Naar de inhoud springen

FSB: Schaakwoude 1: Thee verslaat koffie

In het sfeervolle hotel/restaurant Van der Meer in Dokkum stond de streekderby De Donger – Schaakwoude op het programma. Beide teams zouden bij winst een flinke stap richting handhaving in de hoofdklasse zetten. Na een kort woordje konden de partijen beginnen. Op alle borden werd rustig begonnen, maar toen de kastelein zijn ronde deed ontstond er toch enige ophef. Wat bleek het geval: alle spelers van De Donger bestelden koffie en alle spelers van Schaakwoude bestelden thee. Al snel vlogen de grapjes over de tafel, zou het cafeïnegebrek Schaakwoude opbreken?

Terwijl de klok rusig verder tikte, ontspon zich een mooi duel. Pas na 11 uur werd de eerste partij beëindigd. Invaller Gerben had met de witte stukken een gelijkopgaande partij tegen de invaller van de Donger, Alle Vlasma. Hij weigerde een remiseaanbod en toen er tegengesteld gerokeerd werd, sloeg hij toe. Hij zette druk en wist zo materiaal te winnen. 1-0.

Evert hanteerde de zwarte stukken tegen Cris Jolmer Jellema. Hij wist door listig spel een pion buit te maken. Door een handige tussenzet wist hij de open lijn te bezetten. Hij ruilde alle stukken en wist het eindspel uit te tikken. 2-0.

Op bord 1 speelde Ronald met wit tegen de sterke Amir Nicolai. Deze beging in de opening een kleine onnauwkeurigheid, hierdoor gebruikte hij veel tijd. In het middenspel kon hij een kansrijk kwaliteitsoffer plaatsen, maar dit was lastig door te rekenen, uiteindelijk deed hij dit niet. Hierdoor kreeg Ronald kans om de open b-lijn te bezetten. Hij moest zijn koning eerst in veiligheid zien te brengen, maar daarna kon hij in tijdnood op de damevleugel binnendringen. Hij wist materiaal te winnen en zijn tegenstander streek de vlag.

Gerke trof aan bord twee de welbekende Noord-Hollander Olaf Cliteur. Hij werd net na de opening opgezadeld met een dubbelpion in het centrum. De hele partij bleef dit een aanvalsdoel van wit. Maar Gerke weerde zich kranig. Richting de klok van twaalf uur kon hij tevreden met een halfje richting de bar.

Een keurige 3,5-0,5 overwinning. Het theeteam had overwonnen!

T Donger 1832 Schaakwoude 1879 ½ di 05 feb
1. Amir Nicolai 2116 Ronald van der Veen 1984 0 1
2. Olaf Cliteur 1844 Gerke Ros 1874 ½ ½
3. Alle Vlasma 1677 Gerben van der Heide 1826 0 1
4. Cris Jolmer Jellema 1693 Evert Drijver 1831 0 1

Advertenties geblokkeerd