Naar de inhoud springen

KNSB: Schaakwoude wordt scalp voor Haren/Oostermoer

De cowboys van Schaakwoude uit het Wilde Westen gingen zaterdag 9 februari op weg naar het oosten. Daar moest jacht gemaakt worden op goud, zilver en matchpunten. Met de postkoets werd  vanuit de schuilplaats vertrokken via de central canyon en over de prairie naar de plaats waar de buit gehaald moest worden. Onderweg werd er nog even met de gedachte gespeeld om de trein te overvallen in Haren, maar deze was reeds gepasseerd. Dan maar iets verder richting het zuidoosten, maar overal ligt het gevaar op de loer. In het sprookjesachtige Zuidlaren kwam het tot een pittig gevecht met indianen. De cowboys verscholen zich in de lokale saloon, Grandcafé Zuidlaren, maar ook daar was het niet veilig.

Revolver Roel kwam oog in oog te staan met de indiaan Treurende Schildpad (Tim Schmidtke). Er werd wat om elkaar heen gedraaid, er werden veel stukken geruild, maar echt spannend werd het niet. Het verzoeningsoffer van Treurende Schilpad werd door Revolver Roel aangenomen, zeker omdat zijn stelling ook iets minder leek. Daarna gebeurde er lange tijd niet veel, de meeste herrie kwam uit de keuken, waar ook het hoorde of er ook een behoorlijke knokpartij gaande was. De grote baas Gatling Gerben werd aangevallen door Gat in de Tand (Andreas Tasma), zijn koning moest in het centrum blijven en kreeg een flinke aanval te verduren. Gatlin Gerben schoot vele kogels, maar raakte niet veel, Gat in de Tand hield hem flink onder druk. Dit kostte uiteindelijk een stuk en zijn koning moest het leven laten. Dit was een flinke klap voor de cowboys.

Colt Henk trof Houten Kwast (Hans de Graaf) met de zwarte stukken. Hij kon op de koningsvleugel initiatief nemen en toen zijn Colt bezit nam van de g-lijn kon hij een beslissende aanval opstarten. Houten Kwast probeerde het nog even, maar zijn speer in het centrum trof geen doel. Colt Henk schoot raak en wist te winnen. Jolly Jumper Jan Sybren ging het gevecht aan met Kruipende Kat (Johan Klinkhammer). Jolly Jumper Jan Sybren liet zich verrassen door een klap in het gezicht. Met een blauw oog vloog hij over de bar en probeerde hij de stelling gesloten te houden, maar de druk werd te groot en hij verloor een stuk. De strijd leek zo in het voordeel van de indianen te worden beslecht.

Gert Jan the Kid (de jongste van het stel) trof Geschoren Schaduw (Carel Steevensz), deze indiaan deed momenteel zijn naam geen eer aan, maar vechten kon hij wel. Gert Jan the Kid joeg de witte monarch de hoek in, maar veel schoot hij daar niet mee op. Hij kreeg wat klappen in het centrum en werd door het raam gesmeten. Snel zocht hij de aftocht met zijn Appaloosa, maar de indiaan achtervolgde en achterhaalde hem. Een tweede aanval werd hem fataal. Remington Ronald vocht een duel uit met Verschrikkelijke Veer (Vincent Valens). Remington Ronald probeerde zijn geweer in stelling de brengen, maar Verschrikkelijke Veer wist dit te verhinderen. Het werd een gevecht op korte afstand, Remington Ronald leek aan het kortste eind te trekken, maar had het met één zet om kunnen draaien. In tijdnood kreeg hij nog eenmaal een kans, maar het mat in 7 was niet aan hem besteed. Hij werd flink geraakt en toen de stelling doodbloedde was het einde partij. De slag tegen de indianen was verloren, maar Buffalo Bart en Winchester Wietse moest nog proberen het vege lijf te redden.

Buffalo Bart was een flink potje aan het knokken met Jaagt op Mais (Johan Meirink). Buffalo Bart had de betere positie en probeerde kleine stootjes uit te delen. Jaagt op Mais gaf echter geen kick, totdat de tijd mee begon te spelen. Buffalo Bart zijn witte dame begon zich er mee te bemoeien en zorgde voor een pionoverwicht, toen eeuwig schaak werd voorkomen en de rookwolken waren opgetrokken bleek Buffalo Bart de overhand te hebben en wist hij de indiaan te overmeesteren. Ten slotte Winchester Wietse, hij kreeg het aan de stok met Manke Raaf (Mario van der Raad). Hij kreeg een paar fikse tikken te verwerken en werd opgescheept met een zwakke koningsstelling. Met zijn Winchester probeerde hij om zich heen te slaan, hij raakt met zijn kolf wel het nodige. De indiaan moest zijn aanval afbreken, maar Winchester Wietse zocht hem weer op. Winchester Wietse voelde zich sterker, maar ondanks een lange strijd bleef het gevecht nipt in evenwicht. Beide strijders gingen ieder huns weegs.

Zo was Schaakwoude een scalp geworden voor Haren/Oostermoer. Zonder buit vertrokken de cowboys huiswaarts. Onderweg werd er nog wel met wat collega-cowboys een maaltijd genuttigd. Voor de cowboys komen er zeker nog kansen om een nieuwe buit binnen te halen.

Mochten de indianengevoelens naar bovenkomen, kijk dan op https://www.vernoeming.nl/namengenerator-indianennaam.

Middels rooksignalen overgebracht door Rennende Vis.

Haren & Oostermoer

Schaakwoude

Valens , V. (Vincent) 2239 Veen van der, R. (Ronald) 1984 z-w 1 – 0
Steevensz , C. (Carel) 1887 Rauw , G.J. (Gert Jan) 2112 w-z 1 – 0
Meirink , J. (Johan) 1764 Lemstra , B. (Bart) 1999 z-w 0 – 1
Klinkhammer , J. (Johan) 2010 Zagema , J.S. (Jan Sybren) 1862 w-z 1 – 0
Schmidtke , T. (Tim) 0 Hazenberg , R. (Roel) 1939 z-w ½ – ½
Raad van der, M. (Mario) 1825 Jong de, W.P.J. (Wietse) 1865 w-z ½ – ½
Tasma , A.W. (Andreas) 1779 Heide van der, G. (Gerben) 1826 z-w 1 – 0
Graaf de, J.E. (Hans) 1747 Broersma , H. (Henk) 1861 w-z 0 – 1
Gemiddelde Rating: 1893 Gemiddelde Rating: 1931 5-3

Advertenties geblokkeerd