Ga naar de inhoud

KNSB: Een onverwachte overtuigende overwinning in Groningen

Afgelopen seizoen moesten we ook aantreden tegen GC3. Toen had men 5 invallers. Toch gingen we onderuit. In de eerste ronde werd het onderspit gedolven tegen Staunton. Dit voelde kansloos.
Nu gingen we gebrand en onbevangen de strijd aan met de Groningers.

Peter Hendriks (w) – Mathijs Visser (z)
Mathijs zijn tegenstander speelde een opening die doorgaans een voorbode is voor een spannende partij. Dit bleek allerminst het geval. Mathijs kreeg al snel een mooi paard, en het initiatief. Zijn tegenstander voelde zich noodgedwongen de stelling dicht te schuiven. De pionnen stonden vervolgens schouder aan schouder. Hierdoor vormde de slechte loper van wit geen enkel nadeel meer voor Peter Hendriks. De spelers kwamen dan ook remise overeen. De muziek was eruit. 0,5 – 0,5

Nanne van Foreest (w) – Wietse de Jong (z)
Een paardendans na de een afruilvariant, leidde tot een evenwichtige stelling, met kansen voor beiden. In het late middenspel raakten de zwarte stukken van Wietse het spoor bijster. Wit greep zijn kans. Hij behaalde groot voordeel, waardoor er een zwart stuk verloren ging. Puntje voor Nanne van Foreest. (1,5-0,5)

Ewout Clarenburg (z)- Gert-Jan Rauw (w)
Gert-Jan trof met wit Ewout Clarenburg aan bord één. Er kwam een Aljechin op het bord waarbij de zwarte paarden op b6 en c6 geposteerd werden. Deze waren gericht op de witte pionnen op c4 en d4. Na een aantal zetten bleek Gert-Jan prima gemanoeuvreerd te hebben. Hij verkreeg het loperpaar. Deze zorgden voor grote druk op de zwarte stelling. Deze druk werd te veel waardoor er veel afruilen volgden. Een pion meer zorgde voor een gewonnen eindspel . (1,5-1,5)

Robert de Boer (z)- Sjoerd Hoekstra (w)
Onze invaller Sjoerd Hoekstra was bereid gevonden deze keer de plek van Henk Broersma in te nemen. Hij zat al snel in de partij. Een vroege aanval op de koningsvleugel van zwart leiden problemen voor zwart in. Zelfs van dien orde dat de ogenschijnlijke versnipperde pionnenstelling van wit van ondergeschikt belang leek. De zwarte koning kon maar moeilijk zijn post verlaten, zonder Sjoerd toe te staan materieel te winnen. Door deze problematiek wist Sjoerd zijn opgedane ontwikkelingsachterstand ongedaan te maken. Hij won vervolgens een stuk en speelde de partij technisch op een mooie manier uit. De omstanders waren onder de indruk! (1,5-2,5)

Christofoor Baljon (w) – Gerben van der Heide (z)
Na een ietwat ongebruikelijke openingsvariant heeft zwart maar één juist plan. Dit word gevonden. De witte aanval is staande gehouden. Baljon probeert het vervolgens op de andere kant. Dit ziet er eng uit. Gelukkig spot Gerben een tactische mogelijkheid, waardoor het nu onduidelijk is wie beter staat. Al gauw blijkt dit Gerben te zijn. Nadat hij een paard voor een loper kan geven. Hierdoor is er sprake van een wedstrijd tussen een witte kardinaal en een zwarte ridder. De zwarte ridder staat mooi in het centrum. En een zwarte pion staat vrij. De strijd zal zich hierbij gaan afspelen. Het pleit word echter versneld geslecht. De Groninger mist in tijdnood dat Gerben zijn torenzet niet alleen zijn zwarte vrijpion verdedigt, maar ook een veld ruimt. Een vorkje volgde. Dit leverde een kwaliteit en de winst op. Na de partij liet Gert-Jan zich ontvallen dat hij het zonde vond om het mooi paard te ruilen tegen de toren. (1,5-3,5)

Govert Pellikaan (z) – Bart Lemstra (w)
In de opening kregen Bart zijn witte stukken ruimte op de damevleugel. Zwart stond wat passief achter de “stenen muur” – opstelling. Bart koos er voor de damevleugel open te breken. Dit bleek een goede beslissing. Zijn stukken stonden goed. De genadeslag werd toegebracht door een aanval over de h-lijn. Hiermee was het winnende punt binnen! (1,5-4,5)

Rudolf Pötze (w) – Ronald van der Veen (z)
De partij begon wat passief, maar nadat wit viermaal achter elkaar hetzelfde paard speelde, kwamen Ronald zijn zwarte stukken beter te staan. Ronald nam gevaarlijk met de dame op b2, maar dit was wel erg goed. Wel liet hij na de beste voortzetting te spelen en zo kwam de stelling weer redelijk in evenwicht. Toen wit niet adequaat op een zwarte torenuitval reageerde kon zwart een kwaliteit offeren met een winnende stelling. Het duurde nog wel even voordat het punt binnen was. (1,5-5,5)

Peter Bosker (z) – Sven Broersma (w)
In de overgang van opening naar middenspel besloot Sven een loper op een ‘rare’ plek neer te zetten. Zijn tegenstander onderkende dit en wist na een paar zetten tactisch hiervan te profiteren. Hij dwong Sven om zijn goede stukken te ruilen. Bosker hield hierna een zwartveldige loper over, waar Sven niks tegen kon doen. Uiteindelijk werd deze loper geruild, waardoor Sven een pion achter kwam. Gelukkig pakte wit wel de controle over veld d5. Hierdoor was er enige compensatie voor de pion. Uiteindelijk kwam er een toreneindspel op het bord waarin Sven een half punt veilig stelde door de Philidor verdediging te gebruiken. Hiermee werd de langste partij van de speeldag afgesloten met een remise. Derhalve betekende dit een onverwachte, maar zeer welkome overwinning. (2-6)

Rating
Rating
Clarenburg, E. (Ewout) 2011 Rauw, G.J. (Gert Jan) 2104 0 – 1
Baljon, C. (Christofoor) 2079 Heide van der, G. (Gerben) 1887 0 – 1
Bosker, P.J. (Peter) 2000 Broersma, S. (Sven) 1952 ½ – ½
Potze, R.H. (Rudolf) 2074 Veen van der, R. (Ronald) 1971 0 – 1
Pellikaan, G.B. (Govert) 1982 Lemstra, B. (Bart) 1949 0 – 1
Hendriks, P.A. (Peter) 1974 Visser, M. (Mathijs) 1855 ½ – ½
Boer de, R.E. (Robert) 1939 Hoekstra, S. (Sjoerd) 1907 0 – 1
Foreest van, N. (Nanne) 1839 Jong de, W.P.J. (Wietse) 1846 1 – 0
Gemiddelde Rating: 1987 Gemiddelde Rating: 1934 2-6
Geef een reactie

Advertenties geblokkeerd