Ga naar de inhoud

FSB: Schaakwoude 3 behaalt fraaie overwinning

Door Jan Torensma

Na het gelijk spel in de vorige ronde stond vandaag de wedstrijd tegen Philidor 4 op de rol. De tegenstander kwam met drie invallers en had alle wedstrijden nog verloren, maar dat betekende nog niet dat het een gemakkelijke avond zou worden.

Dylan speelde op bord 4 met de witte stukken een interessante partij tegen Jan Miedema. Na een gelijkgaande opening werden de dames al vroeg geruild en ontstond er een ongeveer gelijke stelling. Doordat Dylan een lichte ontwikkelingsvoorsprong had kon hij die langzaamaan uitbreiden en de open lijnen veroveren voor zijn torens. Na een slimme tactische wending veroverde Dylan een pion en kwam geforceerd binnen op de zevende rij waarna enkel pionnen van zwart sneuvelden. Dat was niet meer te repareren en in het toreneindspel met 2 pionnen meer gaf zwart op.

Op het tweede bord speelde Jaap tegen Wim van Zeijl op een onorthodoxe manier met het doel snel een koningsaanval op te zetten. Beide spelers rokeerden echter lang waardoor de strijd zich naar het centrum verplaatste. Jaap wist een verre vrijpion te creƫren en drukte zwart in de verdediging. Hij wist nog een pion te winnen en toen zijn pion op promoveren stond, gaf Wim op.

Christian speelde op bord 3 met zwart tegen Wolter Jongsma. Na de opening ging het redelijk gelijk op. Zwart ging weliswaar in de aanval, maar deze werd taai gepareerd. Na vele afruilen ontstond een eindspel met gelijkveldige lopers. Deze partij leek op remise uit te gaan lopen, maar het ogenschijnlijk gelijk eindspel werd meesterlijk opengebroken door Christian waarna hij de winst kon binnenslepen; de stand was nu inmiddels 3-0.

Op het eerste bord speelde Jan met zwart tegen Danny de Vries een mooie partij. Zwart stond iets beter, maar wit wist goed tegenspel te bieden. Ook hier speelde de strijd zich in het centrum af en na dame ruil wist zwart een pion te winnen. Danny bleef echter dreigend, zodat Jan nog niet achterover kon leunen. Toen wit echter dacht de pion terug te winnen, verloor hij met een kleine combinatie een stuk. Toen alles afgeruild was bleef er een pionneneindspel met voor zwart een stuk tegen een pion. In tijdnood begin zwart enkele onnauwkeurigheden, maar de winst kwam niet meer in gevaar.

Eindstand 4-0. Gedetailleerde uitslag:

T Schaakwoude 3 1701 Philidor 4 1430 4 0
1. Jan Torensma 1765 Danny de Vries 1524 1 0
2. Jaap Miedema 1727 Wim van Zeijl 1464 1 0
3. Christian Torensma 1712 Wolter Jongsma 1478 1 0
4. Dylan Torensma 1600 Jan Miedema 1252 1 0

Advertenties geblokkeerd