Ga naar de inhoud

KNSB-1: Schaakwoude verliest van koploper ASV 2 uit Arnhem

Zaterdag 11 februari stond een topper in de 3e klasse A op het programma. Schaakwoude 1 hoefde met 7 matchpunten uit 5 wedstrijden alleen ASV 2 boven zich te dulden. Dit weekend kwamen zij in de Nije Warf op bezoek. ASV 2 had wel 2 matchpunten meer en de gemiddelde rating lag deze dag bijna 130 punten hoger bij de gasten. Daarmee is van een echte titelstrijd geen sprake maar wie weet kon Schaakwoude vanmiddag voor een stunt zorgen.

Het plan van teamcaptain Gerben van der Heide was deze zaterdag dat de even borden (witspelers) zouden winnen en dat dan ergens anders ook nog een half punt gepakt zou worden. Tijd voor een terugblik.

13:30 0-0

Op bord 1 speelt Bart Lemstra tegen Tom Bus. Na een half uur staat deze partij al in vuur en vlam. De tegenstander heeft een paard geofferd op f7 en lijkt daar een sterke aanval voor terug te krijgen.

14:45 0-0

Ronald van der Veen speelt op bord 4 tegen Sjoerd van Roosmalen. De meeste stukken zijn al afgeruild en hier lijkt al een remise achtig eindspel te ontstaan. Op bord 1 heeft Bart het nog steeds lastig. De tegenstander die een stuk geofferd heeft weet zijn aanval tot nog toe gaande te houden.

Gerben van der Heide speelt op bord 6 tegen Rik Roelofs. Gerben heeft na dameruil lang gerokeerd en zijn tegenstander lijkt met een pionnemars op de damevleugel de aanval te willen inzetten.

15:15 1-1

Gert-Jan speelt op bord 2 tegen Rob van Helvoort en heeft voor de tegenstander een zwakke pion gecreëerd die nu aanvalsdoel kan worden. Ronald pakt de eerste halve punt in een remise achtige stelling. Gerben kwam aardig onder druk te staan maar weet na een mindere zet van de tegenstander een onneembaar fort te creëren. Ook deze partij eindigt in remise 1-1

15:45 1-1

Wietse de Jong speelt op bord 8 tegen Ruben Hogenhout en heeft net een pion weten te winnen. Wel ontstaat er een eindspel met ongelijke lopers dus is het de vraag of dit genoeg zal zijn. Sipke de Hoop speelt op bord 7 tegen Vadim van Kuijk. Sipke lijk het langzaam maar zeker lastig te krijgen. Zijn tegenstander heeft echter niet veel tijd meer en heeft nu een stuk geofferd voor een sterke aanval. Bart Lemstra is nog steeds niet uit de problemen, maar zijn tegenstander staat nog steeds een stuk achter.

Gert-Jan heeft een pion verloren. Ook Sven Broersma die op bord 3 tegen Otto Wilgenhof speelt heeft een pion verloren. Sven lijkt nu verloren te staan. Voor Gert Jan is de stelling misschien nog houdbaar.

16:05 1-4

Kort achter elkaar moeten Sven en Sipke opgeven. Vooral het verlies van Sipke is ongelukkig. Het stukoffer was gepareerd en Sipke leek te kunnen afwikkelen naar een eenvoudige winststelling. Zover was het echter nog niet. Sipke probeerde eeuwig schaak te vermijden maar zag daarbij een mat in één over het hoofd. De tegenstander van Bart heeft het geofferde stuk inmiddels teruggewonnen. Ik vind de stelling er voor Bart niet goed uitzien. Ook Henk Broersma verliest even daarna. Henk speelde op bord 5 tegen Jan van der Lende en moest in tijdnood te veel forceren. Daarbij zag Henk een dame penning over het hoofd

16:25 1-5

De koning van Bart komt in een matnet terecht en nu wordt Bart ook mat gezet. Daarmee heeft ASV in 20 minuten tijd een beslissende voorsprong genomen. Alleen Gert Jan en Wietse zijn nog bezig. Wietse kan misschien nog winnen. Gert-Jan staat een pion achter en lijkt nu verloren te staan.

16:55 2-5

Het lukte Wietse die nu vrijuit kan spelen toch om de tegenstander onder druk te zetten. In tijdnood vergrijpt de tegenstander zich aan een foutieve combinatie. Geeft de kwaliteit weg en daarmee de partij.

17:10 2-5

Alleen Gert-Jan is nog met zijn partij bezig. Gert Jan heeft inmiddels een pion teruggewonnen en zijn torens staan nu sterk op de achterste rij van de tegenstander. Wellicht staat Gert Jan nu gewonnen:

Stelling na 44..e3. Gert-Jan ruilt nu af met 45. Txc7+ Txc7 46. Pb5+ Kb7 47 Pxc7 Kxc7 48. Te8. Daarmee lijkt Gert-Jan te hebben afgewikkeld naar een simpel gewonnen eindspel.

17:55 3-5

Gert Jan staat nu 2 verbonden vrijpionnen voor. Toch is de stelling lastiger dan je op het eerste gezicht zou denken en de tegenstander verdedigt zich taai. Uiteindelijk loopt er toch een pion van Gert-Jan door waarna de tegenstander niks anders rest dan opgeven.

Daarmee leed Schaakwoude een kleine nederlaag al was het minder spannend dan de einduitslag doet vermoeden. Wel is Schaakwoude door maar liefst 3 teams voorbijgestreefd in de stand. De strategie van Gerben leek redelijk te werken, maar het was vandaag net niet genoeg.

Lemstra, B. (Bart) 1965 Bus, T.G. (Tom) 2157 0 – 1
Rauw, G.J. (Gert Jan) 2118 Helvoort van, R.A.M. (Rob) 2152 1 – 0
Broersma, S. (Sven) 2024 Wilgenhof, O. (Otto) 2088 0 – 1
Veen van der, R. (Ronald) 1954 Roosmalen van, S. (Sjoerd) 2122 ½ – ½
Broersma, H. (Henk) 1849 Linde van de, J.A. (Jan) 2037 0 – 1
Heide van der, G. (Gerben) 1832 Roelofs, H.T.G.C. (Rik) 2013 ½ – ½
Hoop de, S. (Sipke) 1944 Kuijk van, V. (Vadim) 2023 0 – 1
Jong de, W.P.J. (Wietse) 1863 Hogenhout, R. (Ruben) 1987 1 – 0
Gemiddelde Rating: 1944 Gemiddelde Rating: 2072 3-5
Geef een reactie

Advertenties geblokkeerd