Naar de inhoud springen

KNSB-beker: Schaakwoude schaakt weer snel en levert beste prestatie ooit!

Reguliere partijen

Bord 4
Gerben speelde met zwart tegen Bernard Bontjer. Hij probeerde in de opening een symmetrische stellingsopbouw te voorkomen. Dit lukte. Er kon zelfs een zwart paard geruild worden tegen een witte loper. Dit zou in principe lange termijn voordeel moeten betekenen, maar toen de witte loper het spel in moest komen, overzag Gerben het sterke Dd3, waardoor de loper weer de eigen stelling in moest kruipen. Hierna volgden enkele kleine gemiste kansjes over en weer. Wit versterkte de damevleugel. Zwart dreef de paarden hier weer weg. Progressie was ver te zoeken en Gerben besloot remise aan te bieden. Dit werd aangenomen. (½ -½)

Bord 1
Gert Jan speelde met wit. Hij wist in de opening geen voordeel te behalen en kwam zelfs na een onzorgvuldige zet iets minder te staan. De positie was echter nog steeds redelijk gelijkwaardig. Op het eind leek Gert Jan zelfs iets beter te komen staan. Zijn tegenpartij kon dit kennelijk niet verdragen, aangezien hij vlak daarna in tijdnood een toren blunderde en opgaf.(1½ -½)

Bord 3
Ronald kwam goed uit de opening en had het gevoel dat hij ergens beter stond. Het was echter lastig een aanvalsdoel te kiezen. Zwart hield alles netjes dicht en ik ging te ver. In plaats voor remise te kiezen forceerde wit. Ronald verloor een pion, met een gelukje werd deze even later weer terug gewonnen. Maar er bleef een vervelende stelling over. Het was even later direct afgelopen toen een loper cadeau werd gegeven aan Heijnen. (1½- 1½)

Bord 2
In een lange partij kwam Bart niet echt goed uit de opening. Hij stond wat gedrukt maar zijn stelling was wel solide. Zijn tegenstander nam teveel risico en verloor hiermee een pion, ook werden er wat stukken geruild. Het eindspel was duidelijk beter voor Bart. Helaas speelde Bart dit niet helemaal goed waardoor wit compensatie kreeg voor de pion. Met weinig tijd op de klok en een 1,5-1,5 tussenstand kon onze clubkampioen daarom een remiseaanbod niet weigeren. (2 -2)

Snelschaken

Door de uitslagen tijdens de gewone partijen zou bij een gelijke stand na het snelschaken bord 3 en 4 van de reguliere partij afvallen. Schaakwoude zou dus genoeg hebben aan 2-2 om door te gaan.

Bord 2
In de snelschaakpartij overspeelde Bart zijn tegenstander totaal. Na een zet of 15 won hij een toren en er dreigde nog meer materiaal van het bord te verdwijnen.

Bord 4
Gerben leek het met wit heel even lastig te krijgen na de opening, totdat hij zag, dat hij een pion kon laten slaan omdat deze vergiftigd was. Zijn tegenstander dacht even na en sloeg deze pion. Hierdoor kreeg Gerben een toren tegen paard en pion. Zwart werd vervolgens terug gedrongen. Voelde de noodzaak om op de koningsvleugel aan te vallen, waardoor wit met een listig zetje een val zette. Deze val sloeg vervolgens door een combinatie dicht waardoor de zwarte dame werd gewonnen.

Toen ik vervolgens om me heen keen zag ik Bart op een paar meter afstand met een duim omhoog staan. We waren een ronde verder!!

Bord 3
In de snelschaakpartij wist Ronald een actieve stelling te bereiken, vanuit daar wist hij enkele pionnen te pakken. Dit mede met dreigende tijdnood voor Erwin Heijnen zorgde voor een punt.

Bord 1
De snelschaakpartij leidde tot een actieve stelling voor Gert Jan. Hij miste enkele kansen om materiaal te winnen en kreeg hierdoor de deksel op de neus. 1-0

We zitten nu bij de laatste 8 in de A-Poule. De beste prestatie ooit in de KNSB-beker!! Wie weet komen er de volgende keer 4 internationaal meesters naar Damwâld!

Advertenties geblokkeerd