Naar de inhoud springen

FSB-beker: Schaakwoude verslaat BOB in ronde 2

Door Gerben

Te laat… dat zou ik zijn. Zodat ik toch kon meedoen met het FSB-team. Was het niet beter om een ander te vragen? Misschien wel, de waarheid is dat ik iets te graag wou meedoen. Dus… ik was gedwongen mijn afspraak af te kappen,  vertrok te laat en kwam dientengevolge ook te laat aan in het BOB-gebouw. Ik herinnerde het me van de vele mooie jeugdtoernooien in de jaren ’90 als een gebouw welke van binnen kon worden beschreven als een doolhof bestaand uit veel hout. Voor het gebouw parkeerde ik mijn auto. De voordeur moest open gedaan worden en… alles was wit. Waar moest geschaakt worden? Het was voor mij onduidelijk. Een aantal gelijkwaardige witte deuren op de begane grond grijnsden mij aan. Eéntje hiervan proberen? Nee, toch maar niet, er komt plotseling allemaal gezang uit die ruimte. Hmmm, schakers houden daar niet van. Misschien net zoals vroeger boven kijken. Ja hoor, daar wordt al diep nagedacht. En er is maar 8 minuten van mijn bedenktijd verstreken.

Mathijs zit aan bord 4 en lijkt al in een creatieve opening te zitten, die me op één of andere manier doet denken aan de verraderlijke Marshall aanval in het Spaans. Christian speelt op bord 2 tegen Ruud Oegema, en lijkt conform de theorie te spelen. Ronald speelt op bord één tegen Max Slingerland. Hé… waar zijn Jan Kroon en Reinder Glas? Beide heren konden er helaas niet bij zijn. Ronald stond in mijn beleving op dat moment wel redelijk. Maar de eerlijkheid gebied mij te zeggen dat ik helemaal niks van zijn opening weet, dus hij kan evengoed, slecht of goed hebben gestaan. Nou eerst maar eens een paar zetten doen. Ow, dat is leuk Jan Harm Dijkstra, doet een paar zetjes die er voor zorgen dat mijn potentiële aanval versneld kan worden. En ja hoor, daar wordt gerokeerd en mag ik de aanval starten. Hij mag al snel de denktank in. De druk op zijn stelling wordt vergroot. Ga ik nou voor pionwinst of haal ik mijn toren erbij. Laat ik het laatste maar doen. Oef… Christian lijkt precies op bord te krijgen wat hij waarschijnlijk wil. Hij slaat namelijk een gat in de koningsstelling van de tegenstander. Zijn tegenstander is wel actief op het midden van het bord, lastig…  maar dit vertrouw ik Christian wel toe. Mathijs is bezig met een cursus “Creatief met paarden”. Ze staan mooi centraal, maar qua overige ontwikkeling staat zijn tegenstander misschien wel iets beter. Voorlopig dicteert Mathijs de partij, maar problemen lijken om de hoek te kunnen liggen. Ronald staat wel mooi, maar heeft nog niet direct iets op het bord. Hey, het koor beneden zingt Don’t stop me now, van Ronalds favoriete band. Een teken aan de wand, daar moet het goed komen. Ronald vergroot vervolgens maar de druk op de damevleugel door een toren naar de c-lijn te halen. Hmmm mijn tegenstander heeft weer een zet gedaan, hoe kom ik verder? Laat ik maar pragmatisch doen, ik kan twee pionnen winnen en stukken ruilen. Het gaat precies zoals verwacht.

Ow Ronald wint, hoe weet ik niet, maar ik denk dat zijn aanval op c6 materiaal heeft opgeleverd.

Nou moet mijn tegenstander weer een zet doen en er zitten nog enkele dreigingen in de stelling. Ah Dd7. Laat ik maar Dh5 spelen dan dreigt Dh6 . Ow potverdorie, hij kan gewoon Kg7 spelen en deze zet is zinloos. Nou dat had ik beter kunnen doen. Huh hij speelt La7, de truc is door zwart gemist en materiaal gaat verloren en we hebben een tweede punt binnen. Ai, Mathijs staat een pion achter. Gelukkig heeft hij actieve torens en wordt het vast remise. Zo gebeurde het ook even later, al vermoeden we dat op dat moment Mathijs misschien wel weer het betere van het spel had, maar soit, de overwinning was binnen. Zou Christian de uitslag nog wat mooier maken? De stelling lijkt ingewikkelder te zijn dan aanvankelijk gedacht. De losse witte pion op a2 mag mogelijk niet genomen worden. Heeft zwart voldoende spel?  Na een wit remiseaanbod te hebben afgeslagen deed Christian een iets mindere zet en besloot hij toch te berusten in remise . Hiermee kwam de uitslag op 3-1.

Rating
Rating
Slingerland, M. (Max) 1634 Veen van der, R. (Ronald) 1957 0 – 1
Oegema, R. (Ruud) 1589 Torensma, C. (Christian) 1928 ½ – ½
Dijkstra, J.H. (Jan Harm) 1530 Heide van der, G. (Gerben) 1926 0 – 1
Reitsma, M. (Marten) 1402 Visser, M. (Mathijs) 1883 ½ – ½
Gemiddelde Rating: 1539 Gemiddelde Rating: 1924 1-3

Advertenties geblokkeerd