Ga naar de inhoud

Schaakwoude 2 weer een maatje te groot voor Emanuel Lasker

Op 17 maart dit jaar was Schaakwoude 2 op bezoek in de aardappelbeurs voor een treffen tegen Emanuel Lasker 2. Toen werd dit duel met 5-3 in ons voordeel beslist. Nu op 12 oktober ruim een half jaar later kwamen de mannen van Lasker 2 bij ons op bezoek. Mits Lasker 2 op volle oorlogssterkte zou verschijnen, dan zou het ons tweede behoorlijk lastig kunnen maken. De Bildtkers misten twee van hun sterkste spelers. Toch moest de thuisclub nog behoorlijk aan de bak om de winst binnen te kunnen halen.

Onze strategie was om op de lagere borden te scoren. Op de hogere borden mocht, los van de partij, met remise genoegen genomen worden. Uiteindelijk zou deze strategie werken al ging dat niet zonder slag of stoot.

Onze topscorer van vorig jaar, Auke van der Zee zat op bord 7 en zijn tegenstander, Jan Wijma mocht op papier niet al te veel problemen opleveren. Auke had moeite om voordeel te vinden en het leek een hele lange avond te worden tot dat de tegenstander pardoes een stuk weggaf. De Bildtker gaf meteen op en het thuisteam stond even na 21 uur op 1-0 voorsprong.

Folmer Heikamp wist op bord 6 Ruurd Stellingwerf meteen onder druk te zetten. De tegenstander wist zijn koning niet in veiligheid te brengen en de problemen werden alleen maar groter. Om 21:40 was de 2-0 een feit.

Niet veel later ging ook het derde punt naar Schaakwoude. Even daarvoor leek op bord 5 de stellingen oppervlakkig gezien redelijk in balans te staan. Na een fout kan het snel gaan en daardoor haalde Henk van der Heide hier tegen Reinold Postma het derde punt binnen.

Evert Drijver speelde op bord 4 tegen veteraan Johnny Diekstra die de eerste aanvalsgolf van Evert goed wist te weerstaan. De partij leek nu in het nadeel van Evert te gaan kantelen. Toen er onverwacht een remise aanbod kwam was iedereen verbaasd. Evert dacht hier niet lang over na en mocht met een half puntje tevreden zijn.

Met 3,5-0,5 op het scorebord leek de wedstrijd bijna gespeeld. Hans Kemperman bracht Lasker echter terug in de wedstrijd. Op bord 2 gooide Mathijs Visser tegen deze Kemperman alles op één aanval. Hoe lang Mathijs ook nadacht, een doorbraak zat er niet in. Nu de doorbraak uitbleef kon Kemperman het initiatief overnemen en de partij naar zich toe trekken. Het was 22:45 een de stand kwam op 3,5-1,5.

Op bord 8 speelde Bauke Vroom tegen Jan Kempenaar. Misschien was dit wel de sleutelpartij van de avond. Een tegenstander die 30 jaar niet geschaakt had was taaier dan verwacht. Het lukte Bauke maar niet om beslissend voordeel te krijgen en na een laatste inschattingsfout kwam de koning van Bauke in een matnet terecht. Om mat in één te voorkomen moest Bauke een pion opschuiven. De tegenstander kon nog steeds mat in twee geven! Op de andere kant van het bord stond de dame van Bauke lang buitenspel. Misschien was de tegenstander al vergeten dat hij daar stond. Een diagonaal werd nu echter wel weer geopend.

De tegenstander speelde Dxh2 en keek Bauke verwachtingsvol aan “Volgens mij is het nu mat!?” Wat een misrekening. Bauke sloeg de dame er af en de tegenstander kon meteen opgeven. Even na 23 uur was de stand daarmee op 4,5-1,5 gebracht.

Gerke Ros  probeerde op bord 1 van alles om een puntendeling tegen Willem Postma te voorkomen. Dat lukte niet echt. Nu de overwinning binnen was een overwinning niet meer vereist Remise werd overeen gekomen.

Op bord 3 speelde Wopke Brandsma tegen Thys Tuinstra. Wopke moest in de verdediging maar zijn positie bleef houdbaar. Tuinstra zag in dat hier doorspelen voor de winst ook geen veel zin meer had. Dit bracht de eindstand op 5,5-2,5 in het voordeel van Schaakwoude.

Schaakwoude 2 – Emanuel Lasker 2 (1e ronde FSB, 1e klasse B, d.d.12-10-2017);

1.G. Ros (1906) – W. Postma (1639) rem.

2.M. Visser (1791) – H. Kemperman (1906) 0-1

3.W. Brandsma (1803 – Th. Tuinstra (1875) rem.

4.E. Drijver (1829) – J. Diekstra (1852) rem.

5.H. v/d Heide (1762) – R. Postma (1411) 1-0

6.F. Heikamp (1730) – R. Stellingwerf (1409) 1-0

7.A. v/d Zee (1741) – J.S. Wijma (1496) 1-0

8.B. Vroom (1736 – J. Kempenaar (—-) 1-0

 

Advertenties geblokkeerd