Naar de inhoud springen

Schaakwoude zegt KNSB vaarwel

Op zaterdag 21 april vond de gezamenlijke slotronde van de 3e klasse A KNSB plaats bij Schaakwoude. De kampioen was nagenoeg bekend, maar voor de laatste degradatieplaats moest nog volop gestreden worden. Wat dan vaak opvalt is dat statistieken zo’n verraderlijke laatste ronde vaak niet opgaan, dat is wel wat te vergelijken met voetbal. Schaakwoude moest dan ook vooral zelf proberen te winnen, dan was men zeker van handhaving.

Wat gebeurde er bij de wedstrijden waar iets minder op het spel stond. SISSA zonder de in Dubai verkerende Van Wely en Sokolov won met 6-2 van het al gedegradeerde Haren. Assen won met 5,5-2,5 van Philidor 3. Dan bleven de volgende drie wedstrijden over: Sneek – Apeldoorn 3, DTK – Spassky’s en Schaakwoude – Almere.

Tegenstander Almere wist vorig jaar Schaakwoude nog met 7-1 tijdens de slotronde in Almere te verslaan, dus de spelers van Schaakwoude waren gewaarschuwd. Wietse pakte dit dan ook meteen goed op. Met de zwarte stukken maakte hij goed gebruik van de door Ivo Knotterus geboden ruimte, hij offerde een kwaliteit en won de partij. 1-0.

Willem kwam tegen Frans Hazenberg gedrukt te staan. Hij moest een kwaliteit offeren om kans te houden. Toen hij te midden van de witte stukken een verkeerde koningszet deed was het plots mat in een. 1-1.
Apeldoorn stond inmiddels 2-0 voor tegen Sneek en bij DTK kon er nog van alles gebeuren tegen Spassky’s, dat de sterkhouders op bord 2 en 3 miste.

Roel had tegen een Johan Kossen een partij waarin hij ogenschijnlijk iets beter stond. Maar in een open stelling waarin het alle kanten nog op kon, kon zwart de dames ruilen. In het eindspel werd na nog wat strubbelingen tot remise besloten. 1,5-1,5.
Aan bord 1 speelde Anno met zwart tegen Kees van Drunen. Na een interessant steekspel verdwenen veel stukken in de doos. Hier werd net voor de tijdnoodfase tot remise besloten. 2-2.

Na alle verwikkelingen in tijdnood werd er bij Schaakwoude – Almere nog op vier borden geschaakt, Gerben stond verloren, Ronald en Bart stonden gelijk en bij Jan Sybren stonden er nog veel stukken op het bord. Dan even naar de andere wedstrijden kijken. Apeldoorn had inmiddels vier punten gescoord tegen Sneek en had dus nog een halfje nodig. DTK stond met 3-2 voor tegen Spassky’s en er leek nog meer in het vat te zitten voor DTK. Dus Schaakwoude had in ieder geval een gelijkspel nodig, maar waarschijnlijk moest er zelfs gewonnen worden.

Almere wist dat een gelijkspel volstond. Bart had tegen Dennis van Leusden een gelijke stelling op het bord gekregen, maar in de wetenschap dat het team daar niet voldoende aan had, weigerde hij een remiseaanbod. Even later moest hij toch eeuwig schaak toestaan. 2,5-2,5.
Gerben verloor met de zwarte stukken een stuk tegen Leo Damen. Hier wist hij de hele middag geen compensatie voor te vinden. Uiteindelijk moest hij dan ook de vlag strijken. 2,5-3,5.

Inmiddels had Apeldoorn Sneek met ruime cijfers verslagen en had DTK zich met een 5-3 overwinning veilig gespeeld tegen Spassky’s. De andere degradant moest dus uit de wedstrijd Schaakwoude – Almere komen. Schaakwoude moest dus winnen om Almere in de stand te passeren.
Dit bleek een loodzware opgave. Ronald had een remise eindspel op het bord staan en Jan Sybren zou de stelling moeten openbreken.

Ronald kwam tegen Peter Riksten slecht uit de opening. Hij had het geluk dat zijn tegenstander te snel alles afruilden. In het eindspel probeerde Ronald nog ijzer met handen te breken, maar dit heeft er nooit ingezeten. 3-4. Degradatie voor Schaakwoude was dus een feit, met een gelijkspel zou men wel gelijk komen met DTK, maar dan was de onderlinge wedstrijd van belang.
Jan Sybren had tegen Caspar Kruijf inmiddels een stuk geofferd. Hij probeerde te winnen, maar in tijdnood moest hij het onderspit delven. 3-5.

Schaakwoude degradeerde na een spannende slotronde. Het blijkt dan ook maar weer, dat je beter van eigen kracht uit kunt gaan en niet te veel van andere teams uit moet gaan.
Schaakwoude heeft in de loop van het seizoen in verschillende wedstrijden wel kans gehad op meer, maar aan de andere kant is er misschien ook wel eens teveel gekregen. Zo gaat het ook in de schaaksport. Schaakwoude zegt de KNSB voorlopig eerst vaarwel.

Geef een antwoord

Advertenties geblokkeerd