Ga naar de inhoud

Schaakwoude 2 behaalt moeizame overwinning op DTK 2

Vroeger speelde Schaakwoude 2 regelmatig spannende wedstrijden tegen DTK 2, maar de laatste wedstrijd dateerde alweer van 10 jaar geleden. Door een overwinning toen, werd Schaakwoude 2 kampioen in de 2e klasse. Van het achttal dat toen kampioen werd spelen alleen nog Gerke, Henk en Bauke nu nog in het tweede. Schaakwoude 2 promoveerde naar de eerste klasse en dat lukte DTK 2 pas afgelopen seizoen. Daardoor stond deze wedstrijd weer op het programma.

Een gelijkspel was vooraf genoeg voor handhaving. Om misschien nog tweede te kunnen worden moest Schaakwoude 2 winnen. Dat was het tweede gezien het ratingverschil op de meeste borden ook wel aan haar stand verplicht. Van dit ratingverschil bleek in de wedstrijd echter weinig.

Bauke had zich op het laatste moment op bord 3 gezet. Onze topscorer Mathijs zou daar eigenlijk plaats moeten nemen, doch Mathijs moest vanwege ziekte verstek laten gaan. Bauke speelde tegen de taaie Bartele Bosma. Bosma gaf lange tijd niks weg, maar werd wel met vier geïsoleerde pionnen opgezadeld. Door steeds weer een andere pion onder vuur te nemen kon Bauke de druk opvoeren. Onder tijdsdruk besloot Bosma een giftige pion te nemen. Een mataanval was daardoor niet meer af te wenden. Het was nu 22:40 en Schaakwoude 2 stond met 1-0 voor.

Wytze zijn spel is tegen minder sterkere tegenstanders naar eigen zeggen niet dwingend genoeg. Vanavond bleek dat ook tegen Aiso Lycklema a Nijeholt. Een eindspel met ongelijke lopers verscheen op het bord. Wytze probeerde het nog wel, maar er was geen doorkomen aan. Tien minuten later had DTK haar eerste halfje bemachtigd.

Op nagenoeg het zelfde moment kwam Henk bij me met de mededeling dat hij een remise aanbod had gekregen. Ik vroeg Henk daarop hoe hij stond. Henk vond dat hij slecht stond. Dus werd het advies om het aanbod dan maar snel aan te nemen opgevolgd.

Op bord 8 streed invaller Catrines tegen Jan Bergmans. In een wat onduidelijke stelling gaf of offerde Bergmans in twee zetten twee stukken weg. Bergmans zag hierna in dat de stelling hopeloos was. Het was nu elf uur en Schaakwoude stond met 3-1 voor.

Dat het tweede deze wedstrijd ook zou gaan winnen was toen echter nog lang geen uitgemaakte zaak. Drie van de overgebleven borden stonden voor Schaakwoude slechter. De klok kroop richting 12 uur en Leffert Nicolai probeerde op bord 1 tegen Gerke een pluspion te gelde te maken. Gerke wist echter een verdediging te organiseren waardoor hij de pion kon tegenhouden, wat deze partij in remise deed eindigen.

Wopke had tegen Derk Schuttel een gezonde pluspion bemachtigd. In het toreneindspel gaf Schuttel nog meer pionnen weg in een poging om met een andere pion de overkant te halen. Deze pion gaf Wopke de nodige hoofdbrekens maar met een paar tactische wendingen wist hij uiteindelijk dit eindspel toch naar zich toe te trekken (4,5-1,5)

Folmer was de enige van Schaakwoude die vanavond verloor. In een Siciliaan werd op het scherpst van de snede gespeeld, maar later op de avond wist tegenstander Andre Bosma toch de sterkste zetten te produceren. (4,5-2,5)

Invaller Auke van der Zee moest deze avond eigenlijk ook nog een verjaardag vieren. Daarom was Auke van plan het niet laat te maken. De tegenstander leek dit echter ook te weten en ging nu extra lang nadenken. Auke kwam behoorlijk dominant uit de opening, maar een onachtzaamheid kostte de kwaliteit en daarmee eigenlijk ook de partij. Toch wist Auke de stelling gecompliceerd te houden. Auke won de kwaliteit terug en ook nog een pion. Het was nu al na twaalven en de koning van de opponent wist eerder de pionnen van Auke te bereiken waarmee remise de terechte uitslag werd.

Schaakwoude behaalde hiermee met 5-3 een moeizame maar wel terechte overwinning. DTK-2 kon ondanks dit toch nog tevreden zijn. Doordat concurrent Jurjen Tolsma heeft verloren zijn zij nu ook veilig voor degradatie.

 

T

De Twee Kastelen II

1660

Schaakwoude II

1745

3

5

vr 18 mrt

1.

Leffert Nicolai

1906

Gerke Ros

1902

½

½

 

2.

Derk Schuttel

1710

Wopke Brandsma

1848

0

1

 

3.

Bartele Bosma

1610

Bauke Vroom

1704

0

1

 

4.

Aiso Lycklema a Nijeholt

1638

Wytze Visser

1804

½

½

 

5.

Wiebe van der Velde

1515

Henk van der Heide

1735

½

½

 

6.

André Bosma

1762

Folmer Heikamp

1670

1

0

 

7.

Melle Bosma

1645

Auke van der Zee

1716

½

½

 

8.

Jan Bergmans

1491

Catrines Veenstra

1584

0

1

 

 

r4

Klasse 1A

Mp

Bp

1.

Mid Fryslan

7

19

2.

Schaakcomb. Leeuwarden

5

18½

3.

Emanuel Lasker II

5

17

4.

Schaakwoude II

4

17½

5.

De Twee Kastelen II

3

12½

6.

Jurjen Tolsma

0

11½

 

Overige uitslagen 1e klasse

 

Jurjen Tolsma – Emanuel Lasker 3-5

Mid Fryslân – Schaakcomb. Leeuwaren 5-3

Geef een reactie

Advertenties geblokkeerd