Ga naar de inhoud

KNSB-beker: Schaakwoude uitgebekerd

Na tweemaal de volgende ronde te hebben bereikt mocht Schaakwoude het in de 3e ronde van de KNSB-beker opnemen tegen de Friese grootmacht Philidor. De wedstrijd vond plaats op 12 februari in Leeuwarden. Beide teams kwamen met sterke opstelling voor de dag.

Het eerste resultaat kon al vrij snel genoteerd worden. Omstreeks half 10 kon Bart de druk van veelvoudig Fries Kampioen Migchiel de Jong niet meer weerstaan. Bart kwam met de zwarte stukken vrij snel gedrukt te staan aanbod 1. Zijn koning moest lange tijd in het centrum blijven en dit kostte uiteindelijk een stuk. Nadat hij nog enkele stukken verplicht moest ruilen gaf hij zich gewonnen. 0-1.

Gerben, met wit aan bord 4 tegen Jan Hania, zag al snel alle stukken van de tegenstander op zijn koning gericht. Hij probeerde wat tegenkansen te creƫren, maar hierdoor ging de stelling juist open. In deze stelling waren de lopers van de tegenstander oppermachtig, Gerben kon de dreigingen niet allemaal pareren en gaf ook op. 0-2.

Gert Jan hanteerde de witte stukken op bord 2 tegen de Nederlands kampioen van 1970, Eddie Scholl. Gert Jan was de enige speler van Schaakwoude die goed uit de opening kwam. Hij wist een pion buit te maken. Maar na enig afwikkelen leek er een remiseeindspel te ontstaan. Met z’n pion meer kon hij het in een eindspel met een paard voor beide partijen nog even proberen, dit deed hij niet onfortuinlijk. Hij wist handig gebruik te maken van een foutieve zet. 1-2.

Als laatste was Ronald nog bezig. Hij kwam met de zwarte stukken op bord 3 niet goed uit de opening tegen Erik Sparenberg. In het middenspel leek hij alle dreigingen te kunnen pareren. Maar richting tijdnood koos hij toch enkele onjuiste voortzettingen. De druk werd groter, de tijd nijpender en toen hij materiaal verloor was het over en uit. 1-3.

Het behalen van de derde ronde was een unicum en dan verliezen van een dergelijke tegenstander is geen schande.

Philidor 1847

Schaakwoude

Jong de, M. (Migchiel) 2349 Lemstra , B. (Bart) 1999 w-z 1 – 0
Scholl , E.C. (Eddie) 2260 Rauw , G.J. (Gert Jan) 2112 z-w 0 – 1
Sparenberg , E. (Erik) 2173 Veen van der, R. (Ronald) 1984 w-z 1 – 0
Hania , J. (Jan) 2171 Heide van der, G. (Gerben) 1826 z-w 1 – 0
Gemiddelde Rating: 2238 Gemiddelde Rating: 1980 3-1

Advertenties geblokkeerd