Ga naar de inhoud

KNSB: Schaakwoude II pakt overwinning in Emmen

Schaakwoude II heeft een metamorfose ondergaan. Auke, Henk en Bauke hebben het team verlaten ten faveure van Wesley Bloemsma, Christian en Jan Torensma. Clubkampioen Gerke en Mathijs zijn gepromoveerd naar het eerste team. Hierdoor moeten Jan Sybren en Gerben het een stapje lager proberen. Nou ja, lager… de verwachte tegenstand aan de bovenste borden is mogelijk hoger dan op de laagste borden van het eerste. Een mooie opgave dus.

Voor deze zaterdag mochten we aantreden tegen ESG Emmen, vorig jaar wist Schaakwoude II hier haar eerste overwinning (enigszins onverwacht) te boeken. Dit jaar was Schaakwoude licht de favoriet. Om te winnen moesten we de tegenstander bovenin tegenhouden en op de onderste borden punten pakken. Hij dat uitpakte leest u hier onder.

Ton Selten – Wesley Bloemsma
Wesley zijn tegenstander koos vroeg voor een ongebruikelijke zet. Door verwisselingen van zetten kwamen de heren echter weer in bekend vaarwater terecht. Wesley wist goed druk op de stelling van zijn tegenstander te houden. En had een aantal penningen in de stelling vervlochten. Zijn tegenstander besloot op een bepaald moment een verdedigend paard te verplaatsen waardoor Wesley kans zag door een reeks zetten de verdediger van een ander paard uit te schakelen en zo het paard op te halen, ten koste van een pion. Even later breidde Wesley de voorsprong uit met een pion tot een vol paard en zag zijn tegenstander het niet meer zitten. (0-1)

Quinten Nijland – Folmer Heikamp
Folmer kwam uit de opening met een pion meer, maar zijn tegenstander had meer activiteit. Toen zwart onvoldoende druk op Folmer zijn witte stukken zette, was de pion veilig. In het vervolg werd afgewikkeld naar een eindspel van 3 + 3 pionnen tegen 4 + 1 pionnen. Folmer wist in dit eindspel materiaal zo te ruilen dat de promotie van één van zijn pionnen onhoudbaar werd. (0-2)

Sergei Sarkisiyan – Fedde Verf
Fedde keek van ons allen het eerste tegen een achterstand op het bord aan. Hij had een kwaliteit verloren. Wel stond er nog een vijandige witte zwartveldige loper in de hoek. Deze kon gered worden, maar gelukkig zag wit de beste voortzetting niet en verkreeg Fedde 3 lichte stukken tegen een toren een loper en 2 pionnen. In het vervolg bleek het voor zwart veel lastiger om de goede plannen te vinden dan voor wit, waardoor er een gemene aanval op de damevleugel kon ontstaan welke materiaal koste. (1-2)

Wim Fokkens – Sven Broersma
Sven wist tegen Wim Fokkens met zwart een lichte ontwikkelingsvoorsprong te pakken. Maar deze leidde niet direct tot groot voordeel, dar was de witte stelling te degelijk voor. Toch lukte het zwart een paard op c3 te plaatsen in de witte stelling. Tijdens de partij betekende dit uiteindelijk pionverlies (de computer gaf achteraf aan dat dit niet had gehoeven) . Gezien de goede plaatsing van de zwarte stukken besloot wit remise aan te bieden. Dit werd aangenomen. (1,5-2,5)

Bastiaan van Os – Christian Torensma
Christian pakte tijdens de partij steeds iets meer ruimte met zijn pionnen en stukken. Hij drong zijn zijn tegenstander dan ook ver terug. Uiteindelijk was de bewegingsruimte van de zwarte stukken van zijn tegenstander zeer beperkt, en stortte deze stelling in elkaar. (1,5-3,5)

Jan van Os – Jan Sybren Zagema
In deze partij gebeurde lange tijd helemaal niks. Wit bleef in zijn hok, Jan Sybren wou er echter toch graag uit. Hij investeerde dan ook nogal wat tijd in een plan en begon aan zijn aanval. Het evenwicht werd niet verbroken. Wel werden veel stukken geruild. In het eindspel wilde Jan Sybren te graag winnen en forceerde hij te veel in het lopereindspel. Waardoor bleek dat zijn tegenstander niet voor niks eindspeltrainingen gaf… (2,5-3,5)

Douwe Többen – Wytze Visser
Wytze speelde ook vorig jaar tegen deze tegenstander, hij won toen. Deze keer leek zijn tegenstander iets beter klaar voor de strijd. In het middenspel wist Wietse heel vernuftig met de witte torens de open a-lijn te verkrijgen. Op de overige lijnen op het bord stonden allemaal pionnen. Toch bleek het heel lastig te zijn om hier voordeel uit te halen door de defensieve opstelling van zwart. Wytze kon helaas zijn paard niet aan laten rukken om te helpen bij de aanval waardoor remise een logische conclusie was. Wytze ging overigens pas voor remise toen duidelijk was dat aan bord 1 de kansen voor Schaakwoude waren. (3-4)

Marcel Struik – Gerben van der Heide
De beide eerste bordspelers maakten er een waar spektakel van. De partij begon rustig waarbij wit ietwat makkelijker leek te spelen. Na een stukkenruil in het centrum leek de vraag wie nou het betere plan had niet beantwoord te kunnen worden. Gerben ging uiteindelijk voor een ruil van paard tegen een loper. Hij was hier net echt tevreden mee omdat Marcel Struik nu net wat makkelijker in het centrum druk zetten kon. Actie was daarom nodig op de damevleugel. De Emmennaar zat al in behoorlijke tijdnood met nog 15 zetten tot de tijdcontrole. Gerben had iets meer tijd, toch maakte hij het eerste foutje. Dit kostte hem de f2 pion. Ook volgde een koningsaanval met een pionnenstorm. Hier handelde zwart even verkeerd en Gerben wist zijn lopers zo te positioneren dat ze zowel de zwarte stukken naar mindere velden dwongen en ze de zware stukken van zwart tegen hielden. Toen Gerben even later een witte loper (welke vast kwam te zitten door de eerder genoemde pionnenstorm) kon insluiten en winnen. Ontstond er zeer open spel op het bord. Zwart spartelde behoorlijk tegen, maar de witte stukken triomfeerden met een mataanval. (3-5)

ESG Emmen 1 – Schaakwoude 2
Struik, M. (Marcel) 1990 Heide van der, G. (Gerben) 1842 z-w 0 – 1
Os van, J.C. (Jan) 1867 Zagema, J.S. (Jan Sybren) 1851 w-z 1 – 0
Többen, D.Y. (Douwe) 1841 Visser, W. (Wytze) 1811 z-w ½ – ½
Fokkens, W.G. (Wim) 1778 Broersma, S. (Sven) 1751 w-z ½ – ½
Os van, B. (Bastiaan) 1681 Torensma, C. (Christian) 1778 z-w 0 – 1
Selten, A.W.M. (Ton) 1702 Bloemsma, W. (Wesley) 1806 w-z 0 – 1
Nijland, Q. (Quinten) 0 Heikamp, F. (Folmer) 1731 z-w 0 – 1
Sarkisyan, S. (Sergei) 1532 Verf, F. (Fedde) 1659 w-z 1 – 0
Gemiddelde Rating: 1770 Gemiddelde Rating: 1779 3-5

Advertenties geblokkeerd