Ga naar de inhoud

Schaakwoude nog steeds ongeslagen aan kop

Op zaterdag 25 november 2017 stond de wedstrijd Schaakwoude-Staunton op het programma. In de klasse 3B was Schaakwoude de trotse koploper met 6 punten uit de eerste 3 wedstrijden. Staunton had 2 wedstrijdpunten minder en deelde de 2e plek met nog 4 andere teams.

We spelen niet zo vaak tegen Staunton omdat wij meestal in de klasse 3A spelen. Staunton speelt bijna altijd in 3B. De laatste keer dat we tegen elkaar speelden was op 12 februari 2011, toen wonnen we met 5-3.

Omdat Roel Hazenberg deze keer niet meedeed viel Gert Jan Rauw voor hem in. Gert Jan mocht het aan bord 1 opnemen tegen Jonas Hilverda. Na de opening leek wit een klein voordeel te krijgen. De zwarte loper op c8 was niet goed en de witte dame was actief. Gelukkig wist Gert Jan met actief en nauwkeurig spel een toreneinspel te bereiken waarin de kansen in evenwicht waren. Er werd dan ook tot remise besloten.

Ronald speelde aan bord 2 tegen John Riksten. Er kwam een interessant middenspel op het bord. Er werden weinig stukken geruild en er was voor beide kanten de mogelijkheid om open lijnen te krijgen. Omdat Ronald niet goed op de hoogte was van de tussenstand in de wedstrijd besloot hij op een gegeven moment remise aan te bieden. Zijn tegenstander dacht hier lang over na, maar nam het aanbod uiteindelijk toch aan.

Zelf speelde ik op bord 3 tegen Joop Hummel. 6,5 jaar geleden speelde ik ook tegen hem, en ook toen verloor ik vrij snel. Vandaag kreeg ik een voor mij onbekend gambiet op het bord. Ik probeerde gewoon degelijk te spelen, maar helaas koos ik al vrij snel niet de beste verdediging. In een hopeloze stelling werd ik na 25 zetten mat gezet.

Onze topscorer Sjoerd nam het aan bord 4 op tegen Yeb Blom. Er kwam een stelling op het bord waarin het centrum geblokkeerd was. Zwart had de open h-lijn onder controle en probeerde via die lijn aan te vallen. Sjoerd had goede kansen op de damevleugel. Blom vond dat hij geen andere keus had dan een stuk te offeren om zijn aanval te laten doorslaan. Het leek er echter op dat Sjoerd alles kon verdedigen. Toen zijn tegenstander ook nog een kwaliteit verloor was het voor Sjoerd simpel geworden. Sjoerd kon nu zelf de h-lijn overnemen en zijn tegenstander mat zetten. Hiermee haalde Sjoerd een belangrijk punt binnen vandaag en komt hij op een score van 4 uit 4!

Teamcaptain Gerben speelde aan bord 5 tegen Erwin van Pelt. Er werd een scherpe opening gespeeld waar Gerben goed uit kwam. Zijn tegenstander had wat zwakke pionnen, maar Gerben had een ontwikkelingsachterstand. Door een paar onnodige zetten kreeg Gerben geen tijd om zijn damevleugel te ontwikkelen. Wit speelde een mooie combinatie en Gerben kon opgeven.

Henk Broersma kreeg tegen Edwin Zuiderweg zijn voorbereiding op het bord. Ik heb verder niet veel meegekregen van deze partij, maar ondanks de voorbereiding van Henk werd er vrij snel tot remise besloten.

De mooiste partij van de dag werd gespeeld door Wietse. Met de zwarte stukken mocht hij het opnemen tegen een invaller, Bram Kruizinga. Wietse speelde in de opening gewoon gezonde zetten, maar zijn tegenstander speelde zeer ongebruikelijk en liet bovendien zijn koning in het midden staan. Wietse kreeg groot voordeel en in onderstaande stelling kon hij beslissend toeslaan:

Wietse speelde hier Txb4+! en een paar zetten later was het uit.

Aan bord 8 speelde Jan Sybren tegen Piet Mulder. Zoals gebruikelijk kostte de opening Jan Sybren veel tijd. Hij kreeg wel een iets betere stelling en hij leek een pion te kunnen winnen (achteraf bleek dit trouwens niet te kloppen en had hij een stuk kunnen verliezen in deze variant). Ik heb niet helemaal meegekregen waarom Jan Sybren dit niet speelde. Daarna verzandde de partij snel in remise.

Uiteindelijk werd het dus een 4-4 gelijkspel waardoor we nog steeds ongedeeld aan kop gaan in 3B. Ons doel is nog steeds handhaving en dat lijkt nu wel behaald. In theorie kunnen we natuurlijk nog steeds degraderen, maar die kans is nu wel erg klein geworden. De volgende wedstrijd is op 16 december uit tegen de Spassky’s.

Schaakwoude – Staunton 4-4
Rauw , G.J. (Gert Jan) 2144 – Hilwerda , J.V. (Jonas) 2132 ½ – ½
Veen van der, R. (Ronald) 1970 – Riksten , J.T. (John) 2087 ½ – ½
Lemstra , B. (Bart) 1971 – Hummel , J. (Joop) 1894 0 – 1
Hoekstra , S. (Sjoerd) 1984 – Blom , Y.H. (Yeb) 1951 1 – 0
Heide van der, G. (Gerben) 1876 – Pelt van, E. (Erwin) 1926 0 – 1
Broersma , H. (Henk) 1872 – Zuiderweg , E. (Edwin) 1882 ½ – ½
Jong de, W.P.J. (Wietse) 1809 – Kruisinga , B. (Bram) 1849 1 – 0
Zagema , J.S. (Jan Sybren) 1822 – Mulder , P.W. (Piet) 1864 ½ – ½

Advertenties geblokkeerd