Naar de inhoud springen

Jan Eelkema verovert koppositie na ronde 2

Door Jan van der Veen

DAMWOUDE – Met een opkomstpercentage van 90 % aan het begin van de tweede ronde, kon er met recht gesproken worden van een prima belangstelling. Jacob Eelkema (Ternaard) maakte zijn debuut en zat achter de witte stukken tegenover Johan Cnossen. De man uit Hardegarijp was na afloop vol lof over de 21-jarige, die een kleine tien jaar terug voor het laatst serieus met schaken bezig was. Op zet 15 deed Jacob het niet goed, maar pas in het eindspel viel de beslissing, toen wit dreigde een stuk te verliezen en opgaf. Wopke Brandsma won van Klaas Stellema, die blij was dat de witte loper van het bord ging, doch een damezet van wit daarna besliste direct de partij. Daarna was zwart kansloos. Fokke de Haan won van zijn vader, die zag bij een afruil niet dat zijn dame terug moest. Nu werd de vorstin gevangen genomen. Pee Kooistra speelde in de opening de verkeerde volgorde van het Dame-gambiet, waardoor hij een tempo verloor en in feite steeds achter de feiten aanliep. Wit moest met zijn stukken terug om de de verdediging te helpen, maar ontkwam niet aan materiaalverlies in het middenspel (twee pionnen). Zwart kreeg een fraaie vrijpion. 

Ook Siebren Westra (NEO) maakte zijn debuut op de interne competitie van Schaakwoude. In een Siciliaan tegen Bauke Vroom kreeg Siebren een sterk paard in het centrum, maar zwart kreeg in het middenspel twee gedekte vrijpionnen; wit had actief spel en dit leek de opmaat voor een boeiend eindspel. En toen overzag Bauke iets! Andries Meijer en Johan Attema hielden elkaar lang in evenwicht, tot het moment dat zwart een pion won. Deze pion was beslissend in een moeilijk eindspel. Ook bij Hessel Sijbersma en Henk Kooistra kwam een Siciliaan op het bord. Zwart kwam iets beter te staan, doch kon dit niet in winst omzetten. Na de 29e zet werd tot remise besloten. In een Schotse partij kwam wit (Wesley Bloemsma) een pion achter tegen Jan Meijer. Wit dacht op g7 een schijnoffer te hebben, doch overzag d5. In een boeiend middenspel deed Jan Meijer de beslissende koningszet: h8! waardoor de mataanval van wit mislukte en hij uiteindelijk een licht stuk achter stond. Mathijs Visser hanteerde met zwart de Franse opening tegen Aps Steenberg. Na wederzijds verkennen en voorzichtig spel behaalde zwart licht positioneel voordeel. Wit kreeg mogelijkheden op een remise, maar wist niet de juiste zetten te vinden. In het eindspel dreigde mat of stukverlies.

Het topduel tussen Gerke Ros en Henk van der Heide eindigde in remise. Gerben van der Heide won na dameruil op de vierde zet een pion tegen Albert van der Lijn (met wit). De witspeler kreeg de kans om de witte pionnenstelling te verstoren; om daarna met de eigen pionnen op te rukken. Zwart slaagde er echter in op de koningsvleugel met een toren op de 2e rij binnen te komen; hetgeen de winst opleverde. Auke van der Zee en mevrouw Hiemstra speelden een interessante partij met wederzijdse dreigingen. In een heel lang duel, met tijdnood voor wit, werd zwart op de 44e zet mat gezet. In de langste partij van de avond moest Nathalie Steringa haar eerste plaats afstaan aan achtervolger Jan Eelkema. In een fantastisch duel ging het na de Siciliaanse opening tot het middenspel gelijk op. Daarna won Eelkema een pion en gingen beiden op de aanval spelen. In het verre eindspel, na bijna vier uur spel, laveerde zwart via de damevleugel naar de koningsvleugel om wit mat te zetten.
 
De uitslagen van ronde 2:
N. Steringa – J. Eelkema 0-1; W. Bloemsma – J. Meijer 0-1; A. Steenberg – M. Visser 0-1; A. Meijer – J. Attema 0-1; G. Ros – H. van der Heide 0,5-0,5; W. Brandsma – K. W. Stellema 1-0; F. de Haan – S. de Haan 1-0; P. Kooistra – C. Veenstra 0-1; H. Sijbersma – H. Kooistra 0,5-0,5; A. van der Lijn – G. van der Heide 0-1; J. Eelkema – J. Cnossen 0-1; A. van der Zee – J. Hiemstra 1-0; S. Westra – B. Vroom 1-0. 

Geef een antwoord

Advertenties geblokkeerd