Ga naar de inhoud

KNSB-Beker: Nipte winst tegen Staunton

Maandagavond 16 oktober haalde Gert-Jan, Gerben aan en zette koers naar Kollumerzwaag. Hier stapte Sven in de auto en al gauw was Gert-Jan zetten aan het oplepelen van een openingsvariant die Sven goed kende. Sven deed een suggestie van hoe het ook kon op basis van zijn eigen openingsvoorbereidingen. Ronald stapte in op de carpoolplek in Drachten. Op naar onze bekertegenstander! Uit de loting was gekomen dat we tegen Staunton mochten schaken. In Groningen bleek dat men gevestigd was in het wijkcentrum van de wijk Helpman. Door het jeugdschaak konden we om 20:00 uur beginnen. Bij loting bleek dat we zwart hadden aan bord 1.

Ronald speelde tegen Erwin van Pelt. In de opening won Ronald een pionnetje. De Groninger kreeg hier iets activiteit voor terug. Na nog een foutje van de tegenstander stond Ronald erg goed, maar hij had twee goede keuzes. Hij koos, na wat wikken en wegen voor de iets mindere variant. Mede door tijdnood speelde hij niet de optimale zetten en liet zich het kaas van het brood eten, de zwarte stukken werkten niet meer goed samen en de witten triomfeerden aan bord 3. (1-0)

Gert Jan speelde frappant genoeg de opening die in de auto de revue was gepasseerd. Hij kwam hier goed uit. Kreeg een miniem voordeel. Tegenstander Martin Riksten leek de boel bij elkaar te houden door zijn stukken slim te positioneren. Gert-Jan sloeg echter op het juiste moment toe en forceerde een ruil in het centrum van het bord. Na deze ruil had wit een pion meer. De Groninger had compensatie, maar hopelijk niet genoeg. Onze chauffeur miste in tijdnood een variant. En het voordeel was niet meer beslissend. (1 1/2-1/2)

Sven speelde ook een goede opening. Maar net hierna werd het een moeilijke zaak voor Sven toen de start van het middenspel niet handig werd aangepakt. Zwart kreeg een groot ruimte overwicht. De stelling was lang lastig. Sven wist het echter af te ruilen tot een dame-eindspel. De verwachting was dat dit remise zou worden. Sven probeerde het nog even vanwege de activiteit van zijn dame. Zijn tegenstander was niet scherp meer, dameruil volgde en de witte pion van Sven eerder de overkant kon bereiken. (11/2 – 1 1/2)

Aan bord 4 speelde Gerben met wit tegen Piet Mulder. Er kwam een hele tactische openingsvariant op het bord. Beide heren moesten denken om een veelvoud aan tactische grapjes. Wit moest aanvallen op de koningsvleugel lukte dit niet dan was het eindspel in het voordeel van zwart. Zwart wist handig dameruil af te dwingen. Ferdinand en Gary (f- en g-pion) stoomden op naar de 5e rij. Zwart kwam vast te staan. Ferdinand ging naar de 6e rij. Beide 2 minuten op de klok. Een remiseaanbod van zwart. Er werd gezocht naar een geforceerde winst. G6, misschien? Of het paard op de damevleugel? 40 seconden over. Gerben neemt het remiseaanbod aan, hij weet dat hij beter staat, maar ziet niet hoe dit verzilverd kan worden. (2-2)

Er word vervolgens snel geschaakt om de winst. Ronald wint als eerste. De gelijkmaker valt aan bord 1. Gerben wint aan bord 4. De wedstrijd is in de pocket. Sven maakt het vervolgens aan bord 2 nog even mooi af. Op naar de volgende ronde!

Geef een reactie

Advertenties geblokkeerd