Naar de inhoud springen

Schaakwoude 2 in actie in de FSB competitie

Na lange tijd kan Schaakwoude 2 vanavond 3 maart weer in actie komen. Het is ronde zes, maar voor ons pas de tweede. Het eerste van Bakkeveen komt bij ons op bezoek en rond acht uur worden de klokken ingedrukt. Bakkeveen heeft gelijk gespeeld tegen het sterke  Lasker 2, dus het zal geen gemakkelijke wedstrijd worden.

Pieter speelt op bord vier met wit tegen Anne van Streun, die een Leningrader op het bord tovert. Er ontstaat een spannende strijd op het bord, waarbij Pieter langzaamaan het initiatief pakt. Bauke speelt op het tweede bord tegen Jasper Zijlstra, ook met wit, en wordt verrast met een Stonewall. Ook hij probeert het initiatief te pakken door een aanval in te zetten op de zwarte pionnenstructuur. Op bord drie speelt Christiaan een Caro Kann tegen Gerrit Meppelink, die de scherpste voortzetting met g4 kiest. Mijn tegenstander op bord 1, Ben de Vries, doet het erg rustig aan, waardoor ik in de opening al een beetje voordeel krijg. Ik kan de witveldige lopers ruilen en wanneer wit dameruil aanbiedt, combineer ik dit met de ruil van mijn laatste loper tegen een wit paard. Ik had kunnen kiezen voor de lange rokade, maar prefereer toch om ‘kort te gaan.’

Halverwege de avond lijken de vooruitzichten niet slecht. Pieter staat enkele pionnen voor, zijn tegenstander probeert dreigingen in de stelling te bouwen, maar dit lijkt houdbaar voor Pieter. Bij Bauke staat er ook een scherpe stelling op het bord, maar zwart speelt niet de beste voortzetting en Bauke weet de zwarte stelling binnen te dringen met een toren op de zevende rij. Bij Christiaan is de witspeler een aanval begonnen, maar door actief tegenspel en secuur rekenwerk wint Christiaan een pion. Ik ben ondertussen in een eindspel beland met twee lichte stukken en op beide flanken pionnen. Mijn twee paarden zijn iets sterker dan het loper en paard van mijn tegenstander. Hij biedt remise aan, maar ik besluit door te spelen.

De tegenstander van Pieter heeft ondertussen een vrijpion kunnen creëren en die houdt hem goed bezig. Ik heb niet gezien hoe dit verder gegaan is, maar uiteindelijk kan de zwartspeler door de vrijpion alsnog de remisehaven bereiken. Bauke kan ondertussen de druk op de koningsstelling van zwart langzaamaan opvoeren, waarbij die steeds meer open komt te liggen. De zwartveldige loper beslist uiteindelijke via de diagonaal a1-h8 de partij in het voordeel van wit. Mijn tegenstander geeft onnodig een pion weg, waardoor mijn voordeel ineens een stuk groter wordt. Na het ruilen van de paarden is mijn paard tegen zijn loper sterker, maar het eindspel is nog niet erg simpel. Ik weet dit echter tot een goed einde te brengen, zodat we nog een punt kunnen bijschrijven. Bij Christiaan doet de witspeler er alles aan om de pion terug te krijgen, maar door een tussenzet komt hij in zetdwang. Er zitten matdreigingen in de stelling en na een stukkenruil kan Christiaan afwikkelen naar een gewonnen eindspel. Zo boeken we een mooie overwinning die naar meer smaakt.

Schaakwoude 2 Bakkeveen 1  
Jan Torensma Ben de Vries 1-0
Bauke Vroom Jasper Zijlstra 1-0
Christiaan Houpst Gerrit Meppelink 1-0
Pieter van Kammen Anne van Streun ½ – ½
3½-½

Advertenties geblokkeerd