Naar de inhoud springen

KNSB-beker: Schaakwoude onderuit bij Hoogeveen

Op een mooie dinsdagavond in oktober reisde een drietal spelers, te weten Gerben, Bart en Sven, uit het noordoosten van Fryslân af naar Hoogeveen. De vierde man Ronald wachtte hen al op bij Pizzeria Mario. Hier werd de opstelling en tactiek doorgenomen onder het genot van een heerlijke pizza. Met een volle buik werd afgereisd naar de speelzaal Salawaku.

Voor de wedstrijd werden nog herinneringen opgehaald over de nostalgische schaakweekenden in Echten. Omstreeks 19.30 werden de klokken ingedrukt. Sven bereikte aan bord 3 met wit al snel een mooie stelling tegen Christiaan Mol. Net na de opening liet hij een mooie kans liggen door twee zetten om te draaien.

Bart speelde aan bord 2 met de zwarte stukken tegen Marten Berghuis. Hij kwam iets gedrukt te staan, om hier verandering in te brengen speelde hij d5, maar hij deed dit net te vroeg. Zijn stukken raakten wat uit verband en hij dreigde materiaal te verliezen, daarom probeerde hij de stelling complex te houden. Zijn tegenstander speelde het echter goed uit. Daarmee werd het 1-0 voor Hoogeveen.

Aan bord 1 had Ronald de witveldige loper van tegenstander Osama Sadallah vast weten te zetten. Maar door getreuzel op de koningsvleugel kreeg zijn tegenstander veel ruimte en de aanvalskansen. Toen hij ook nog eens onverstandig met zijn dame op pad ging, werd de aanval hem te gortig. Een 2-0 achterstand.

Maar Gerben stond inmiddels goed aan bord vier tegen Elez Limani. Hij had in het middenspel een stukoffer om de oren gekregen en moest zich kranig weren tegen een sterke aanval. Gerben rechtte zijn rug en wist voldoende materiaal te ruilen en de aanval te stoppen. Met een pionnenopmars kon hij de tegenstander naar een slecht eindspel dwingen en de winst binnen te halen. 2-1, was het nog mogelijk om het snelschaken te bereiken?

Sven zijn torens waren in het middenspel oppermachtig en leken zijn pionnen naar de overkant te stuwen. Helaas maakte hij een misrekening en kwam daardoor in een lastig eindspel terecht. Sven moest winnen, maar helaas kon hij in wederzijdse tijdnood geen potten meer breken en moest teleurgesteld in remise berusten. Een 2,5-1,5 eindstand kwam daarmee op het formulier te staan.

Rating
Rating
Sadallah, O.G. (Osama) 2026 Veen van der, R. (Ronald) 1971 1 – 0
Berghuis, M. (Marten) 2001 Lemstra, B. (Bart) 1949 1 – 0
Mol, C.A. (Christiaan) 1921 Broersma, S. (Sven) 1952 ½ – ½
Limani, E.L. (Elez) 1836 Heide van der, G. (Gerben) 1887 0 – 1
Gemiddelde Rating: 1946 Gemiddelde Rating: 1940 2½-1½
Geef een antwoord

Advertenties geblokkeerd