Ga naar de inhoud

KNSB-2: Schaakwoude 2 boekt belangrijke overwinning op TAL 2

Zaterdag 11 februari kwam TAL 2 bij Schaakwoude 2 op bezoek. Voor Schaakwoude 2 was dit een belangrijk duel. De inzet was: weg uit de degredatiezone. Voor de gasten stond er mogelijk nog meer op het spel. Tot nog toe stond TAL 2 voorlaatste en de laagst geplaatste drie teams degraderen. Beide teams konden de punten dus goed gebruiken. Op papier konden wij een iets sterker team op de brengen. Tijd voor een terugblik.

14:30 0-0

Cees Banning heeft met een pionnenmars de aanval ingezet op de nog niet gerokeerde zwarte koning van tegenstander Meine Wassenaar. Cees lijkt een voordeeltje te hebben. Bij Leffert Nicolai die als invaller op bord 5 tegen Edwin Fabriek speelt zijn de meeste stukken al afgeruild en er lijkt een remise achtig toreneindspel te ontstaan. Christiaan Houpst heeft op bord 6 tegen Dick Teunis veel ruimtevoordeel gepakt en lijkt een aanval op de zwarte rokkadestelling te kunnen inzetten. Niet een slecht begin van de middag dus.

15:00 0-0

Christiaan heeft een pion gewonnen en heeft de zwarte koningstelling ernstig verzwakt. Ik verwacht dat Christiaan snel een beslissende aanval kan inzetten. Jan Sybren speelt op bord 3 tegen Henk van Dijk. Na lang gemanoeuvreer heeft Jan Sybren een pion weten te winnen.

Jan Torensma speelt op bord 2 tegen Frits Pen. Jan heeft een kansrijke stelling maar is iets te veel op de aanval gefixeerd en ziet een paardvorkje van de tegenstander over de hoofd. Dit resulteert in kwaliteitsverlies. De aanval van Cees Banning lijkt wat momentum kwijt te raken. Zijn tegenstander weet zijn stelling langzaam te verbeteren.

15:30 0-0

Gerke Ros speelt op bord 1 tegen Tjeerd Siblesz en heeft net een pion gewonnen. Daarmee is Gerke het initiatief wel kwijtgeraakt en moet nu de verdediging in. Jan Torensma is wanhopig op zoek naar compensatie voor het kwaliteitsverlies. Jan Sybren heeft nog een pion gewonnen. Die pion moet Jan Sybren even later ook weer teruggeven, maar alles ligt nu open en deze partij kan nu wel eens snel voorbij zijn.

De tegenstander van Christiaan heeft de mataanval te weten pareren. Daarvoor kreeg Christiaan wel een gevaarlijke vrijpion terug die op de 7e rij staat. Vooralsnog weet de tegenstander deze pion nog tegenhouden.

16:00 1-1

Pieter Postma speelt op bord 8 tegen Roel Kreulen. Pieter heeft nu een kwaliteit gewonnen maar kijkt wel tegen een lastige stelling aan. Pieter van Kammen speelt op bord 7 tegen Remco Heite. Nadat deze partij lange tijd gelijk op ging heeft Heite een stuk geofferd tegen een aantal pionnen en heeft nu een gevaarlijke aanval. Ik vraag me af of Pieter hier nog uitkomt. Christiaan Houpst heeft een extra vrijpion gecreëerd en weet daarmee te winnen. Even daarna is de stand alweer gelijk. Gerke heeft de aanval van Tjeerd Siblesz niet overleefd. Er dreigde mat een promotie. Cees Banning heeft een remiseaanbod ontvangen maar speelt in het belang van het team door.

16:20 1-2

De tegenstander van Leffert heeft een vrijpion weten te creëren maar helaas voor hem weet hij deze pion niet te houden. Leffert staat nu een pion voor maar dat is wel een dubbelpion. Ook Cees Banning staat nu een pion voor en zijn aanval krijgt steeds meer momentum. Jan Sybren staat nu de kwaliteit voor en een aantal pionnen extra. Daarmee staat Jan Sybren compleet gewonnen. Pieter heeft het geofferde stuk weer terug moeten geven en staat nu met 2 pionnen achter. Jan Torensma moet de partij nu opgeven.

16:35 2-3

Pieter van Kammen is in een verloren eindspel terecht gekomen en kan niet anders doen dan opgeven. Jan Sybren geeft de kwaliteit nu weer terug aan de tegenstander wetende dat het eindspel met pionnen gewonnen is. Dat ziet de tegenstander ook en deze gooit de handdoek in de ring.

16:40 4-3

Pieter Postma heeft de kwaliteit weer teruggegeven in ruil voor een extra vrijpion. Deze dreigt al snel te promoveren. Zijn tegenstander ziet er al snel geen heil meer in en geeft op. Even later haalt Cees de overwinning ook binnen. Alleen Leffert speelt nu nog en moet met een pion meer in staat worden gesteld deze partij in elk geval op remise te houden.

17:00 5-3

De tegenstander van Leffert moet nu winnen willen de gasten nog kans maken op een matchpunt. Leffert wint echter nog een pion en even later door een combinatie ook nog eens een stuk. Daarmee haalt Leffert een winnend punt binnen.

Dit brengt de einduitslag op 5-3. Daarmee stijgt Schaakwoude naar de 6e plek met 6 matchpunten uit 6 wedstrijden. Daarmee nestel het team zich in de middenmoot en lijkt het nu veilig tegen voor degradatie.

Ros, G. (Gerke) 1813 Siblesz, J.T. (Tjeerd) 1805 0 – 1
Torensma, J. (Jan) 1831 Pen, F. (Frits) 1750 0 – 1
Zagema, J.S. (Jan Sybren) 1775 Dijk van, H. (Henk) 1750 1 – 0
Banning, C. (Cees) 1930 Wassenaar, J.M. (Meine) 1752 1 – 0
Nicolai, L. (Leffert) 1886 Fabriek, T.E. (Edwin) 1721 1 – 0
Houpst, C.H.J. (Christiaan) 1762 Teunis, D. (Dick) 1738 1 – 0
Kammen van, P. (Pieter) 1604 Heite, H.R. (Remco) 1603 0 – 1
Postma, P. (Pieter) 1691 Kreulen, R. (Roel) 1649 1 – 0
Gemiddelde Rating: 1787 Gemiddelde Rating: 1721 5-3
Geef een reactie

Advertenties geblokkeerd