Naar de inhoud springen

KNSB-1: Gehavend Schaakwoude onderuit in Sneek

Op zaterdag 22 april stond de negende en laatste KNSB-ronde van het seizoen op het programma, Schaakwoude mocht het opnemen tegen de enige andere Friese club in 3A, Sneek. Vanwege ziekte had Schaakwoude problemen om alle borden te vullen, bord 7 bleef daardoor helaas leeg. Invaller Menno Veenstra was bereid om op bord 2 plaats te nemen.

Er werd dus begonnen met een 0-1 achterstand. Al vrij vlot had Sipke aan bord 5 een prettige stelling opgebouwd tegen Dirk Sieds Nolles. In een toreneindspel kon Sipke de b-pion ophalen en daarna promoveren, daarmee was de stand vooralsnog gelijk. 1-1

Aan bord 8 zat Wietse met zwart tegenover de jeugdige Jelger Hulshoff. Wit offerde een pion voor activiteit. Het duurde even voordat deze activiteit tot ontplooiing kwam, maar daarna had Wietse het zwaar. Hij kon niet de juiste verdediging vinden en verloor, daarmee werd het 1-2. Ondertussen stond Bart met de zwarte stukken tegen Han Holl ook onder de druk. Toen hij zich liet verleiden tot een paardzet, was mat in 4 het gevolg. 1-3.

Henk speelde aan bord 6 tegen Jan Lootsma. Er werd al snel van alles afgeruild en er ontstond een dame-toren eindspel. Beide kanten zagen na nog wat zetten in dat er niet veel meer inzat dan remise. 1,5-3,5. Niet veel later volgde Ronald ook met een remise. Vanuit de opening had hij een klein voordeel tegen Jouke Bakker verkregen. De stelling werd echter steeds meer gesloten en toen beide partijen geen mogelijkheid zagen om zonder te grote risico’s iets te ondernemen werd tot remise besloten. 2-4.

Dan debutant Menno, hij speelde met de zwarte stukken tegen Tjitze Schram.  Na een wat ongebruikelijke openingsvariant kwam er een interessante stelling op het bord, waarin zwart het beste stond. Op zet 21 was dit de stelling.

Hier had zwart met a6 een ruim voordeel gekregen, maar helaas ging hij andere verwikkelingen in en verloor uiteindelijk. 2-5

Aan bord 1 zat Sven tegen de sterkste speler uit 3A, namelijk Selwin Keuning. Sven offerde gedurfd een kwaliteit, maar hij kreeg hiervoor wel de nodige compensatie. Toen alleen deze partij nog bezig was werd er tot remise besloten, maar in de eindstelling had Sven wel de betere kansen. Hiermee kwam de eindstand op 2,5-5,5.

Rating
Rating
Keuning, S. (Selwin) 2260 Broersma, S. (Sven) 2018 ½ – ½
Schram, T. (Tjitze) 1993 Veenstra, M. (Menno) 1557 1 – 0
Bakker, J.M. (Jouke) 2035 Veen van der, R. (Ronald) 1952 ½ – ½
Holl, H.D.R. (Han) 2027 Lemstra, B. (Bart) 1973 1 – 0
Nolles, D.S. (Dirk Sieds) 1824 Hoop de, S. (Sipke) 1972 0 – 1
Lootsma, J. (Jan) 2002 Broersma, H. (Henk) 1855 ½ – ½
Kuitert, C. (Christian) 1939 NO 0 1R – 0R
Hulshoff, J.H. (Jelger) 1663 Jong de, W.P.J. (Wietse) 1788 1 – 0
Gemiddelde Rating: 1968 Gemiddelde Rating: 1874 5½-2½

Door dit resultaat eindigt Schaakwoude keurig op de vijfde plaats.

Geef een antwoord

Advertenties geblokkeerd