Ga naar de inhoud

Rekent u even mee?

Nog drie ronden te spelen. Veel leden beginnen toch weer meer naar de competitiestand te kijken. Op welk plekje zou ik nog kunnen eindigen? En staat die speler eigenlijk niet te hoog?
Voor veel leden is het maar moeilijk te begrijpen dat iemand die weinig wedstrijden heeft gespeeld toch nog zo hoog kan staan. Nu is het gerucht de wereld in geholpen, dat deze spelers nog puntenaftrek zouden krijgen!?

Zo staat in ons volop geprezen clubblad te lezen:
Onder deze 6 genoemde spelers wordt de ranglijst vertroebeld doordat een aantal spelers om uiteenlopende redenen te weinig partijen schaken. Deze spelers staan nu nog te hoog in de ranglijst, maar zullen aan het eind van de competitie gekort worden en dan fors zakken in de stand”

Het staat er echt! Maar klopt dit wel? Ook de schrijver van dit stuk heeft weinig partijen voor de interne competitie gespeeld. Moet hij nog gekort worden? We rekenen even na.

Bauke Vroom heeft na 24 ronden 8 partijen gespeeld. Twee heeft hij verloren. Dat levert geen punten op. Hij heeft gewonnen van

Klaas Stellema 36 pt (keizerpunten)
Kees Appel 33 pt
Jan Meijer 31 pt
Pee Kooistra 24 pt
Jacob Eelkema 22 pt
Jacoba Hiemstra 21 pt
Totaal 167 pt

9 ronden heeft hij gemist vanwege bondsverplichtingen.
Voor wedstrijden tegen Philidor 5, DTK2, De Burght 2, Lasker 2, Mid Fryslan 2, Knudde, de F-Pion, de Donger en een FSB-vergadering op donderdagavond waarbij hij Schaakwoude moest vertegenwoordigen.

Dat levert op 9 maal de helft maal 43 eigenwaarde keizerpunten op, dat is
193,5 pt

7 ronden was hij gewoon afwezig. Maar het is zo geregeld dat je maar bij 5 gewone afwezigheden punten krijgt. Dat is 5 maal 43 maal 1/3e = 71,66 pt

Maken we nog even een optelsom 167+193,5+71,66= 432,17 pt Niet toevallig is dat precies het aantal punten dat hij ook in de stand na 24 ronden heeft toebedeeld gekregen. Voor de twee keer dat hij te vaak afwezig was heeft hij geen punten gekregen. Deze speler zal dus niet meer gekort worden. Hij heeft precies het aantal punten waarop hij recht heeft. En bij de andere spelers met weinig wedstrijden zal dit niet anders zijn.

Ik hoop dat hierbij dit misverstand uit de wereld is geholpen.

Geef een reactie

Advertenties geblokkeerd