Ga naar de inhoud

KNSB: Schaakwoude 1 (sc)huilt in Groningse kerk

Op zaterdag 9 oktober vertrok een zestiental Schaakwoudenaren vanuit verschillende locaties richting Groningen. De acht spelers van Schaakwoude 1 mochten het opnemen tegen Staunton 1, de andere acht spelers waren van Schaakwoude 2 en dit team mocht het opnemen tegen Staunton 2. Staunton en Schaakwoude doen qua onderlinge uitslagen in de KNSB-competitie weinig voor elkaar onder, dus het beloofde een spannende middag te worden. De wedstrijd vond niet plaats in het Denksportcentrum, maar in een zaaltje bij een kerk in het centrum van Groningen. Deze kerk is gebouwd op de plek waar in een ver verleden een schuilkerk stond, inmiddels staat er sinds 1815 een Doopsgezinde kerk. In het zaaltje stonden de tafels en stoelen in een chaotisch verband en was de koffie en thee er gratis, maar verder was er niets te verkrijgen.

Het was goed om Roel weer achter het bord te zien zitten, voor hem was dit ook alweer een hele poos geleden. Hij begon goed aan de wedstrijd op bord 8 tegen Yeb Blom, hij hield met zwart gelijke tred. Maar in het middenspel liet hij de a-pion te ver doorkomen en daarmee naderde het einde, zelfs een schietgebedje kon daarbij niet meer helpen. 1-0. Aan bord 1 was Gert Jan ook voortvarend begonnen tegen Martin Riksten. Hij had de opening in zijn voordeel kunnen spelen en kon daarna het paard op a6 van de tegenstander slaan, zodat deze zijn pionnenstructuur naar de gallemiezen zag gaan. Hij kon daarna  gemakkelijk een koningsaanval opzetten en hield de druk er flink op. Zijn tegenstander maakte in tijdnood een fout, dit zette Gert Jan om in materiaal en de gelijkmaker. 1-1.

Ronald trok met de zwarte stukken van bord 2 ten strijde tegen Edwin Zuiderweg. Hij accepteerde de uitdaging om de ‘giftige’ pion op b2 te pakken, daarmee was de kogel door de kerk. Er kwam een complexe stelling op het bord, waarin wit een kwaliteit aanbood, maar Ronald dit verstandig weigerde. Na een ’tussenzetje’ van wit pakte Ronald een geboden grote kans om groot voordeel te pakken helaas niet, zie het onderstaande diagram. 

Hierna werd de druk op zijn stelling steeds groter en een nederlaag was niet te voorkomen. 2-1. Henk hanteerde eveneens de zwarte stukken, zijn opponent was Vincent Wolters. Henk kwam onder druk te staan en leek lang zijn stelling bij elkaar te kunnen houden, maar op zet 40 deed hij een zet waarmee hij de kerk op de toren zette. De tegenstander kon daarna gemakkelijk de winst vinden. 3-1.

Gerben zat aan bord 3 tegenover Hans Polee. Hij moest diep graven om de theorie boven water te krijgen, dit lukte hem wel, maar het bijhorende juiste plan bleef wat achterwege. In het middenspel verloor hij een stuk en toen ook nog zijn extra pionnen van het bord verdwenen bleef er niets over om voor te spelen. 4-1. De op bord 5 spelende Wietse kreeg een ongebruikelijke Siciliaan op het bord. Het werd echt een laveerpartij, waarbij de stukken van Wietse en Erwin van Pelt om elkaar heen dansten en elkaar nooit echt pijn deden. Toen de stelling vereenvoudigde bleek Wietse in het nadeel te zijn. Hij kreeg de kans op zetherhaling, maar gezien de stand weigerde hij dit. Later na stukruil moest hij genoegen nemen met eeuwig schaak. 4,5-1,5.

Bart kwam goed uit de opening tegen Theo Ebels. Hij kreeg aanvalskansen met zijn sterke loper tegen het zwakke paard van de tegenstander, maar deze verdedigde zich goed. Bart hield het initiatief, maar wist zijn stelling niet te verbeteren, langzaam maar zeker raakte hij het voordeel kwijt. Een remiseaanbod zorgde voor een halfje. 5-2. Sven speelde tegen Piet Mulder. Het was een interessante partij. Sven pakte een pion, maar kwam in een vervelende penning te staan. Er waren vele wendingen mogelijk, maar Sven speelde het niet optimaal, dit kostte hem een kwaliteit. Hierna moest hij noodgedwongen de rest van de partij verdedigen, verdedigen en nog eens verdedigen. Dit kostte beide partijen veel tijd en daarmee werd het een lange partij, tot ver na de klok van 6 uur. Dan is het een lange middag op alleen koffie en thee. Gelukkig werd er uiteindelijk tot remise besloten, daarmee werd de eindstand 5,5-2,5 in het voordeel van de Groningers. Een eindstand om van te huilen, laten we hopen dat we de volgende wedstrijd uit een ander vaatje tappen.

Hierbij de uitslagen:

Advertenties geblokkeerd