Naar de inhoud springen

KNSB: Schaakwoude 2 verliest van Staunton 2 (update)

Het nieuwe seizoen is begonnen en we spelen weer samen met Schaakwoude 1 die ook tegen Staunton (1) speelt in de Nije Warf te Walterswâld. De Nije Warf is dit seizoen onze nieuwe speellocatie geworden. Bij een nieuwe locatie horen nieuwe spelers al is dit uiteraard toeval. Van de spelers die in het eerste KNSB seizoen voor Schaakwoude 2 uitkwamen zijn vanmiddag nog maar 2 over. Dit zijn de Schaakwoude mastodonten Henk van der Heide en Gerk Ros. Nieuw dit jaar zijn Pieter Postma en Pieter van Kammen.

14:30 0-0

Beide debutanten hebben het al zwaar. Pieter Postma heeft op bord 5 in de opening een pion geofferd/verloren(?) Pieter is in een Benko-Gambiet achtige stelling gekomen en het is maar de vraag of Pieter genoeg compensatie heeft. Pieter van Kammen staat nog lastiger op bord 8. Pieter kreeg een koningsindische aanval op zijn dak, waarbij de tegenstander een dubbel stukoffer plaatste. Nu de rook enigszins is opgetrokken heeft Pieter een pion verloren en een open koningstelling. Niet direct een positie om te benijden.

Ook Christiaan Houpst (bord 7) heeft het zwaar. Christiaan kreeg een pionnenstorm over zich heen en heeft een stuk geofferd voor 3 pionnen om de druk er af te halen. De vraag is of dat genoeg is. Ondertussen staat Jan Torensma (bord 3) op het punt een pion te verliezen en ook een verzwakte koningstelling over te houden. Als dat nog niet erg genoeg is, heeft Henk van der Heide (bord 6) ook al een pion verloren in een mindere stelling.

Als dat maar goed gaat…

15:15 0,5-1,5

Henk heeft ondertussen nog een pion verloren en zag in dat doorspelen verder zinloos is. Christiaan heeft door een combinatie het stuk teruggewonnen. Hij staat nu 2 pionnen voor in een wel nog lastige stelling. Jan heeft met een stukoffer het initiatief naar zich toe getrokken. Jan heeft nog een loper in de aanbieding gedaan, maar als de tegenstander die neemt, volgt nog een torenoffer met in het vervolg mat.

Een paar minuten later is de partij van Gerke Ros (bord 4) ook voorbij. De spelers kwamen in een afruilvariant terecht waarbij voor beiden te weinig overbleef om nog op winst te kunnen spelen.

15:25 0,5-2,5

Nadat de koningstelling van Pieter was opengereten, was er eigenlijk geen houden meer aan. De tegenstander wist zijn stukken hiernaartoe te manoeuvreren met mat als gevolg.

15:50 2,5-2,5

Op Bord 1 kwam Cees Banning een pion achter, maar in een eindspel met ongelijke lopers heeft Cees volop remisekansen. Even was het onduidelijk of de tegenaanval van Jan genoeg was. Het leek namelijk van niet, maar na een fout van de tegenstander kon Jan toch een beslissende mataanval inzetten.

Ook Christiaan had het nog lastig en moest tot het eind toe heel erg oppassen. Toen de tegenstander echter een stuk weggaf was deze partij ineens ook voorbij.

Jan Sybren bord 2 staat inmiddels een kwaliteit tegen een pion achter en ook Pieter heeft zijn pion die in de opening ging verloren nog niet teruggezien. Daardoor blijft Staunton 2 nog steeds favoriet deze wedstrijd te winnen ondanks dat 2 partijen vrij plotseling onze kant opvielen.

16:10 2,5-3,5

Jan Sybren wist nog een pion terug te winnen en had nu 2 pionnen voor de kwaliteit. Wellicht was deze partij nu remise te houden. Of zat er nog meer in? De ommekeer in de wedstijd ingezet door Christiaan en Jan zet echter niet door. De tegenstander bleef druk uitvoeren en Jan Sybren begon weer meer tijd te consumeren. In de tijdnoodfase vlak voor de zettencontrole greep Jan Sybren mis en verloor de partij.

16:20 2,5-5,5

Ondanks een eindspel met ongelijke lopers wist de tegenstander van Cees toch een lastige vrijpion te creëren. Uiteindelijk kon deze pion toch doorlopen en ging ook deze partij verloren. Pieter Postma stond de hele partij een pion achter. Deze pion was inmiddels een vrijpion geworden en na dameruil werd deze pion Pieter ook te machtig.

De einduitslag is hiermee 2,5-5,5 geworden. Op enkele borden hadden we misschien een half puntje meer kunnen pakken maar de enige twee winstpartijen vielen niet ongelukkig onze kant uit. Daarmee was dit verlies terecht.

Ondertussen zat Schaakwoude1 ook in zwaar weer en verloor uiteindelijk met 1,5-6,5. Een uitstekende middag voor onze gasten dus. Vanwege versterkte degradatie in zowel klassen 3 en 4 zullen beide teams volgende ronde volop aan de bak moeten.

Volledige uitslag:

Schaakwoude 2
Staunton Groningen 2
Banning, C. (Cees) 1891 Vermeulen, F. (Frans) 1876 0 – 1
Zagema, J.S. (Jan Sybren) 1786 Blom, Y.H. (Yeb) 1855 0 – 1
Torensma, J. (Jan) 1793 Hadderingh, T. (Thale) 1798 1 – 0
Ros, G. (Gerke) 1801 Graaf van der, J.F. (Jaap) 1749 ½ – ½
Postma, P. (Pieter) 1754 Jerphanion, L.B.F. (Lucien) 1785 0 – 1
Heide van der, H. (Henk) 1728 Kruisinga, B. (Bram) 1697 0 – 1
Houpst, C.H.J. (Christiaan) 1733 Petrelli, M. (Matteo) 1639 1 – 0
Kammen van, P. (Pieter) 1666 Gomez Becerra, P.A. (Pablo) 1587 0 – 1
Gemiddelde Rating: 1769 Gemiddelde Rating: 1748 2½-5½
Geef een antwoord

Advertenties geblokkeerd