Naar de inhoud springen

KNSB: Schaakwoude 2 scoort in Groningen

Zaterdag 8 oktober 2022. Na een nederlaag tegen Staunton wacht ons vandaag het vierde team van Groninger Combinatie. We zijn welkom in het denksportcentrum Jannes van der Wal waar het erg druk kan zijn. Diverse teams van GC en Staunton spelen daar vandaag hun thuiswedstrijd. Het eerste van ons is er ook en speelt tegen GC3.

Onze opponenten hebben zich dit seizoen behoorlijk versterkt, dus op voorhand zie ik voor ons een zware dobber. Het is hopen op wat halve puntjes op de bovenste borden en onderin wat hele puntjes. Drie van ons blijken dezelfde tegenstander te hebben als vorige seizoen. Ik realiseer me het pas achteraf. Hoe zouden ze dit hebben ervaren? De resultaten zijn deze keer beter.

Ik speel op het eerste bord tegen Henk Bosveld. Ik kom met een beetje voordeel uit de opening, maar na de ruil van wat stukken zie ik niet zoveel aanknopingspunten. Als team captain zeg ik tegen iedereen dat ze moeten overleggen over remise, maar met wie moet je als captain zelf overleggen? Ik besluit remise aan te bieden en rond 3 uur is het eerste halfje binnen.

Rond kwart voor 4 is er weer een uitslag. Op bord 5 speelt Christiaan tegen Fons van Hamond. Deze lijkt op zijn spel voorbereid en kan zijn favoriete Leningrader op het bord krijgen. Alles lijkt dichtgeschoven en Christiaan heeft geen ruimte. Zijn tegenstander weet de h-lijn open  te breken en als hij daar binnendringt, moet Christiaan zijn koning omleggen.

Om 4 uur nog meer slecht nieuws. Ook Gerke redt het op bord 2 niet tegen Reno Emerencia. Na de opening weet hij niet een goed plan te bedenken en krijgt hij een aanval over de h-lijn over zich heen. Gerke probeert alles te dekken, maar na dameruil beperkt de ver opgerukte h-pion teveel zijn bewegingsvrijheid om de koning mee te laten verdedigen. Hij probeert nog wat tegenspel te creëren, maar slaagt er niet in alles te pareren. Een tweede nul is een feit.

Het ziet er somber uit. Hier en daar wel goede stellingen, maar meer dan remise?… Dan komt rond half vijf  Jan Sybren met goed nieuws. Hij speelt op het vierde bord tegen Nico Karsdorp. De strijd speelt zich lange tijd af op de damevleugel waar hij flink de druk weet op te bouwen. Na dameruil manoeuvreert hij  zijn torens naar voren en met ondersteuning van de zwartveldige loper weet hij zijn tegenstander mat te zetten.

Tien minuten later weet ook Henk een mooi puntje binnen te halen. Hij speelt op bord 6 tegen Eddie Jansen. Na de opening (Torre aanval) lijkt Henk in het middenspel de beste kansen te hebben. De strijd speelt zich ogenschijnlijk in het centrum af. De dames worden geruild en dan richt Henk zich op de damevleugel. Wit gaat op zet 31 in de fout en Henk weet twee verbonden vrijpionnen te creëren en daarna nog een pion te winnen. Na de ruil van enkele stukken komt de zwarte koning erbij. Hiermee weet hij de partij in zijn voordeel te beslissen.

Pieter op bord 7 speelt tegen Russell Spears. Hij zet de partij degelijk op. Zijn tegenstander heeft een vrijpion maar daar kan hij nog weinig mee. Daar staat een dubbelpion tegenover waar Pieter op kan drukken. Zwart  probeert wat via de f-lijn, maar Pieter weet dat prima te neutraliseren.  Hij wint dan de dubbelpion, maar via eeuwig schaak wordt het toch remise. Het is inmiddels bijna 5 uur; ineens staat het 3-3 met nog twee partijen bezig. Misschien slepen we er nog twee remises uit!

Cees speelt op bord 3 tegen Taco van de Poel. Lange tijd lijkt de partij gelijk op te gaan, maar zijn tegenstander krijgt een vrijpion en lijkt een pion te gaan winnen. Cees staat een beetje gedrukt.

Op het achtste bord  speelt Fedde met zwart tegen Johan Zwanepol. Na voorzichtig spel met lang veel stukken op het bord volgt er een afruil van stukken waarbij zwart een geïsoleerde pion moet verdedigen tegen een actievere witte stelling.  Na een nieuwe afruil blijft er een eindspel over met ongelijke lopers. Fedde biedt remise aan, maar dit wordt afgewezen. Dan gaat hij in de fout en verliest twee pionnen.  Ook Cees staat nog steeds moeilijk. Donkere wolken pakken zich samen.

De tegenstander van Fedde pakt het echter niet goed aan. Hij laat zijn toren buiten spel zetten en laat dan pardoes zijn loper in staan. Ineens gloort er een matchpunt. Even voor 6 uur heeft Fedde het punt binnen. Ondertussen is Cees bezig zich taai te verdedigen. Hij blijft niet afwachten maar zoekt actief spel met zijn toren. Hij snoept wat pionnen, raakt er zelf ook wat kwijt maar bereikt een toreneindspel met nog één pion voor zwart. Zijn koning is in de buurt en zijn toren staat achter de pion. De remisehaven is bereikt! Als laatste klaar, haalt Cees voor ons alsnog de volle buit binnen en boeken we een onverwachte, maar zeer welkome zege. Na afloop gaan we samen met het eerste nog even langs bij een Turks restaurant om na te genieten van het mooie resultaat.

Volledige uitslag:

Groninger Combinatie 4 Rating Schaakwoude 2 Rating
Bosveld, H.E.P. (Henk) 1918 Torensma, J. (Jan) 1832 ½ – ½
Emerencia, R.H. (Reno) 1963 Ros, G. (Gerke) 1799 1 – 0
Poel van de, T. (Taco) 1908 Banning, C. (Cees) 1878 ½ – ½
Karsdorp, G.N. (Nico) 1670 Zagema, J.S. (Jan Sybren) 1776 0 – 1
Hamond van, A.H.M. (Fons) 1962 Houpst, C.H.J. (Christiaan) 1738 1 – 0
Janssen, E.J. (Eddie) 1695 Heide van der, H. (Henk) 1714 0 – 1
Spears, R. (Russell) 1775 Postma, P. (Pieter) 1743 ½ – ½
Zwanepol, J. (Johan) 1631 Verf, F. (Fedde) 1704 0 – 1
Gemiddelde Rating: 1815 Gemiddelde Rating: 1773 3½-4½
Geef een antwoord

Advertenties geblokkeerd