Naar de inhoud springen

KNSB: Schaakwoude 2 boekt solide overwinning op Mid Fryslân

Op zaterdag 6 november kwam hekkensluiter Mid Fryslân in de kruisweg op bezoek om de degens te kruisen met ons tweede. Op papier was ons team favoriet, maar aangezien onze tegenstander een aantal jeugdleden met zich meenam, zei dit niet zoveel.

Ook de laatste plaats zei niet zoveel aangezien onze tegenstander slechts kleine nederlagen had geleden tegen de nummers twee en drie van de ranglijst. Uiteindelijk hadden wij zelf ook nog maar één matchpunt in de pocket. Een overwinning zou dus welkom zijn om een beetje uit de buurt van de degradatiezone te blijven.

Na een uur spelen een gang langs de borden gemaakt te hebben zag het er niet verkeerd uit. Rond half drie kwamen we op voorsprong. De tegenstander van Folmer pakte het te passief aan. Daardoor kon Folmer aanvallen en ontwikkelen tegelijk. Na stukverlies van de tegenstander was het snel gebeurd (1-0)

Het enige bord dat mij een beetje zorgen baarde was die van Christiaan Houpst. Tegen een jeugdig talent, verspeelde Christiaan al vrij snel de kwaliteit. Alleen als Christiaan achter staat lijkt hij op zijn gevaarlijkst. Christiaan won een pion terug en door zijn actieve stelling kon hij zelf op pionnenjacht gaan. Hierdoor zou de tegenstander ook met haar torens de stelling van Christiaan kunnen binnendringen en dit moest voorkomen worden. Zetherhaling en remise. Hier kwamen we denk ik goed mee weg (1,5-0,5)

Op bord 5 speelde Cees Banning tegen Peter Koning. Beide spelers zochten naar actief spel, maar toch werd het evenwicht niet echt verbroken, waardoor deze partij in remise verzande (2-1)

Fedde had net als de vorige wedstrijd weer te maken met een klok die opeens uitviel. Ook dit keer lag Fedde dit geen windeieren. De tegenstander begon hier na fouten te maken en moest twee stukken voor een toren geven. Het loperpaar van Fedde werd de tegenstander uiteindelijk te machtig (3-1)

Jan Torensma mocht tegen Frank Schuurmans de fraaiste overwinning van de dag bijschrijven. Jan was lekker uit de opening gekomen terwijl de tegenstander zijn ontwikkeling nog niet had afgemaakt. Jan besloot daarop een pion te offeren, om een aanval op de koningstelling te kunnen lanceren. De tegenstander besloot dit offer aan te nemen omdat hij dacht alles te kunnen keepen. De dreigingen dier hierop volgden werden hem echter al snel te veel (4-1)

Henk van der Heide was invaller voor Christian Torensma op bord 2 en kwam in een voor hem onbekende openingsvariant terecht. Na dameruil kwam Henk toch in een prettige stelling terecht. Naarmate de partij vorderde wist de tegenstander het Henk nog aardig lastig te maken. In tijdnood wist Henk echter met een toren de tegenstander zijn stelling binnen te dringen en een pion te winnen. Gezien de tussenstand, bood Henk de tegenstander remise aan, wat werd aangenomen. De overwinning was een feit (4,5-1,5)

Jan Sybren Zagema speelde dit keer op bord 3 tegen Erwin Koning. De tegenstander speelde erg snel en daardoor ook niet helemaal nauwkeurig. Jan Sybren gebruikte zijn tijd nuttiger en wist zelfs niet in tijdnood te komen! Er werd afgewikkeld naar een kansrijk eindspel waarin Jan Sybren een pion won en later de partij (5,5-1,5)

Op bord 1 speelde Gerke Ros tegen de rijzende ster van Mid Fryslân, Osama Arabi. Gerke kwam eerst nog wel een pion voor, maar doordat de tegenstander vaak net iets sterkere zetten deed kantelde de partij toch langzaam. In het eindspel ging Gerke toch nog ten onder. Dit bracht de einduitslag op 5,5-2,5. Een duidelijke overwinning en gezien het spelverloop niet eens geflatteerd.

Advertenties geblokkeerd