Ga naar de inhoud

KNSB: Schaakwoude 2 lijdt nederlaag tegen Assen 2

Zaterdag 18 september kregen wij Assen 2 bij ons op bezoek in de Kruisweg. Voor het eerst sinds anderhalf jaar mocht er weer in KNSB verband fysiek geschaakt worden. Qua personele bezetting is er sinds anderhalf jaar nogal wat veranderd!

  • Gerben en Sven zijn doorgestroomd naar Schaakwoude 1.
  • Wesley en Wytze hebben om uiteenlopende redenen bedankt.
  • Ook Leffert is niet meer beschikbaar als basisspeler.
  • Folmer verhuist zodra dit mogelijk is naar Australië.

We zijn dus zes spelers kwijtgeraakt. Even hing het lot van Schaakwoude 2 dan ook aan een zijden draadje. Gelukkig hebben we toch weer een aantal versterkingen gevonden, waardoor we in deze competitie competitief kunnen zijn:

  • Gerke en Bauke keren terug
  • Ons nieuwe lid Yaser komt nu ook voor Schaakwoude 2 uit
  • Christiaan Houpst (DTK/Zandvoort) en Cees Banning (Franeker/Westergoo) zijn ons team komen versterken.

Met Assen 2 kregen we meteen op papier één van de sterkste teams op visite. Het team is vrijwillig teruggetrokken uit de derde klasse (de klasse waarin Schaakwoude 1 speelt) en had op papier een ratingoverwicht van 90 punten per speler.

Deze wedstrijd zou ook het debuut worden voor Jan Sybren Zagema als teamleider. Een lastig debuut dus, maar aan de andere kant mochten wij deze wedstrijd ook verliezen. Het doel van dit seizoen is immers handhaven.

Toch legden wij ons niet bij voorbaat bij een nederlaag neer. Onze strategie was om de “schuivers” op de bovenste borden remise laten schuiven en dan met een beetje hoop op de onderste borden punten te laten pakken. Het eerste deel van de strategie lukte nog aardig. Het venijn zat hem echter in de staart.

Op bord 7 debuteerde Yaser voor Schaakwoude 2. Hij kreeg de sterke invaller Frank van der Werff tegenover zich. Yaser werd met zwart meteen onder druk gezet. Wit wist met hulp van een sterk paard en pionnen een doorbraak in het centrum te forceren. De zwarte stelling lag helemaal open en torenverlies beëindigde de partij (0-1)

Lang bleef deze tussenstand niet op het bord staan. Op bord 6 zag Jan Torensma dat zijn tegenstander een wat passieve opening speelde. Jan probeerde deze zwakte meteen uit te buiten en lanceerde een koningsaanval. Zwart bleef niet passief en lanceerde een tegenaanval. In plaats eerst te consolideren zette Jan zijn eigen aanval door. Een inschattingsfout. Dit kostte hem eerst een pion en later de partij (0-2)

Op bord 4 speelde Gerke de opening in “rapid tempo”. Niet echt verstandig van Gerke want zijn tegenstander bleek de rapid kampioen van Assen te zijn. De tegenstander prikte met een sterk paard in de stelling van Gerke. Toch kon Gerke dit gevaar consolideren en de partij leek zich langzaam te kantelen. Gerke kreeg later een remiseaanbod en omdat winst heel lastig ging worden werd dit aangenomen (0,5-2,5)

Op bord 8 zag Fedde een pionoffer geweigerd waardoor er een enigszins “slaperige” stelling op het bord ontstond. Dit was echter stilte voor de storm. Toen het pionoffer alsnog aangenomen werd, stonden de stukken van Fedde opeens heel actief. Fedde kwam een pion voor- en de tegenstander blunderde de kwaliteit weg, waarna hij meteen opgaf (1,5-2,5)

Op bord 1 leek Christian enigszins onder druk te komen staan. Gelukkig zag zijn tegenstander een goede winstmogelijkheid over het hoofd, waarna even later Christian hetzelfde deed. Hierna verzandde deze partij in remise (2-3)

Folmer blijft zolang hij nog niet naar Australië kan, een belangrijke invaller voor ons team. Folmer had onlangs in Kroatië een sterk toernooi gespeeld en lijkt als speler nog steeds te groeien. Echter is de vorm even weg en Folmer had vandaag weinig in de melk te brokkelen (2-4)

Jan Sybren had op bord 2 veel tijd in een aanval geïnvesteerd en leek te kunnen gaan oogsten. Met echter minder dan 1 minuut op de klok blijft het lastig de sterkste voortzettingen te vinden. Een mindere zet van Jan Sybren zorgde ervoor dat de tegenstander kon ontsnappen waarna hij vluchtte in eeuwig schaak (2,5-4,5)

De overwinning voor onze gasten was binnen. Het werd echter nog erger. Cees Banning debuteerde voor ons team, maar kon dit debuut helaas geen glans geven. Cees kwam met zwart nog wel in het voordeel. Langzaam leek hij zijn tegenstander steeds verder terug te dringen. Echter schoof hij een pion iets te snel door. Dit betekende pionverlies en nu kantelde de partij. De extra pion bleek in het eindspel genoeg voor de winst (2,5-5,5)

Deze nederlaag kwam niet onverwacht en was ook niet onverdiend. Hopelijk lukt het de volgende wedstrijd tegen Staunton 2 wel om punten te pakken.

Schaakwoude 2

Rating

Assen 2

Rating

Ronde 1

Torensma, C. (Christian) 1790 Houtsma, S.H. (Sybrand) 1852 ½ – ½
Zagema, J.S. (Jan Sybren) 1845 Velzen van, M. (Martin) 1924 ½ – ½
Heikamp, F. (Folmer) 1744 Smit, H. (Hans) 1901 0 – 1
Ros, G. (Gerke) 1828 Wierenga, J. (Jaël) 1698 ½ – ½
Banning, C. (Cees) 1885 Hoolsema, M. (Maarten) 1865 0 – 1
Torensma, J. (Jan) 1725 Heij, A. (Abedin) 1731 0 – 1
Alhanan, Y. (Yaser Alabed) 1789 Werff van der, F. (Frank) 1902 0 – 1
Verf, F. (Fedde) 1626 Homminga, S. (Sjoerd) 1772 1 – 0

Gemiddelde Rating:

1779

Gemiddelde Rating:

1831

2½-5½

Advertenties geblokkeerd