Ga naar de inhoud

Miraculeuze ontsnapping Schaakwoude

door Ronald

Op een winderige en regenachtige zaterdagmiddag stond de wedstrijd Schaakwoude – Sneek op het programma. Schaakwoude, de trotse koploper, miste teamcaptain Gerben. Bij Sneek, de nummer twee van de ranglijst, ontbraken Johnny Fluit en Tjitze Schram.

De middag begon goed voor Schaakwoude met een mooie overwinning van Jan Sybren op Dick Stavast (1-0). Jan Sybren kreeg in de opening de ruimte voor een aanval. Deze sloeg niet door, maar tijdens de tegenaanval kon hij een foutieve zet afstraffen. Henk Broersma verloor na ongeveer 3,5 uur spelen van Dirk Sieds Nolles (1-1). Henk offerde in een gedrukte stelling tijdelijk een paard, maar zijn stelling kwam van de regen in de drup. Hij kon dan ook niet voorkomen dat zijn tegenstander er met het punt vandoor ging.

Sjoerd Hoekstra speelde op bord twee remise tegen Han Holl (1,5-1,5). Na wat speldenprikken heen en weer konden beide partijen geen voortgang boeken. In een evenwichtige stelling werd tot remise besloten. Wie nu een blik op de overige borden zou werpen, zou denken dat Schaakwoude een forse nederlaag tegemoet ging. Ronald kwam met zwart na 4 uur spelen tegen Jan Lootsma erg goed weg met een remise (2-2). Wit kwam erg goed uit de opening en met een verre vrijpion leek het pleit beslecht. Een penning met matdreiging in het verre middenspel bleek echter nipt voldoende voor remise.

Wietse nam even later een remiseaanbod van Anne Kloosterman aan (2,5-2,5). Hij had de hele partij tegen een zware stelling aan zitten kijken, toen zijn tegenstander zijn vrijpion weggaf. In de analyse leken daarna de beste kansen voor Wietse te zijn. Bart speelde remise tegen Jouke Bakker (3-3). Er verscheen een eindspel met ongelijke lopers op het bord. Het evenwicht werd hierna niet meer verbroken.

Gerke verloor als invaller na een lange partij van Selwin Keuning (3-4). Gerke moest zich zo’n beetje de gehele partij verdedigen. Langzaam werd deze last hem te zwaar en moest hij zich overgeven. Dan is er nog een partij gaan. Roel Hazenberg kwam met pionverlies uit de opening tegen Christian Kuitert. Hij liep daarna steeds achter de feiten aan.

Eindspel bij Hazenberg-Kuitert

Dit eindspel kwam uiteindelijk op het bord en hier staat zwart natuurlijk beter. Of het remise is of winst voor zwart is nog afwachten. Maar omdat de tussenstand 4-3 voor Sneek was, deed dat er niet echt toe. Toen Kuitert in deze stelling echter Da6 speelde was Hazenberg er als de kippen bij om Dxa6 te spelen. Na bxa6 c6 a3 c7 geloofde zwart het verder wel. Zo kwam er een miraculeus einde aan de wedstrijddag en blijft Schaakwoude verrassend koploper.

5 Reacties

Geef een reactie

Advertenties geblokkeerd