Naar de inhoud springen

KNSB: Schaakwoude 2 pijnlijk onderuit tegen Staunton 2

Dit evenement vond alweer drie weken terug plaats. Nu de wonden weer een beetje zijn geheeld, durf ik nu eindelijk dit stuk te plaatsen.

Schaakwoude 2 keihard onderuit tegen Staunton 2

Eerder kon u het verslag lezen, hoe Schaakwoude 1 onderuitging tegen Staunton. Helaas ging het ons tweede deze middag tegen het tweede van Staunton niet veel beter af. Voor het eerst werd er geschaakt in de sfeervol gerenoveerde bovenzaal in de Kruisweg. Hier zal het niet aan gelegen hebben.

Na een relatief eenvoudige overwinning op Emmen, kregen we nu dus Staunton 2 uit Groningen op bezoek. Een tegenstander die op papier even sterk was dan Emmen. Staunton 2 was nog zonder matchpunten dus we wisten dat we een gemotiveerde tegenstander zouden treffen. Een tegenstander die op de lagere borden sterker was dan Emmen. Dat zou deze middag misschien wel het verschil maken.

Dat Schaakwoude 2 een lastige middag zou krijgen werd niet meteen duidelijk. Het team kwam zelf op voorsprong door een overwinning van Leffert Nicolai op bord 2. Na een afruil hield Leffert een voordelige stelling op en drong de stelling van de tegenstander binnen. Het eerste bordpunt was binnen 1-0.

Wytze Visser kreeg op bord 3 met zwart een prima stelling. Een aanval via de koningsvleugel op de witte monarch werd ingezet. De tegenstander wist deze aanval echter te neutraliseren via tegendruk in het centrum. Beide spelers verbruikten erg veel tijd. Omdat de zettencontrole halen een moeilijke opgaaf was werd onderling tot remise besloten.

Op bord 1 speelde Gerke Ros ondertussen ook remise, dus kon Schaakwoude nog even van een voorsprong genieten. (2-1). Dit duurde echter niet lang meer.

Eerst ging het op bord 5 mis met Mathijs Visser. Deze middag verslikte Mathijs zich toch wat in een gambietje. Mathijs moest in de denktank om een ongemakkelijke openingsfase te kunnen compenseren. Tijdnood en een niet al te geweldige stelling werd Mathijs noodlottig.

Bauke Vroom speelde op bord 4 en kreeg een stelling op het bord met twee lopers tegen twee paarden voor de tegenstander. Het loperpaar wordt meestal iets sterker ingeschat. In deze stelling stond één van Bauke zijn lopers echter wat te passief. De twee paarden zorgen echter voor de nodige hoofdbrekens. Toen Bauke een dreigend pionverlies over het hoofd zag, was dit het begin van het einde. Voor het eerst kwam Staunton op voorsprong (2-3).

Nu kwam het dus op de laatste borden aan. Fedde speelde op bord 6 en doordat beide spelers enkele steekjes lieten vallen waren er kansen over en weer. Langere tijd kon dit dus alle kanten op. Helaas maakte Fedde de laatste beslissende fout. Nu kon de tegenstander langzaam afgaan wikkelen naar winst.

Ondertussen speelde Henk op bord 8 en was er niet veel aan de hand. Nu langzaam duidelijk werd dat Schaakwoude 2 een zware middag zou krijgen, moest Henk gaan forceren, om misschien toch nog een matchpuntje te kunnen pakken. Het forceren lukte niet en de tegenstander profiteerde hiervan optimaal. Ook dit punt ging naar de gasten (2-4).

Folmer speelde op bord 7 tegen de op één na sterkste speler van de gasten. Folmer leek een voordelige stelling te hebben en op een gegeven zelf geforceerd de dame van de tegenstander te kunnen winnen. De tegenstander had echter één listig tussenzetje waardoor de dame gespaard bleef en Folmer een pion moest geven. Na afruil werd ook deze stelling voor ons houdbaar. Zowel Fedde en Folmer verloren nog en Staunton kon met een dikke overwinning op zak (2-6) naar Groningen terug reizen.

Advertenties geblokkeerd