kees Appel vanuit verloren positie plots mat.

De standen en uitslagen van de Knock-outfase en Afvallerspoule zijn hier te zien.

Hiermee is er een einde gekomen aan het schaakgedeelte van de Schaakwoude Krokuscup. Wat rest er dan nog? Net zoals bij het vorige toernooi is er ook nu weer een verloting. Ook ditmaal heeft Brouwerij de Wiere Wâldman weer een aantal biertjes beschikbaar gesteld. Er zijn twee prijzen van elk drie flessen Balstjurrich Blond. De winnaars zijn onder het toeziend oog van een deskundige jury de volgende twee schakers geworden: Marc de Jager en Douwe Kuipers.

Advertenties geblokkeerd