Ga naar de inhoud

KNSB-2: Overwinning op GC5

Na een korte winterstop vervolgen we de KNSB competitie op zaterdag 3 februari. We spelen weer thuis en vandaag komt Groninger Combinatie op bezoek. Wij spelen tegen het vijfde. In aanloop naar deze wedstrijd blijkt het eerste team onderbemand. Wietse valt daarom in bij het eerste en Bauke neemt zijn plaats in bij het tweede. De vorige wedstrijd tegen een directe concurrent ging helaas verloren dus deze van vandaag is belangrijk. GC 5 is de verrassing van onze competitie, gepromoveerd vanuit de 5e klasse maar toch al 7 matchpunten. Na een openingswoord van Gerben gaan we los.

Ik maak regelmatig even een rondje om te kijken hoe we ervoor staan. Bij Leffert op bord 1 zie ik dat hij op de damevleugel de pionnen naar voren gooit. Zo op het eerste gezicht ziet het er niet verkeerd uit. Cees speelt op bord 3 en heeft te maken met tegengestelde rokades. Zijn tegenstander zet een koningsaanval op en Cees lijkt veroordeeld te zijn tot verdedigen. De tegenstandster van Henk op bord 7 offert in de opening twee pionnen voor een aanval, maar Henk blijft rustig spelen. Ik zelf krijg op het 5e bord een Bird tegen me die verder gaat in een omgekeerde Stonewall. Hier is lange tijd nog niet zoveel aan de hand.  Rond drie uur begint er wat meer tekening in de wedstrijd te komen. Bauke op bord 2 heeft het lastig evenals Cees. Gerke op het 4e bord staat inmiddels een kwaliteit voor maar zijn tegenstander heeft actief spel, ook hier tegengestelde rokades. Christiaan heeft op bord 6 een pion veroverd, maar heeft het nog niet gewonnen. Op het 8e bord bij Pieter gaat alles gelijk op.

Dan gaat het ineens snel. Henk heeft het initiatief overgenomen.  Hij schiet er wel weer een pion bij in, maar wanneer zijn opponente een stuk in laat staan, is het eerste punt binnen. Cees heeft een kwaliteit gewonnen en na een grote afruil slaat de witte aanval niet door en wint Cees zijn partij. Bij Pieter is het evenwicht niet verbroken en is remise overeen gekomen. Mijn tegenstander heeft mij teveel de vrije hand gegeven. Ik heb een sterk paard op e4 tegenover een slechte loper. De witspeler speelt enigszins passief en na het oprukken van mijn pionnen op de koningsvleugel verliest hij een stuk, waarna hij opgeeft. Christiaan is inmiddels in een toreneindspel met een pion meer beland dat hij keurig naar winst voert. Hiermee is de overwinning een feit. Als ik mijn partij met mijn tegenstander analyseer, hoor ik dat Gerke remise heeft gespeeld en Leffert heeft verloren. Na een verkeerde voortzetting verloor hij langzamerhand de greep op de partij en moest het punt aan de tegenstander laten. Alleen Bauke is dan nog bezig. Hij is in een moeilijk toreneindspel terecht gekomen. Hij probeert nog lang er een remise uit te slepen, maar net voor 6 uur moet hij zijn koning omleggen. Zo boeken we een belangrijke overwinning, maar we zijn er nog niet. Over een maand mogen we weer wanneer SG Staunton op bezoek komt.

Volledige uitslag:

Geef een reactie

Advertenties geblokkeerd