Ga naar de inhoud

UPDATE Schaakwoude na zinderende middag boven degradatiestreep met fragmenten

Schaakwoude mocht het zaterdag 31 maart opnemen tegen Accres Apeldoorn 3. Beide teams bevonden zich rond de degradatiestreep, dus een zogenoemde 4 puntenwedstrijd. In deze belangrijke wedstrijde konden de gasten helaas maar met 7 spelers de lange reis naar het hoge noorden maken. Dit betekende een leeg plaats aan bord 2 bij Apeldoorn.

Schaakwoude begon dus met een 1-0 voorsprong. Zo had Anno Steenberg dus een vrije middag en kon hij genieten van mooi weer en een zinderende middag.
Na een tweetal uren spelen leek er niets aan de hand voor Schaakwoude, de stellingen zagen er veelbelovend uit. Met het oog hierop bood Jan Sybren Zagema dan ook remise aan tegen teamcaptain Johan Engelen. Dit werd aangenomen, 1,5-0,5.
Even later stelde Wietse de Jong Henk Eleveld ook voor deze keuze. Ook dit aanbod werd niet geweigerd. 2-1.
Willem Woudstra leek goed te staan tegen Mark Brussen, maar hij kon geen gat in de defensie vinden. Ook hier een remise. 2,5-1,5.

Inmiddels waren de stellingen van de andere Schaakwoude spelers steeds zorgelijker. De zo broodnodige matchpunten leken steeds verder buiten bereik. Bart Lemstra speelde aan bord 6 tegen Remco Pihlajamaa. Toen de gesloten stelling openbarstte kon de partij beide kanten opgaan. Even leek het erop dat Bart het beste van het spel kreeg. Maar meer dan remise werd het niet. 3-2.

Na een zet als Pc3 heeft Bart blijvend voordeel, hij speelde echter 40. Tf8 en keek even raar op toen zwart 40. … Pf4+ speelde. Eenmaal van de schrik bekomen kon hij via 41.Dxf4 gxf4 42. Txh8 fxe3 toch een gelijke stelling houden. Een creatieve manier van dameruil!

Gerben van der Heide had een pion verloren tegen Anton Weenink en moest tegen het loperpaar opboksen. De stelling begon er dan ook steeds zorgelijker uit te zien en bleek uiteindelijk niet te houden. 3-3.
Ronald van der Veen trof Wietze Nijdam aan bord 1. In het middenspel leek wit de beste kansen te hebben, maar wit speelde niet de beste zetten. Na dameruil ontstond er een eindspel met ongelijk lopers, dit leek nog genoeg remisekansen te bevatten. Toen er echter een aantal witte pionnen van het bord verdwenen streek wit de vlag. 4-3.


En enkele zetten later 0-1

Schaakwoude had nog een remise nodig voor de twee matchpunten. Roel Hazenberg speelde nog tegen Theo Visschedijk. Probleem was echter dat hij inmiddels twee pionnen achterstond. Maar met een ware vechtersmentaliteit wist hij de remisehaven te bereiken. Dit betekende een stijging op ranglijst naar een veilige zevende plaats.

De laatste wedstrijd van Schaakwoude wordt in Damwoude gespeeld, deze vindt plaats op 21 april.

sw apeldoorn.jpg

Het zinderende slot in beeld.

Een reactie

  1. Bart Bart

    Leuke toevoeging Willem! Helaas mistte ik de zet Pf4. Ik dacht dat mijn tegenstander na Tf8 verplicht met de dame moest zetten, maar dat was natuurlijk niet zo. Na Pc3 blijf ik inderdaad voordeel houden.

Geef een reactie

Advertenties geblokkeerd