Ga naar de inhoud

KNSB-1: 1e team wint mooi in Groningen

Zaterdag 16 december toog het het eerste KNSB-team naar een voor ons nieuwe locatie in Groningen. Dit zorgde voor nogal wat parkeerhectiek. Er waren namelijk problemen met een maximale parkeerduur in de omgeving. Tijdens de partijen was de TC bang dat men zich hierdoor liet beïnvloeden, gelukkig bleek dit achteraf niet merkbaar.

Bord 3: Niels Brand – Mathijs Visser
Mathijs kwam verschrikkelijk uit de opening. De tegenstander kon ruimte pakken op de damevleugel en bouwde dit uit naar een aanval met materiaalwinst (2 pionnen?). Mathijs wist zijn stukken te redden, maar kwam erg gedrukt te staan. Wat met name knap was, dat Mathijs de boel niet opgaf en goed bleef nadenken. Dit resulteerde erin dat hij zich iets wist te ontwormen aan de ijzeren greep die zijn tegenstander op de stelling had. Toen er zich ook nog een kans voordeed stortte Mathijs zijn stukken zich op de tegenstander. Na de schermutseling gaf de Groninger op daar hij met 3 pionnen voor een toren achter bleef, en een hopeloze stelling. (0 – 1)

Bord 1: Kenneth Muller – Gert-Jan Rauw
Het ging vrij gelijk op in de opening. Muller koos hierna het verkeerde plan waardoor Gert-Jan het loperpaar en een vrijpion kreeg. Toen even later nog een tweede pion werd verorberd, was het vrij snel over en uit. (0 – 2)

Bord 2: Pieter Jellema – Sven Broersma
In de opening kon Sven ervoor zorgen dat zijn tegenstander de witte koning in het midden moest houden. Na een foutje van Jellema kreeg hij een actieve stelling waarin de witte stukken op de koningsvleugel buitenspel stonden. Sven kwam een pion voor. Sven maakte hier schaaktechnisch de beste keuze door de dames op het bord te houden vanwege de veiligheid van de witte koning. Maar toen hij met zijn eigen koning naar het verkeerde veld ging was remise niet meer te vermijden. Volgende keer de pragmatische keuze? (0.5 – 2.5)

Bord 8: Maarten Hemmes – Jan Sybren Zagema
In de opening bereikte Jan Sybren vrij snel een gelijkwaardige stelling met zwart. Zijn tegenstander dacht de enige open lijn te kunnen blokkeren, maar met een kwaliteitsoffer kreeg zwart actief spel. Dit leverde twee pionnen op en even later de partij. (0.5 – 3.5)

Bord 7: Wouter Manenschijn – Sjoerd Hoekstra
Sjoerd dacht goed uit de opening te komen. Zijn tegenstander vond echter twee goede tegenzetten. Hij won zelfs een pion. Sjoerd kreeg hiervoor een paard op f5. En een kans om de zwarte koning van de tegenstander naar voren te jagen. Hierna maakte Sjoerd het mooi af. Zie de slotstelling hiernaast. De toren op f6 zal van het bord verdwijnen. (0.5 – 4.5)

Bord 6: Jorn Torenbosch – Bart Lemstra
Bart zijn tegenstander speelde een gambiet. Bart gaf de pion vrij snel weer terug. Dit was niet voor niets. Zwart kreeg hiervoor een snelle ontwikkeling. In het middenspel offerde Bart een stuk voor twee pionnen en een gevaarlijk aanval. Wit besloot zijn dame te geven voor drie lichte stukken. Omdat zwart drie pionnen meer had en zijn koning op de tocht stond kon Bart de partij daarna vrij makkelijk uitspelen. (0.5 – 5.5)

Bord 4: Sjoerd Rookus – Gerben van der Heide
Het was voor Gerben een beetje een test na 6 weken niet geschaakt te hebben vanwege gezondheidsredenen. Hij mocht tegen Sjoerd Rookus spelen. Rookus koos al vrij snel voor een voor Gerben onbekende openingsaanpak. Toch kwamen beiden op het oog even goed uit de opening. In het middenspel deed de Groninger ietwat betere zetten dan Gerben. Dit kwam met name omdat het moeilijk was een goed plan te vinden. Gerben belandde vervolgens in het eindspel met wat minder tijd dan de witspeler. Hij dacht gelijk te maken en bood remise aan, omdat de overwinning voor het team al binnen was, maar Rookus wou door spelen. In tijdnood maakte Gerben de zeldzame en beslissende fout om de klok te vergeten. (1.5 – 5.5) In analyse bleek dat de partij alle kanten uit had gekund.

Bord 5: Edim Salihbegovic – Ronald van der Veen
De opening ging vrij snel buiten de gebaande paden. Ronald zijn tegenstander gaf een pion voor meer ruimte. Helaas ging wit hier verkeerd mee om. Zwart kon de pion terug winnen en verkreeg het betere van het spel. ‘Us man ut Stiens’ offerde vervolgens een kwaliteit voor het loperpaar. Rond tijdnood gaf Salihbegovic deze terug en bleef er een remise-eindspel over, beide partijen probeerden het nog even toen ze een pionnetje meer hadden, maar uiteindelijk bleek er geen sprake van krachtsverschil. (2 – 6)

Een ruime overwinning was het resultaat tegen een tegenstander die we van te voren als lastig kwalificeerden. Zij speelden een jaar geleden tenslotte nog in klasse 2a en een deel van hun teamleden presteren al een aantal jaar significant beter dan verwacht in de KNSB. Misschien kregen we wat te veel aan een enkel bord, maar aan de andere kant gebeurde dat andersom ook. Vandaar een overwinning waar we blij mee zijn.

Rating
Rating
Muller, S.K. (Kenneth) 1949 Rauw, G.J. (Gert Jan) 2136 0 – 1
Jellema, P.W.J. (Pieter) 2027 Broersma, S. (Sven) 2075 ½ – ½
Brand, N.W. (Niels) 1954 Visser, M. (Mathijs) 1838 0 – 1
Rookus, S.P. (Sjoerd) 1943 Heide van der, G. (Gerben) 1833 1 – 0
Salihbegovic, E. (Edim) 2027 Veen van der, R. (Ronald) 1963 ½ – ½
Torenbosch, J. (Jorn) 1928 Lemstra, B. (Bart) 1961 0 – 1
Manenschijn, W. (Wouter) 1809 Hoekstra, S. (Sjoerd) 1916 0 – 1
Hemmes, M.J.W. (Maarten) 1845 Zagema, J.S. (Jan Sybren) 1800 0 – 1
Gemiddelde Rating: 1935 Gemiddelde Rating: 1940 2-6
Geef een reactie

Advertenties geblokkeerd