Naar de inhoud springen

Amir Nicolai wint voor de derde keer op rij Jan van der Veen toernooi

Amir Nicolai wint voor de derde keer op rij Jan van der Veen toernooi.

Na een onderbreking van 3 jaar (vanwege corona lockdowns) werd er afgelopen zaterdag in “It Skûlplâk” in Damwâld het “Jan van der Veen toernooi” weer gespeeld. Dit was alweer de 38e keer. De eerste keer was in 1984 en één deelnemer, Jan Meijer, deed alle keren, zo nu ook weer mee.

De laatste twee keren ging de titel naar de Fries kampioen, Amir Nicolai uit Dokkum, en ook dit jaar begon Nicolai weer als favoriet voor de titel. Meteen in de eerste ronde werd Nicolai zwaar getest door Sipke de Hoop uit Twijzelerheide. Nicolai had deze partij bijna verloren maar boekte nog een zwaarbevochten overwinning. Hierna ondervond Nicolai minder weerstand en ging zo onbedreigd op weg naar zijn derde opeenvolgende de titel met 4,5 punt uit 5 wedstrijden.

Sipke de Hoop werd met 3,5 punt tweede en hield Ronald van der Veen uit Stiens en Olaf Cliteur uit Zandvoort achter zich. In de tweede groep ging oud winnaar Evert Drijver uit Marum er met de 1e prijs vandoor. Ook Drijver behaalde 4,5 punt. In groep C pakte Mark Folbert uit Ternaard en koploper bij Schaakclub de Donger de eerste prijs. Folbert had hier slechts 3,5 punt voor nodig. De verschillen in deze groep waren erg klein.

De nog jeugdige Jelle Jan de Zwart uit Damwâld was de enige speler die alle wedstrijden in zijn groep wist te winnen. Dat biedt vertrouwen voor een nieuwe generatie sterke schaakjeugd uit Damwâld en omstreken. Tussen de middag werd er een stampotbuffet geserveerd en aan het eind van de middag kon de organisatie weer terugkijken op een geslaagd toernooi.

Geef een antwoord

Advertenties geblokkeerd