Naar de inhoud springen

Schaakwoude Krokuscup: De eerste kaarten zijn geschud

Afgelopen drie weken werd er druk gespeeld in de poulefase van de Schaakwoude Krokuscup. De stukken vlogen over het digitale bord, de laatste secondes tikten weg op de digitale klok en na afloop werd de digitale handen geschud. Natuurlijk is er het verlangen naar een ‘gewone’ schaakpartij, maar zo lang dat niet kan, wordt er toch verder gekeken. Met 32 deelnemers kent de Schaakwoude Krokuscup een mooie opkomst. Dit betekent in de poulefase precies acht poules van vier spelers. Uit elke poule gingen de nummers 1 en 2 door naar de knock-outfase, de nummers 3 en 4 komen in de afvallerspoule met een Zwitsers systeem.

In poule A had ratingfavoriet Amir Nicolai het alleen moeilijk met Tjitze Schram, deze match wist hij nipt te winnen en daardoor werd hij eerste in de poule. Sneker Tjitze Schram wist de tweede plek voor zich op te eisen. Richard Buurstra versloeg Harmen Alkema en werd daardoor derde.

De B-poule, werd vooraf bestempeld als de poule des doods. Dat bleek eigenlijk ook wel, omdat de enige poule was met een echte verrassing. Christian Torensma verraste zijn concurrenten en werd eerste in de poule, hij wist Sven Broersma te verslaan en hield Ronald van der Veen op een gelijkspel. Ronald won van Sven en werd daardoor tweede. Sven moet helaas zijn heil zoeken in de afvallerspoule. Hetzelfde geldt voor Auke Postma, hij was niet tegen dit geweld opgewassen.

In poule C werden spannende potjes gespeeld, al was de kwaliteit niet altijd even goed. Evert Drijver wist al zijn partijen te winnen. Gerben van der Heide gaat met hem mee naar de knock-outfase, hij wist de overige twee partijen te winnen. Nieuweling Mark Folbert versloeg Fedde Verf en eindigde zo derde.

In de D-poule was ratingfavoriet Gert Jan Rauw duidelijk de sterkste. Jan Sybren Zagema werd tweede, al had hij nog wel even moeite met Douwe Kuipers. René Wijnstra versloeg Douwe Kuipers ook en werd daardoor derde.

In poule E ging de aandacht vooral uit naar de wedstrijd tussen de winnaar van de Schaakwoude Midwintercup Sikko Ros en Sipke de Hoop, de uitslag werd 1,5-0,5 in het voordeel van Sikko. Sipke won de andere twee partijen en werd tweede. Sander Visser en Niels Darwinkel hadden onderling ook een spannende match, Sander ging er met de winst vandoor en werd derde.

Selwin Keuning pakte in al zijn drie partijen de winst en werd zoals verwacht mocht worden eerste in poule F. Folmer werd met twee overwinningen tweede voor Menno Veenstra en Marc de Jager.

In poule G versloeg Bart Lemstra concurrent Dirk Müller en werd daarmee winnaar van de poule. Dirk werd tweede. Wim de Vries wist het onderlinge duel met Kees Appel in zijn voordeel te beslechten, hij eiste de derde plek op.

Dan als laatste nog poule H. Pallas-speler René Renders won al zijn wedstrijden in twee partijen en ging als nummer één door naar de knock-outfase. Mathijs won twee partijen en eindigde zodoende als tweede. Jan Torensma en Adriaan Raap eindigden derde en vierde.

Alle uitslagen zijn te zien via de volgende link.

Nu staan de knock-outfase en de afvallerspoule op het programma, daar worden vast ook weer erg mooie en spannende partijen gespeeld.

Advertenties geblokkeerd