Ga naar de inhoud

Schaakwoude 2 behaalt moeizame overwinning op NEO

Het tweede achttal van Schaakwoude heeft maandagavond 13 november een zwaar bevochten 4,5-3,5 overwinning geboekt op schaakclub NEO in Burgum. Vooral Schaakwoude maakte het zichzelf hier bij onnodig lastig. Tijd voor een terugblik.

Nadat de sporthal “De Westermar” enige tijd geleden was afgebrand, moest NEO op zoek naar een nieuwe speellocatie. Deze werd gevonden in het sfeervolle “Glinstra State” Er waren niet alleen schakers in het gebouw. De vrouwenvereniging had in een naast gelegen zaal zitting genomen. Dit was duidelijk hoorbaar. Er wordt soms wel eens geklaagd dat het bij ons in het IJsbaangebouw soms wat lawaaierig is, maar hiermee vergeleken is onze zaal toch een oase van rust.

Op bord 8 speelde Bauke Vroom tegen één van de vier Schaakwoude dubbelleden, Henk Kooistra. Henk Kooistra had door omstandigheden  langere tijd niet geschaakt en daardoor ontbrak vanavond de broodnodige scherpte. Vrij simpel kwam Bauke met zwart een pion voor. Twee pionnen van Bauke konden de overkant halen. Bauke vergat de verdediging domweg en raakte beide pionnen kwijt. Nu moest Bauke een nieuwe aanval opzetten, een mataanval en deze werd wel met succes afgerond. Om tien uur was het eerste punt voor Schaakwoude binnen.

Even later kwam Henk van der Heide bij me met de mededeling dat hij net een pion had weg geblunderd. Ook de stelling van Henk (bord 6) was niet zo florissant toen tegenstander Ronnie Hoekstra enigszins onverwacht Henk remise aanbood. Hier hoefde dan ook niet lang over nagedacht te worden.

Op bord 7 zat invaller Hessel Sijbersma tegenover Johan Cnossen. Hessel had een remiseaanbod van Johan Cnossen afgeslagen. Er was echter geen doorheen komen aan en daarom bood Hessel mede met het oog op de stand aan de overige borden Johan remise aan. Johan was op zoek naar teamcaptain Sjoerd Hoekstra die even afwezig was om dit aanbod te overleggen. Daarbij liep hij de teamcaptain van Schaakwoude tegen het lijf die hem het advies gaf om in het belang van NEO door te spelen. Van Sjoerd mocht Johan echter ook remise doen en zo geschiedde. 22:40 1-2.

Op bord 1 speelde Gerke Ros tegen Sjoerd Hoekstra. Gerke kwam goed uit de opening en Sjoerd verbruikte veel tijd om het tij te doen keren. Een kwaliteitsoffer van Gerke leek de beslissing te brengen. Gerke stond toch nu gewonnen? Het was echter onduidelijk hoe Gerke het positionele voordeel moest verzilveren alvorens Sjoerd zijn stukken kon bevrijden. Zettenherhaling en daarmee eindigde deze partij in remise.

Schaakwoude leek nu op een eenvoudige overwinning af te stevenen. Wopke Brandsma speelde op bord 4 tegen Oktay Sari. Voor Wopke was het een jaar geleden dat hij voor het laatst had verloren. Dit was ook tegen NEO, maar toen op bord 1 tegen Sjoerd Hoekstra. Aanvankelijk overspeelde Wopke de Burgumer. In een relatief eenvoudig gewonnen stelling ging het plotsklaps mis. Wopke blunderde een stuk weg en daarmee de partij. Daarmee bracht Sari NEO terug in de wedstrijd.

Dat Klaas Dijkstra op bord 5 van Auke van der Zee zou gaan verliezen was toen al een tijd duidelijk. Auke had inmiddels een kwaliteit en twee pionnen gewonnen. In het eindspel was dit beslissend. 23:00 2,5-3,5.

Op bord 2 zat Evert Drijver tegenover Pieter Postma te spelen. Evert had net een toren geofferd voor een dodelijke aanval. Hoe mooi de aanval ook was opgezet er moest nog wel nauwkeurig worden gespeeld. Evert zag de juiste voortzetting niet en liet de tegenstander ontsnappen. De aanval liep op een dood spoor en opeens stond de onfortuinlijke Evert gewoon een toren achter. De stand kwam zo weer in evenwicht.

Zo kwam alle druk op Folmer Heikamp te liggen. Een gelijkspel tegen NEO vonden we met het oog op het kampioenschap net wat te weinig dus besloot Folmer op bord 3 door te spelen in een stelling die eerder in het voordeel was van tegenstander Hans Kloosterman was. Beide spelers waren inmiddels in de tijdnoodfase beland en Folmer bleek net iets koelbloediger te zijn. Onder tijdsdruk en spanning gaf Kloosterman een belangrijke pion weg. Folmer kwam nu in het voordeel. De tegenstander kon het Folmer nog steeds lastig maken, maar bezweek nu onder de tijdsdruk. Zo kwam de zwaarbevochten 3,5-4,5 zege tot stand.

Advertenties geblokkeerd