Naar de inhoud springen

Eindelijk KNSB schaken

Fijn dat het weer kan!
Maar waar staan we als team na 20 maanden gedwongen pauze?
Waar staat een ieder?
Ronald, Sjoerd en Bart, zijn zij nog steeds oerdegelijk?
Is Gert-Jan nog steeds een voor mij onbegrijpelijk tactisch wonder?
Kunnen Henk, Wietse en Mathijs nog steeds hun tegenstander op mooie wijze verrassen?
Al deze vragen, kunnen die bevestigend beantwoord worden?
Ik denk het wel. Bovenal heb ik vertrouwen in de schaakkunsten van mede-promovendus (SCHW II naar SCHW I) Sven, maar kan ik zelf met Long Covid en een drukke werkweek, het nog opbrengen om op niveau te schaken? Vandaag zullen veel van mijn vragen beantwoord worden.

We moeten thuis aantreden tegen HSP/Veendam. Bij de voorbereiding komen vragen over dingen voorbij die normaliter vanzelfsprekend waren. Het is tenslotte al even geleden. Dit geldt tenslotte ook voor onze tegenstander. Een tegenstander waar we historisch gezien altijd een redelijke kans tegen hebben, maar naar mijn gevoel deze kans vrij weinig kunnen verzilveren. Maar wie weet misschien is het dit jaar anders.

Onder toeziend oog van scheidsrechter Bauke Vroom, waarvoor dank!, gingen we net na 13:00 uur van start. Wat heet, 15 van de 16 spelers, want mijn tegenstander was nog onderweg. Wat bleek? Ondanks een uur extra reistijd te hebben ingepland en de Afsluitdijk te hebben ontweken , stond hij achtereenvolgens achter een ongeluk en in een file, waardoor hij helaas 20 minuten later pas met 20 minuten minder pas aan onze partij kon beginnen.

(Sjoerd)
We hadden Sjoerd bereid gevonden in te vallen voor Mathijs. Sjoerd had aangegeven al een hele poos niet te hebben geschaakt. En zelfs een degelijke deur als Sjoerd is dan iets minder degelijk. Zijn opening en middenspel was nog wel prima, maar hij verslikte zich in een combinatie over de a1-h8 diagonaal. Dit kostte een stuk en daarmee de partij. (0-1)

(Wietse)
Wietse zijn opening was niet flitsend, maar gelijkwaardig aan de opening van de tegenstander. Hierna was zijn pionnenstorm op de koningsvleugel waarschijnlijk te opportunistisch. Zijn tegenstander Rudolf Loos speelde secuur en uiteindelijk bleven er geen goede zetten meer over voor Wietse. Wietse probeerde het nog met een dameoffer voor toren, stuk en pion, maar de zwarte stelling bleek gewoon te goed. (0-2)

(Bart)
Bart kwam tegen Wiebe Wielenga goed uit de opening, en speelde een goed middenspel. Maar toen hij zijn gunstigere pionnenstelling door middel van een afruil en actief spel wou verzilveren, verdampte zijn voordeel. Er bleef een vrijwel gelijkwaardige stelling over, die moeilijk te kraken was. Tijdens de analyse naderhand vond men geloof ik wel een methode, maar makkelijk te vinden was dit zeker niet. (0,5-2,5)

(Sven)
Sven kwam met zwart prima uit de opening. In het vroege middenspel wist hij een plan te vinden waardoor de jongeling duidelijk beter kwam te staan. Daarna volgde echter een matige zet, en het ging van kwaad tot erger, toen even later pardoes een loper van het bord verdween. (0,5-3,5)

(Gert-Jan)
Met zwart kreeg Gert-Jan een redelijk gelijk middenspel . Wit had het loperpaar en zwart een sterk paard. Door een onnauwkeurige zet van wit, werd de stelling iets beter voor Gert-Jan. Richting de tijdnoodfase dachten zowel Gert-Jan als zijn tegenstander dat hij een blunder maakte , maar tijdens de partij en ook in de analyse na de partij bleek Gert-Jan na deze ‘blunder’ gewonnen te staan. (1,5-3,5)

(Gerben)
Nou heb ik in de afgelopen jaren wel vaker tegen Olaf Cliteur gespeeld, veelal rapidpartijen en deze partijen kennen over het algemeen een redelijk vergelijkbaar verloop: meestal ga ik voor het voordeel op de lange duur (bijv. structureel of een pionwinst). Olaf krijgt een ontwikkelingsvoorsprong en laat deze vervolgens later in de partij gelden en vaak doet dit mijn voordeel weer teniet, of erger. Na 8 zetten leek zich alweer zo’n zelfde scenario te ontspinnen. Maar deze keer liep het toch wat anders. Door een loperruil te forceren, was het me mogelijk een 2e pion te pakken en ook het tempo waarmee dit gebeurde terug te winnen. Hierdoor was ik net op tijd om met mijn koning een aanval van het zware geschut op de e-lijn te ontwijken. Mijn stelling stond nog wel onder druk, maar wit kon hier door een paar secure zetten geleidelijk aan onderuit schaken. In het eindspel gaf ik onbedoeld een pion terug. Maar mijn initiatief werd hier sterker door en ik kon uiteindelijk een toren tegen dame kon ruilen. (2,5-3,5)

(Ronald)
Ronald speelde de opening erg onnauwkeurig, het was duidelijk dat de openingskennis nog behoorlijk roestig was. Peter Riksten (wit) wist twee pionnen te pakken en kreeg ook nog eens een superieur centrum. We dachten allemaal incluis Ronald dat het snel over zou zijn, maar Ronald kon blijven overleven. Hij veroverde zelfs een pion terug. En wist naar een eindspel met ongelijke lopers af te wikkelen. De stelling bleek echter te gehavend en de vlag werd net voor 6 uur gestreken. (2,5-4,5)

(Henk)
Henk kwam best wel goed uit de opening. Hij leek iets beter maar kon dit kleine plusje niet uitbouwen. Henk had een loper en paard tegen twee paarden in een 3-3 pionnenstelling. Bernard Bontjer speelde het zo, zodat de stelling compact bleef en de witte loper van Henk niet beter kon werden. Henk deed hier wel zijn best voor. Maar toen ook de laatste andere stukken van het bord verdwenen bleef er, ook omdat er niks meer voor was om voor te spelen bleef er remise over. (3 – 5)

Helaas werd het ‘historische’ scenario ook vandaag de waarheid. We hebben op een paar borden kans gehad op meer, maar het mocht blijkbaar niet zo zijn. Aan de andere kant heb ik toch ook weer een paar aanknopingspunten gezien waardoor ik goede hoop heb op een paar mooie resultaten dit seizoen.

Schaakwoude 1 HSP/Veendam 1 3 – 5
Veen van der, R. (Ronald) 2017 Riksten, P.H. (Peter) 2134 0 – 1
Lemstra, B. (Bart) 1986 Wielenga, W. (Wiebe) 2002 ½ – ½
Rauw, G.J. (Gert Jan) 2091 Heijnen, E.R. (Erwin) 1999 1 – 0
Heide van der, G. (Gerben) 1980 Cliteur, O.P. (Olaf) 1909 1 – 0
Broersma, S. (Sven) 1890 Hoogeveen, R. (Rienk) 1893 0 – 1
Broersma, H. (Henk) 1878 Bontjer, B. (Bernard) 1862 ½ – ½
Hoekstra, S. (Sjoerd) 1903 Hadderingh, T. (Thale) 1800 0 – 1
Jong de, W.P.J. (Wietse) 1867 Loos, R. (Rudolf) 1742 0 – 1
Gemiddelde Rating: 1952 Gemiddelde Rating: 1918

Advertenties geblokkeerd