Naar de inhoud springen

FSB-1: Schaakwoude speelt goed, maar net niet goed genoeg, Lasker zegeviert

Mathijs mocht met wit aantreden tegen Sikko Ros. Vanuit de opening kwam een centrumpion onder zware druk staan. Dit zorgde voor dat wit gedwongen werd onharmonieus te ontwikkelen om de pion te behouden. Sikko kon er voor zorgen dat de stukken goed samen werkten. In het middenspel werd de druk zo hoog op het witte centrum dat Mathijs gedwongen werd een gok te nemen. Er werd lang gerokeerd, en al spoedig bleek het fataal. (1-0)

Gerben speelde tegen Rienk Sijbesma. Al vroeg kreeg Gerben de kans om dames af te ruilen en een paard tegen een loper. Gerben hoopte dat de loper beter zou blijken. Dit bleek een onterechte inschatting. In het begin leek het wel positief maar naarmate de partij vorderde, leken de zwarte paarden beter te zijn. Wit verloor een pion. De torens werden afgeruild. Het zwarte paard haalde een aantal pionnen op. De zwartveldige witte loper deed dit ook. Deze belandde achter de zwarte pionnen op de koningsvleugel . Hier heeft zwart ergens een kans gemist. Na nog een groot aantal zetten, bleek dat zwart geen voortgang kon boeken zonder dat de pionnen van het bord zouden verdwijnen. De vrede werd getekend. (1,5-0,5)

Evert startte niet goed tegen Murk Viersma. Door goed gebruik te maken van de zwarte pionnenstructuur ontstond een soort Fort Knox, waardoor het erg lastig werd voor Murk op een goede manier de stelling van Evert te ontmantelen. De goede methode hiertoe werd niet gevonden. Evert kwam steeds beter in de partij en eindigde met een gelijkwaardige stelling. Beiden 4 pionnen en een toren. (2-1)

Sipke speelde tegen Tjalling Wiersma. De openingen van beide heren gingen goed. Daar Sipke met de zwarte stukken speelde was het net iets lastiger voor hem. Hij had te maken met ‘een slechte zwarte loper’. Wit kon een open lijn kapen. Hierna creëerde Sipke tegenspel. Er volgde een eindspel waarin een zwarte pion op de b-lijn erg gevaarlijk werd. Helaas bleek het niet mogelijk ondersteuning aan te voeren. Doordat de witte loper dit tegen hield. Aan de andere kant kon wit geen stukken naar de b-pion sturen, zonder een andere te verliezen. Derhalve ook remise. (2,5-1,5)

Geen rare uitslag tegen de koploper. Dit was echter niet wat we als team nodig hadden. De kans om lijfsbehoud te bewerkstelligen lijkt slechts nog een theoretische.

Rating
Rating
Ros, S. (Sikko) 2212 Visser, M. (Mathijs) 1901 1 – 0
Wiersma, T.J. (Tjalling) 2036 Hoop de, S. (Sipke) 1931 ½ – ½
Sijbesma, R. (Rienk) 2054 Heide van der, G. (Gerben) 1839 ½ – ½
Viersma, M. (Murk) 1953 Drijver, E. (Evert) 1782 ½ – ½
Gemiddelde Rating: 2064 Gemiddelde Rating: 1863 2½-1½
Geef een antwoord

Advertenties geblokkeerd