Ga naar de inhoud

KNSB-beker: Schaakwoude wint moeizaam met 4-0

De zomerstop zit er weer op, interne en externe competities beginnen weer, maar ook de verschillende bekercompetities. In de eerste ronde van de KNSB-beker is Schaakwoude gekoppeld aan TAL (dat staat voor Tjonger Aa Linde). Deze wedstrijd wordt gespeeld in het wijkcentrum de As in Heerenveen op maandag 7 oktober.

Schaakwoude heeft een licht ratingoverwicht, maar het belooft een spannende avond te worden. Over en weer worden kopjes koffie en thee uitgedeeld, maar van omkoping is geen sprake. Ronald komt aan bord 1 iets minder te staan, Bart staat daarentegen weer iets beter. Gerke staat gedrukt en Gerben staat ogenschijnlijk goed.

Dan weet Bart een kwaliteit te veroveren tegen Auke van Urk op bord 2, dat ziet er gunstig uit. Gerben pakt een pion van Tjeerd Siblesz, maar kan dat zo maar? Gerke lijkt de strijd in het centrum te verliezen. Bij Ronald lijkt de stelling nog steeds iets in het voordeel van zijn tegenstander Ferdi van Bavel.

Gerben zijn tegenstander wil compensatie en pakt een pion terug, maar is dat verstandig? Nee, Gerben kan zijn vrijpion in het centrum ondersteunen en deze weet meters te maken. Als Tjeerd Siblesz zich in tijdnood ook nog verslikt en zijn loper in laat sluiten geeft hij zich gewonnen. Een 1-0 voorsprong.

Bart heeft inmiddels flink wat stukken weten te ruilen en de dreigingen van de tegenstander onschadelijk gemaakt. Net voor tijdnood heeft hij de buit binnen. Dan is het 2-0.

Op hetzelfde moment geeft de witspeler aan bord 1 zich ook gewonnen. In tijdnood was er een interessant eindspel op het bord verschenen, maar dit werd niet goed behandeld. Ronald verkreeg een vrijpion en kon zo naar de overwinning lopen. Met een 3-0 tussenstand was de zege inmiddels ook binnen.

Wouter van de Griendt had Gerke laten ontsnappen. Hij moest zelfs een stuk geven en was nu aan het vechten voor remise. In een eindspel met ongelijke lopers moet Gerke één van zijn drie pionnen naar de overkant zien te loodsen. Hierin slaagt hij. Daarmee verschijnt er een 4-0 overwinning op het scorebord. Maar gezien de partijen had dit ook een hele andere uitslag kunnen zijn.

In de volgende ronde treffen we Emanuel Lasker, dat was vorig seizoen ook al tegenstander.

Tjonger Aa Linde

Schaakwoude

Bavel van, F. (Ferdi) 1959 Veen van der, R. (Ronald) 2041 w-z 0 – 1
Urk van, A. (Auke) 1868 Lemstra, B. (Bart) 1970 z-w 0 – 1
Griendt van de, W.B. (Wouter) 1832 Ros, G. (Gerke) 1901 w-z 0 – 1
Siblesz, J.T. (Tjeerd) 1863 Heide van der, G. (Gerben) 1842 z-w 0 – 1
Gemiddelde Rating: 1881 Gemiddelde Rating: 1939 0-4

Advertenties geblokkeerd