Naar de inhoud springen

KNSB: Schaakwoude 2 houdt stand tegen Wolvega

Zaterdag 24 november speelde Schaakwoude 2 een uitwedstrijd tegen TAL uit Wolvega. TAL is een samenwerkingsverband van de schaakverenigingen uit Heerenveen, Wolvega en Steenwijk. Er werd deze middag een zware strijd verwacht. Al achtte ik Schaakwoude 2 niet kansloos, de tegenstander was op papier toch wel wat sterker.

Ondanks dat we de routenavigator hadden ingesteld, wist één auto toch de afslag naar Wolvega te missen. Deze auto moest nu helemaal doorrijden naar Steenwijk, immers op de snelweg kan niet gekeerd worden. Even na één uur en dus te laat kwam de speellocatie “Hotel Holland Inn” in zicht. Een hotel dat meer weg had van een verpleeghuis. Doch had de thuisclub op ons gewacht en werden we keurig ontvangen.

Gerke Ros speelde op bord 1 tegen Wouter van der Griendt. Gerke drong aan, maar de tegenstander was niet echt onder de indruk. Na afruil kwam er vrij snel een remiseachtig eindspel op het bord. Even na 3 uur was het eerste halve punt binnen.

Bauke Vroom speelde op bord 8 tegen Klaas Abma. Bauke liet zich verleiden tot een Pirc-achtige opening. Een experiment dat geen navolging verdient, want meteen kwam hij in de verdrukking. De tegenstander offerde eerst een pion. De zwarte monarch kon niet rokeren waardoor de tegenstander later ook nog eens een stuk kon offeren. De koning van Bauke stond lelijk op de tocht. Dit moest wel verkeerd aflopen. Even later kwam de thuisclub dan ook op voorsprong 1,5-0,5.

Folmer Heikamp (bord 5) was tegen Ferdi van Bavel beter uit de opening gekomen. Folmer kon dan wel rokeren, toch kwam zijn koning ook op de tocht te staan. Nog even tegenspartelen en de thuisclub kon de voorsprong uitbreiden naar 2,5-0,5. Schaakwoude 2 stond nu letterlijk en figuurlijk met de rug tegen de muur.

Toch was er nog een sprankje hoop. Een aantal borden stonden er voor ons niet slecht voor. Het duidelijkst was dat bij de partij tussen Bas van der Zwaag en Sven Broersma (bord6). Al hoewel dat er eerder niet naar uit zag, kantelde de partij in het voordeel van Sven. Er werden een paar pionnen gesnoept. Toen ook nog een toren werd gewonnen maakte Sven de aansluitingstreffer 2,5-1,5.

Op bord 3 speelde Mathijs Visser tegen Auke van Urk. Lange tijd ging het gelijk op, maar toen de tijd begon te dringen werd Mathijs toch wat onnauwkeuriger. Door de tegenstander werd dit keihard afgestraft. Met 3,5-1,5 leek TAL een solide voorsprong in haar bezit te hebben.

Henk van der Heide moest op bord 7 aantreden tegen Marcus Pliester. Henk kwam redelijk goed uit de opening en won ergens in het middenspel een pionnetje. Henk hield een geïsoleerde vrijpion over en het was maar de vraag of deze pion zwak of sterk zou worden. Henk kon deze pion verdedigen en toen de koning van Henk zich met het strijdtoneel ging bemoeien, zag de tegenstander in dat doorspelen zinloos was 3,5-2,5.

Wytze Visser speelde op bord 4 tegen Henk van Dijk en mocht gaan aandringen met zwart op de koningsvleugel. De tegenstander verdedigde lange tijd knap en Wytze leek hier een zware kluif aan te gaan hebben. De zettencontrole moest echter gehaald worden en in de tijdnoodfase bleek Wytze koelbloediger. De stand was weer gelijk getrokken en misschien zat er zelfs meer in.

Nu zat alleen Leffert Nicolai nog op bord 2 tegen Arjen Pragt te spelen. Leffert had een pion gewonnen, maar er dreigde wel een eindspel met ongelijke lopers. Met een aantal zware stukken op het bord probeerde Leffert toch nog door te drukken. De ongelijke lopers zorgden er echter voor dat deze partij toch nog in remise verzandde.

Met 4-4 boekte Schaakwoude 2 tegen TAL een prima resultaat tegen een sterke tegenstander. Er staat ons echter nog een pittig programma te wachten. Hopelijk kunnen we deze goede lijn voortzetten als op 15 december Hardenberg bij ons op bezoekt komt.

Advertenties geblokkeerd