Ga naar de inhoud

Schaakwoude 3 strijdend ten onder

Vorige week vrijdag was ik getuige van de mooie winst van het 2e en afgelopen zaterdag van het nipte verlies van het 1e. Gisteravond speelde het 3e in Leeuwarden tegen de nummer laatst Philidor 5. Een kat in het nauw maakt rare sprongen en dat bleek te kloppen.

Wim was invaller voor Auke en speelde op bord 8 een rustige opening en er leek geen vuiltje aan de lucht. Tot het moment dat Wim zijn toren op h7 zette en even later door schaak van de Dame diezelfde toren verloor. Zijn tegenstander maakte daarna de partij heel mooi uit door stukwinst en zijn Dame in te laten staan en zou die geslagen worden stond Wim mat achter de paaltjes.

Een domper dus aan het begin van de avond en op de andere borden stond Schaakwoude nergens echt beter. Jan Meijer speelde tegen de voorzitter van Philidor Kees van Straten en deze man is de expert om een vreemde opening te spelen. Jan verloor een pion en aan het eind van de partij deed een slechte Koning zet hem de das om.

Fokke speelde zoals vanouds zeer aanvallend en zijn tegenstander moest alle zeilen bijzetten om niet onder de voet te worden gelopen. Zoals wel vaker sloeg Fokke zijn aanval net niet door en verloor 4 tempo zetten om zijn toren te redden en dat was teveel van het goede.

3 – 0 achter en een zware nederlaag leek eraan te komen. Pieter had daar geen trek in en stond een stuk voor, maar moest wel een vrijpion zien tegen te houden. Door een paar goede zetten met zijn Koning was het gevaar geweken en werd de achterstand iets draaglijker.

Catrines stond ook een stuk achter en probeerde alles op alles te zetten om zijn tegenstander onder druk te zetten. Dat slaagde gedeeltelijk en Catrines kwam gevaarlijk opzetten op de Koningsvleugel. Na een onoplettendheid verloor Catrines opeens nog een stuk en kon daarna opgeven.

Ook Menno stond een stuk achter en hij werd de geluksvogel van de avond. In hevige tijdnood maakte zijn tegenstander opeens een blunder met torenverlies tot gevolg en na afruil stond Menno een toren voor met 2 vrijpionnen en kon zijn tegenstander niets anders dan teleurgesteld opgeven.

Nathalie had ook een zware avond en na afruil leek het remise te gaan worden. Opeens zag ze nog een kans door a4 te spelen en kwam ze even later een pion voor. Haar tegenstander sloeg de toren en bleef zo een pion achter. In een wanhoopspoging offerde hij nog een pion, maar kwam 2 tempo zetten tekort om een Dame te halen en gaf daarna op.

Tussenstand dus 3 – 4 en Hessel kon de held van de avond worden. Hij stond een kwalitiet voor, maar had nog minder dan 5 minuten op de klok. Zijn tegenstander had een sterk paard en Hessel moest in de verdediging. In hevige tijdnood voor allebei bood Hessel remise aan en dat moest worden aangenomen door zijn tegenstander, omdat zijn teamgenoten druk gebarend lieten merken dat hij weinig keus had.

Spijtig voor hem en gelukkig voor Hessel liet IM Migchiel de Jong daarna nog even zien hoe Hessel had moeten verliezen via Dame schaak en daarna loper verlies door schaak met het paard.

Al met al een lange en enerverende avond als toeschouwer en met een score van 1 uit 3 voor de Schaakwoude teams was dit niet echt een succesvolle ronde.

Geef een reactie

Advertenties geblokkeerd