Naar de inhoud springen

KNSB: Minimaal verlies voor Schaakwoude I

Zaterdag 2 april was HSP/Veendam de laatste tegenstander van dit seizoen die op bezoek mocht komen in het gebouw van ijsclub de Wâlden. HSP/Veendam stond 1 punt onder Schaakwoude en het beloofde dus een spannende middag te worden. 

Na enkele uren strijd leek het dit ook te worden. Teamcaptain Gerben leverde vrij vlot een pion in tegen mede-Fries Wiebe Wielenga, Wietse stond wat dubieus, maar op de overige borden stonden het gelijk of was er sprake van kleine plusjes. 

Wietse zijn dubieuze stand had geleid tot een stuk achterstand. Tegenstander Bontjer kon het tegenspel van de zwarte pionnen goed neutraliseren. Hiermee was de nederlaag een feit.

Zoals gezegd stond Gerben met wit een pion achter. Hiervoor kreeg hij echter te weinig compensatie. Hij kon geen druk opbouwen en verloor.

Roel kreeg al vrij snel een plus, hij kon dit uitbouwen tot een tweetal verbonden vrijpionnen. Hij pareerde de dreigingen van de tegenstander en incasseerde het volle punt.

Henk won in de opening een pion, maar hiervoor kreeg zijn stelling wel enkele zwaktes. Toen de kracht van zijn loperpaar werd ingeperkt en hij een pion verloor in plaats er nog eentje te winnen, werd er tot remise besloten.

Ronald verkreeg een klein plusje na de opening. Hij had steeds enkele kleine dreigingen. Met een hiervan won hij een pion. Wel bleef de stelling binnen de remisemarge, dit veranderde toen de tegenstander zich in tijdnood verkeek. Ronald won nog een pion en daarmee de partij.

Bart leek zich in de opening enigszins onder de druk van wit uit te kunnen spelen, maar dit was slechts optisch bedrog. Hij kwam gedrukt te staan en moest lijdzaam toekijken hoe zijn tegenstander hem het leven zuur maakte. Uiteindelijk resulteerde dit dan ook in een nul.

Sjoerd speelde tegen de ook voor de Donger-spelende Olaf Cliteur. Hij gaf in tijdnood een stuk en de partij weg.

Aan Jan Sybren dan nog de taak om de score iets dragelijker te maken. De partij ging alle kanten op, maar uiteindelijk kwam Jan Sybren als winnaar uit de bus.

Zo leed Schaakwoude een nipte nederlaag. Maar doordat streekgenoot DTK, enigszins verrassend, van Kampen verloor is Schaakwoude veilig. Nu wacht alleen de laatste wedstrijd in en tegen Almelo nog.

 

  Schaakwoude 1964 HSP/Veendam 1948
1. Bart Lemstra 2075 Peter Riksten 2048 0 1
2. Ronald van der Veen 2011 Vincent Geeraets 2057 1 0
3. Jan Sybren Zagema 1927 Johanan Havinga 2009 1 0
4. Gerben van der Heide 1929 Wiebe Wielenga 1938 0 1
5. Sjoerd Hoekstra 1997 Olaf Cliteur 1913 0 1
6. Roel Hazenberg 2010 Rienk Hoogeveen 1911 1 0
7. Wietse de Jong 1905 Bernard Bontjer 1865 0 1
8. Henk Broersma 1861 Thale Hadderingh 1844 ½ ½
Geef een antwoord

Advertenties geblokkeerd