Ga naar de inhoud

Veel spanning en strijd in de eerste ronde van de Schaakwoude Krokuscup

Na de poulefase gingen de onderste twee van de poule door naar de afvallerspoule en de nummers 1 en 2 gingen verder in de knock-outfase. Hierdoor werden de ratingverschillen kleiner en dit leverde veel spannende partijen en strijd op.

In de knock-outfase was de eerste partij die gespeeld werd meteen een strijd tot op het bot. Organisatoren Bart Lemstra en Ronald van der Veen namen het tegen elkaar op. in de twee rapidpartijen had Ronald de beste kansen, maar hij liet na de knock-out uit te delen. Daarna volgende snelschakenpartijen, wit won de de eerste vijf partijen, maar de zesde ging naar zwart, dus naar Bart. Er waren vele kansen over een weer, maar uiteindelijk werd de stand dus 5-3 in het voordeel van Bart. Ratingfavoriet Amir Nicolai wist Mathijs Visser met duidelijke cijfers opzij te zetten, 2-0.

Evert Drijver en Folmer Heikamp speelden op locatie en konden elkaar dus in de ogen aankijken. Het werd een spannende strijd, maar Evert was de gelukkigste, hij wist met 3-1 te winnen. Nog spannender was het bij de winnaar van de Schaakwoude Midwintercup Sikko Ros en Jan Sybren Zagema. Het ging lang gelijk op en er waren voor beide spelers wel kansen, maar uiteindelijk trok Sikko de overwinning met 4-2 over te streep.

Dirk Müller, speler van Bakkeveen, nam het op tegen de verrassing van de poulefase Christian Torensma. Ook nu bleek de jeugdige Schaakwoudenaar weer prima in vorm te zijn, hij won met duidelijke cijfers, 2-0. Deventenaar René Renders en Sneker Tjitze Schram ontliepen elkaar niet veel in rating, dat beloofde dus veel moois, René wist de eerste partij te winnen door een paard wat Tjitze zijn stelling binnendrong, in de tweede partij nam René geen risico en gaf in een beterstelling herhaling van zetten, zo gaat hij ook door naar de volgende ronde.

Twee oud-clubkampioenen van Schaakwoude, Gert Jan Rauw en Sipke de Hoop, namen het tegen elkaar op. Sipke gaf in de eerste wedstrijd een winnende stelling weg, maar gelukkig voor hem werd het remise. In de tweede partij ging het voor Sipke van een leien dakje. De nummer twee op rating Selwin Keuning speelde tegen de voorzitter van Schaakwoude. De eerste partij wist Selwin soepel te winnen, maar in de tweede partij was het een ander verhaal. Selwin kwam totaal verloren te staan, maar wist op tijd te winnen. Daarmee zijn alle deelnemers voor de tweede ronde in de knock-outfase bekend. De uitslagen en de indeling van de volgende ronde zijn hier te vinden.

In de afvallerspoule wist Sven Broersma van Kees Appel te winnen. Jan Torensma was Harmen Alkema de baas. Adriaan Raap was niet opgewassen tegen Fedde Verf. Menno Veenstra en Sander Visser maakten er een mooie strijd van het eindigde in 2-2, waarin de zwarte stukken steeds wisten te winnen. Richard Buurstra versloeg Marc de Jager. René Wijnstra en Mark Folbert hadden ook snelschaakpartijen nodig om te een beslissing te komen, hierin was Mark net iets handiger en hij wist de match te winnen. Douwe Kuipers en Niels Darwinkel hebben door omstandigheden nog niet kunnen spelen, zij mogen de wedstrijd nog inhalen. Auke Postma moest zijn meerdere erkennen in Wim de Vries.

De uitslagen en indeling van de afvallerspoule zijn hier te vinden.

Advertenties geblokkeerd