Ga naar de inhoud

KNSB-2: Nipt in Hoogeveen

Op zaterdag 4 november is het weer KNSB. Voor de derde ronde moeten we naar Hoogeveen. Leffert is er vandaag niet bij, in zijn plaats speelt Sjoerd als invaller.

Door de versterkte degradatie van de laatste jaren wordt de vierde klasse steeds sterker. Hoogeveen speelde vorig seizoen nog in de derde klasse en treedt deze zaterdag in vrijwel volle sterkte aan. Het tweede team van Hoogeveen speelt tegen ZZS!, die we vorig seizoen nog tegengekomen zijn. Na welkom geheten te zijn worden om 13:00 de klokken ingedrukt.
Na een uur spelen begint er hier en daar al wat tekening in de strijd te komen. Bij Cees op bord 4 en Sjoerd op bord 6 zie ik problemen bij de ontwikkeling van de stukken. Er lijkt nog geen direct gevaar te dreigen, maar het ziet er ook niet goed uit. Ook Christiaan op bord 7 heeft problemen. Hij heeft kunstmatig moeten rokeren en zijn tegenstander heeft de f-lijn geopend. Hierlangs zet hij druk op de witte stelling.
Om drie uur zijn de eerste uitslagen binnen. De aanval via de f-lijn wordt Christiaan te machtig. Hij moet zijn koning omleggen. Wietse op bord 5 staat een pion achter, maar heeft nog wel activiteit. Gerke op bord drie staat een pion voor, maar dit is wel een dubbelpion en zijn loper moet alles dekken. Op bord 1 speel ik zelf een redelijk goede opening en kom ik wel mooi te staan. Mijn tegenstander heeft op de b-lijn en op de g-lijn dubbelpionnen. De dames zijn  geruild en dat komt mijn positie niet ten goed. Daarnaast heeft mijn tegenstander een sterk paard op e6 dat alles in bedwang lijkt te houden. Hoewel Ik iets beter lijk te staan, vertrouw ik het niet meer helemaal en bied remise aan. Mijn tegenstander overlegt en loopt een paar rondjes, maar accepteert uiteindelijk mijn aanbod.

Tussenstand: 1,5-0,5

Rond vier uur zijn er weer enkele partijen klaar. Pieter op bord 8 heeft de hele partij onder druk gestaan. De tegenstander heeft het initiatief en Pieter komt steeds verder in het nauw. Ook hij moet de handdoek in de ring gooien. Terwijl ik mijn partij met mijn tegenstander analyseer, komt Wietse binnenlopen. Hij heeft de pion terug gewonnen en daarna de partij naar zich toegetrokken. Sjoerd heeft ondertussen toch zijn stukken kunnen ontwikkelen ,waardoor zijn stelling weer wat beter oogt. Bij Cees heeft zich ondertussen ook een metamorfose voorgedaan. Er zijn wat stukken geruild en hij heeft wat activiteiten kunnen ontplooien, maar staat de kwaliteit achter tegen een pion. Gerke zijn tegenstander heeft een vrijpion op f3 gecreëerd, waardoor wit gebonden is in zijn activiteiten. Henk op bord 2 heeft het lastig. Hij heeft de hele partij tegenspel geboden, maar zijn tegenstander heeft een gevaarlijke vrijpion op de b-lijn die al behoorlijk ver gevorderd is.

Tussenstand: 2,5-1,5

Om vijf uur worden de zaken eindelijk duidelijk. Sjoerd heeft vier pionnen en een paard tegen vier pionnen en een loper en staat iets slechter. Meer dan remise zit er niet in. Gerke is zijn pluspion kwijt, hij moet zijn  stukken op het bord houden, anders loopt uiteindelijk de vrijpion door. Zijn tegenstander ziet ook niet een weg naar winst en via een herhaling van zetten wordt het remise. Henk ziet een mogelijkheid om de vrijpion van zijn tegenstander te elimineren. Als hij echter een vergiftigde pion consumeert verliest hij door een kleine combinatie de kwaliteit. Hij moet dan opgeven. Met een tussenstand van 4,5-2,5 is de wedstrijd gespeeld.
Cees speelt dan nog als laatste. Hoe hij het heeft gedaan, weet ik niet, maar hij heeft de kwaliteit teruggewonnen en heeft drie verbonden vrijpionnen. Hij moet dan nog wel even nauwkeurig spelen om de tegenstander geen tegenkansen te geven, maar wanneer die in een verloren stelling de toren weggeeft is het direct uit.

Eindstand : 4,5-3,5

Het is een middag geweest met wisselende beelden. Lang zag het er naar uit dat we niet veel resultaat zouden behalen. Aan het eind leek het erop dat we misschien nog een matchpuntje konden meenemen, maar uiteindelijk is het een nipt verlies geworden. Gezien het ratingoverwicht van Hoogeveen geen slechte uitslag, maar uiteindelijk staan we wel met lege handen. Over drie weken hebben we een nieuwe kans in de thuiswedstrijd tegen Groninger Combinatie 4.

Gedetailleerde uitslag:

Geef een reactie

Advertenties geblokkeerd