Naar de inhoud springen

KNSB: Schaakwoude 2 geeft en neemt tegen Staunton 2

Door Jan Sybren

Schaakwoude 2 geeft en neemt tegen Staunton 2

In de tweede ronde van de KNSB-competitie mocht Schaakwoude 2 het opnemen tegen Staunton 2. Op dezelfde locatie in Groningen, een kerkzaal, vond het treffen plaats tussen Schaakwoude 1 en Staunton 1.

Het leek daarom de beide teamcaptains Gerben en Jan Sybren een goed idee om het vervoer gezamenlijk te regelen. Ondanks de strak georganiseerde planning van Gerben wist de auto met daarin Gerke, Folmer, Gert Jan en Jan Sybren ternauwernood de aanvang van 13 uur te halen. Gelukkig stond de deur van de kerk open en hadden we de eerste tijdnoodfase overleefd, weliswaar voordat de partijen goed en wel waren begonnen.

De beide teams van Staunton kwamen met een originele opstelling op de proppen, die zich volgens mij het beste liet kenmerken als de bijenkorfopstelling. De plaatsing van de zeshoekige tafels zorgde ervoor dat hier en daar de spelers enigszins opgepropt waren, net als in een echte bijenkorf. Nadat schrijver dezes (Jan Sybren) voor de derde keer Sven bijna in zijn rug had gestoken, besloot hij een rondje langs de borden te maken. Bij het bord van invaller Folmer aangekomen, zag hij tot zijn verbazing dat er al een toreneindspel op het bord was verschenen, met daarin een extra pion voor de tegenstander. Volgens Folmer leek zijn tegenstander eerder in de partij een stuk te gaan winnen, wat Folmer wist te beperkten tot een pion. 

Goed, eerst maar even verder lopen. Gerke stond op dat moment wat beter met zwart, maar de partij kon nog alle kanten op. Cees had een pion geofferd (?), maar de compensatie was naar mijn mening ver te zoeken. Op zowel het bord van invaller Evert als op het bord van Christiaan hadden de tegenstanders lang gerokeerd, terwijl bij beiden de koning nog in het midden stond. Christiaan had gelukkig nog compensatie in de vorm van een extra pion, maar beide stellingen zagen er wat dubieus uit. Jan stond onder lichte druk van de tegenstander, maar hier leek alles nog mogelijk. Eigenlijk was de enige met een echt goede stelling invaller Henk. 

De partij van teamcaptain Jan Sybren leek wel in orde, maar het was lastig om er een goed vervolg aan te geven. Tegen jeugdtalent Sander Wage besloot hij er eens goed voor te gaan zitten. Niet lang daarna was de partij van Folmer voorbij. Hij had het toreneindspel betrekkelijk eenvoudig remise kunnen houden, wat me een gunstig halfje leek. Even later volgde een nul van Evert. De door hem ingezette aanval op de witte koning was geen succes en het feit dat zijn eigen koning in het midden was blijven hangen kostte hem de kop. Gerke kwam met de vraag of hij een remiseaanbod mocht aannemen. Met de andere borden in gedachten leek me dat niet handig. Gerke stond toch beter in mijn beleving? Een blik op zijn bord leerde me dat vrijwel alle stukken waren afgeruild en hij nu juist eerder wat minder stond. Ook hier daarom maar een remise.

In de fase daarop ging het hard met de resultaten. Christiaan kwam in een toreneindspel terecht, wat eveneens resulteerde in remise. De tegenstander van Jan maakte er een potje van. Jan matste hem eerst nog door torenwinst te missen, maar toen zijn tegenstander hem de kans gaf om zijn dame te laten insluiten, was Jan er meteen bij. Henk liet weinig heel van zijn tegenstander, zijn kruistocht tegen de zwarte koning was niet te stoppen. Op bovennatuurlijke wijze was Cees van een pion achterstand naar een pion voorsprong gegaan. Hoe hij dit voor elkaar had gekregen was iedereen ontgaan. De wedstrijd leek de goede kant op te gaan.  

Terug naar het bord van Jan Sybren. Voor de tweede keer vandaag kwam hij in tijdnood, dit keer geheel door zijn eigen toedoen. Zijn tegenstander offerde een pion voor aanval, wat de nodige hoofdbrekens kostte. Jan Sybren verdedigde prima en zijn tegenstander gooide er nog een pion tegenaan. Om de aanval te stoppen offerde Jan Sybren de kwaliteit, wat afdoende zou moeten zijn. De tegenstander kwam echter met een soort ‘hand van God’ en dwong Jan Sybren tot het maken van een pijnlijke blunder. Nu was het aan Cees. In een toreneindspel met een pluspion probeerde hij de winst te vinden, maar zijn tegenstander weigerde de geest te geven. Meer dan remise zat er niet in. Zodoende eindigde de wedstrijd in een vreedzaam gelijkspel, wat gezien het verloop beide teams tot tevredenheid zou kunnen stellen.

Advertenties geblokkeerd