Naar de inhoud springen

KNSB-2: Eindstation 4e Klasse

Vandaag 22 april spelen we de laatste wedstrijd van het seizoen tegen ZSG in Zwolle.  ZSG speelt met drie invallers, maar nog hebben ze op de eerste zes borden een flink rating overwicht. Met Bauke en Sjoerd als invallers hebben we toch een redelijk goed team er tegenover.

Rond twee uur is er nog niet veel over de stellingen te zeggen. Christiaan op bord 7 heeft al wel snel een pion gewonnen, maar zijn tegenstander doet er alles aan om deze terug te winnen. Ikzelf was op bord 1 goed uit de opening gekomen, maar nadat ik ingegaan ben op een torenoffer, moet ik mijn dame geven voor beide torens en kom ik onder grote druk te staan.

Een uurtje later komen de eerste uitslagen. Christiaan heeft zijn plus-pion weten te behouden en voert het eindspel bekwaam naar winst. Jan Sybren heeft ondertussen op bord 6 remise gedaan. Ik heb niet veel van zijn partij meegekregen, maar tegen een sterke tegenstander is hij niet in de problemen geraakt. Even later komt Bauke vragen of hij remise mag aannemen. Hij lijkt iets beter te staan, maar tegen een sterke opponent is dit een mooi half puntje. Tussenstand om 15: 30: 1-2.

Henk speelt op bord 3 tegen een invaller, maar deze heeft een flink hoger rating. Henk krijgt een aanval over zich heen, maar als ik weer langs loop, zie ik dat hij de kwaliteit voorstaat en tegenspel kan ontwikkelen. Cees op bord 2 heeft een kwaliteit tegen een pion, maar zijn tegenstander heeft sterke stukken op mooie posities. Mijn tegenstander probeert de druk op te voeren, maar hij kiest voor het opspelen van de verkeerde pion, waardoor ik de stelling nog kan houden. Als hij een pion gewonnen heeft, biedt hij toch onverwacht remise aan. Ik ben wel blij met dat halve puntje. Cees kan echter zijn stelling niet houden en verliest. Pieter op bord 8 heeft te maken met tegengestelde rokades, hij valt aan op de damevleugel, zijn tegenstander op de koningsvleugel. Het lijkt wat een wilde partij; ik zie aan beide kanten allemaal stukken in staan, maar de tegenstander lijkt de beste papieren te hebben. Dat blijkt ook uit het vervolg. Tussenstand om 16:30: 3,5-2,5.

Met nog twee partijen onderweg lijkt er minstens een matchpunt in te zitten. Sjoerd had op bord 5 een gelijk opgaande strijd, maar lijkt inmiddels het betere van het spel te hebben. Bij Henk gaat het dan echter mis. In een open stelling verliest hij een stuk door een penning. Hij vecht nog voor wat hij waard is, maar moet de handdoek in de ring gooien. Sjoerd wint een pion, maar kan zijn koningsaanval niet verzilveren. Hij wint welk nog een pion, maar met ongelijke lopers is het eindspel toch nog wel lastig. Hij weet uiteindelijk met twee verbonden vrijpionnen de klus te klaren en brengt daardoor de eindstand op 4,5-3,5. Een klein verlies, maar gezien het kaliber van de tegenstander geen schande. Hiermee komt er een einde aan een onzeker seizoen door verzwaarde degradatie, maar waarin we op eigen kracht handhaving hebben afgedwongen.

Volledige uitslag:

Geef een antwoord

Advertenties geblokkeerd