Ga naar de inhoud

KNSB-bekerteam ten onder in Zuiderzee

Daar waar honderd jaar geleden de Zuiderzee nog woest tekeer ging, daar mocht het KNSB-bekerteam van Schaakwoude het nu tegen Almere opnemen. Stuurman Bart maakte een lange reis, hij moest eerst de kapitein Gerben in de voormalige admiraliteitsstad Dokkum oppikken. Daarna werd koers gezet richting het zuiden. In het moderne centrum van Almere kwamen zij Ronald, die vanuit de hanzestad Zwolle aan was komen zeilen en Jan Sybren die vanuit Utrecht kwam tegen. Hier werden eerst de nodige vitamines genuttigd tegen de scheurbuik.

Net na half acht werden de klokken in werking gezet. Ronald kwam tegen Martijn Woudsma al meteen in zwaar weer terecht. Hij verloor net na de opening een stuk en kon na wat kleine strubbelingen de vlag strijken.

Bart kwam goed uit de opening tegen Tobias Kabos. De partij kabbelde wat gelijkwaardig door en vanuit het kraaiennest werd besloten geen overbodige risico’s te nemen. Een remise was dan ook het resultaat.

Kapitein Gerben moest met het mes tussen de tanden vechten voor een gelijke stelling tegen Dennis van Leusden. Toen dat het geval was kon Gerben zijn geschut naar voren richten. Een paardoffer zorgde voor een explosie in de kruidkamer en leverde twee pionnen winst op. Het was nog even laveren, maar toen de wind in de zeilen kwam ging het erg snel. Een nette overwinning van de kapitein.

Nu moest Jan Sybren winnen om vluggerpartijen te voorkomen. Hij stuitte op Richard van ’t Schip. Hij verkreeg iets meer ruimte op het sop. De zee werd steeds woeliger en het klokje tikte verder. Jan Sybren wist enkele pionnen buit te maken. Alleen in tijdnood kon hij geen vorderingen maken. Zijn mooie voorsprong ging naar de haaien en hij moest helaas in remise berusten.

Alles kwam op het snelschaken aan. Bart stapte al snel naast de loopplank. Ronald werd wederom gekielhaald. Gerben kon de eer redden door de stelling van zijn tegenstander te enteren. Jan Sybren won een stuk, maar struikelde over het dek en viel alsnog overboord.

Zo zonk het vlaggenschip van Schaakwoude naar de bodem van de Zuiderzee. Wellicht komt dit bij een drooglegging ooit nog boven water.

Uitslagen van respectievelijk de reguliere en snelschaakpartijen:

Thuis Uit Score
Kabos , T.E.C. (Tobias) (2316) Lemstra , B. (Bart) (1952) ½ – ½
Woudsma , M. (Martijn) (2186) Veen van der, R. (Ronald) (1983) 1 – 0
Leusden van, D. (Dennis) (2063) Heide van der, G. (Gerben) (1880) 0 – 1
Schip van ’t, R.M. (Richard) (1968) Zagema , J.S. (Jan Sybren) (1857) ½ – ½
2 – 2
Thuis Uit Score
Kabos , T.E.C. (Tobias) (2316) Lemstra , B. (Bart) (1952) 1 – 0
Woudsma , M. (Martijn) (2186) Veen van der, R. (Ronald) (1983) 1 – 0
Leusden van, D. (Dennis) (2063) Heide van der, G. (Gerben) (1880) 0 – 1
Schip van ’t, R.M. (Richard) (1968) Zagema , J.S. (Jan Sybren) (1857) 1 – 0
3 – 1

Advertenties geblokkeerd