Naar de inhoud springen

Schaakwoude 2 zonder puntverlies aan kop!

Schaakwoude 2 dendert over DSC Drachten heen.

 

Donderdag 21 december bracht eerste achttal van DSC Drachten ons een bezoek. Net als drie seizoenen geleden. Beide teams kwamen toen nog uit in de promotieklasse. Schaakwoude 2 boekte toen een belangrijke overwinning (4,5-3,5) in de strijd tegen degradatie. Beide teams wisten uiteindelijk degradatie echter niet te ontlopen.

Drie seizoenen later is er het één en ander veranderd. Schaakwoude 2 verloor sindsdien Henk Broersma, Nathalie Steringa en Wytze Visser, maar kreeg daar Gerke Ros, Henk van der Heide en Evert Drijver voor terug. Drachten verloor echter hun drie sterkste spelers die voor het gros van hun bordpunten zorgden: Frank Schuurmans, Roel Hazenberg en Gerard Baars. Geen sterke spelers keerden terug. DSC Drachten degradeerde twee jaar geleden dan ook naar de tweede klasse. Daarna promoveerden ze weer terug naar de eerste klasse. Nadat een aantal andere teams voor deze eer bedankt hadden…

Dat was even een klein stukje geschiedenis. Het schets dus geen verbazing dat Schaakwoude 2 als zwaar favoriet aan deze wedstrijd begon. Toch blijft het een wedstrijd en zo soeverein is Schaakwoude 2 ook weer niet, dat het geen wedstrijden kan verliezen. Wel lonkte voor ons tweede de koppositie. Dit omdat concurrent DTK in Bakkeveen niet verder kwam dan een gelijkspel.

Het voordeel van een paar sterke spelers verliezen is dat de jeugd een kans krijgt. Op bord 7 speelde Bauke met zwart tegen een nieuwe jeugdspeler, Friso Tangenberg. De jongeling uit Drachten verspeelde al snel onnodig een stuk. Een “Unforced error” noemen ze dat in tennis. Daarna wist Bauke al snel routinematig de wedstrijd uit te spelen. Het was even na 9 uur en Schaakwoude stond al op voorsprong.

Even later wist Rense de Boer deze voorsprong uit te breiden. Rense debuteerde als invaller voor het tweede op bord 8 tegen ook een nieuwe jonge speler uit Drachten, Rick Bednar. Rense kreeg al snel ruimtevoordeel, toen de tegenstander de Dame weggad was het snel voorbij 2-0

Schaakwoude 2 is traditioneel sterk op de lagere borden. Ook deze avond waren dit weer de eerste borden die onze kant opvielen. Henk van der Heide had op bord 6 aanvankelijk moeite met de taaie Russische verdediging van tegenstander Lammert Ausma. Toch kon Henk een pion winnen. Even later wist Henk met Lxf6!! de partij fraai te beeindigen.

 

Ook op bord 5 wist Folmer Heikamp relatief eenvoudig te winnen van Johan van der Berg. (4-0) Het verzet op de bovenste borden was echter taaier. Dit was ook de reden dat Evert, waarbij de echte scherpte nog ontbreekt, een remise aanbod van tegenstander Hans Dokter met het oog op de stand aannam. (4,5-0,5)

Kon Drachten de naderende afstraffing nog enigszins draaglijker maken? Dat ging nu heel moeilijk worden want ook Henk Mylanus keek inmiddels tegen een hopeloze positie aan. Wopke had op bord 2 de kwaliteit al gewonnen en kon nu ook eenvoudig naar winst afwikkelen.

Kansen waren er voor Drachten nog wel op de laatste twee borden. Op bord 1 speelde Gerke tegen Anne Jan Hogendorp. Gerke speelde op een geïsoleerde damepion en kon die na verloop van tijd binnenhalen. Toch zijn zulke stellingen vaak moeilijk naar winst te verzilveren (ik spreek uit eigen ervaring). Gerke kon nog een pion winnen, wat het werk al wat gemakkelijker maakte. Toch waren er in het eindspel met ongelijke lopers nog steeds remisekansen voor de tegenstander. Gerke koos echter wel het correcte plan en ook dit punt ging naar Schaakwoude.

Op het laatst streed Mathijs op bord 4 tegen Jacob Moraal. Lang wist Moraal het vol te houden maar ook deze Drachtster bezweek uiteindelijk onder de druk.

Dat bracht de einduitslag op 7,5-0,5 in het voordeel van ons tweede. Schaakwoude 2 staat nu alleen aan de leiding en dit is een mooie opsteker in aanloop naar de kraker tegen DTK.

 

Schaakwoude 2 1751 DSC Drachten 1556 ½
1. Gerke Ros 1906 Jan Anne Hogendorp 1733 1 0
2. Wopke Brandsma 1803 Henk Mylanus 1676 1 0
3. Evert Drijver 1813 Hans Dokter 1506 ½ ½
4. Mathijs Visser 1791 Jacob Moraal 1597 1 0
5. Folmer Heikamp 1730 Johan van den Berg 1397 1 0
6. Henk van der Heide 1762 Lammert Ausma 1424 1 0
7. Bauke Vroom 1736 Friso Tangenberg 1 0
8. Rense de Boer 1466 Rink Bednar 1 0

Advertenties geblokkeerd