Ga naar de inhoud

FSB: Schaakwoude 2 vindt in Burgum zijn Waterloo

Ik lees elke keer weer de mooie wedstrijdverslagen van mijn ‘co-writers’ en bedenk of ik vandaag mijn verslag eens zal beginnen met de vraag: “is NEO the ONE?”, maar ik houd het maar ‘gwoon’. Maandag 21 maart schaken in Burgum! Vol goede moed gaat Schaakwoude 2 op bezoek bij NEO. Henk valt vandaag in voor Bauke, die verhinderd is. Na enig zoeken vinden we de ingang van NEO’s schaakbolwerk. Onze tegenstander blijkt tot de tanden bewapend te zijn en treedt in een sterke opstelling aan. Dat wordt zweten!

Al snel blijkt dat het een lastige avond gaat worden. Henk speelt op bord 2 tegen Hans Kloosterman. In een Italiaanse opening ontwikkelt Henk met zwart eerst zijn paarden, waarna Hans met Lc4 en Pg5 een dubbele aanval op f7 inzet. Als ik even later weer kijk, staat Henk een kwaliteit achter. Hij probeert dapper nog tegenspel te creëren, maar het is vechten tegen de bierkaai.

Op bord 4 speelt Pieter tegen Oktay Sari. Hier gaat de strijd heen en weer. Beide proberen het initiatief te pakken. Elke keer als ik bij het bord kom kijken is het beeld veranderd. Als ik denk dat Pieter een stuk achter staat, blijk ik niet goed gekeken te hebben, want even later zie ik dat hij de kwaliteit voor staat. Maar zijn tegenstander blijkt taai, want als ik weer kom kijken, blijkt Pieter zijn voordeel weer gewijzigd te zijn in een nadeel.

Jaap zet zijn partij tegen Pieter Postma rustig op. Beide kanten delen wat speldenprikken uit zonder eerst te rokeren. Via de half open c-lijn oefent Jaap druk uit op de zwarte stelling met Dame en Toren. Er vindt al snel een afruil plaats van stukken en de partij belandt in het eindspel. Hier zie ik Jaap toch een pion verliezen. Het ziet er niet best uit voor ons.

Ik zelf speel voor de verandering een redelijk evenwichtige partij tegen Sjoerd Hoekstra. Ik moet in de opening wel weer even nadenken wat de beste speelwijze is, maar ik krijg het betere van het spel. Ik sta de hele partij iets beter, maar weet niet hoe ik het voordeel kan uitbuiten. Als Henk en Pieter verloren hebben en Jaap een pion achter staat besluit ik na een iets mindere zet, waardoor de partij weer helemaal in evenwicht is, remise aan te bieden, wat door Sjoerd wordt aangenomen.

Ondertussen weet Jaap weer een pion terug te winnen, maar het blijft een onduidelijke stelling. Jaap probeert af te stevenen op een remise, maar wanneer Pieter door op winst te spelen zijn hand overspeelt, laat Jaap een pion promoveren, waardoor hij alsnog de partij wint.

Zo wordt het toch nog een ‘near loss’ en vraag ik me af of ik toch niet te vroeg remise heb aangeboden. Maar gedane zaken nemen geen keer en we gaan met deze kleine nederlaag naar huis. Volgende keer beter!

NEO 1 Schaakwoude 2 Ronde 7
Hoekstra, S. (Sjoerd) Torensma, J. (Jan) ½ – ½
Kloosterman, H. (Hans) Heide van der, H. (Henk) 1 – 0
Postma, P. (Pieter) Miedema, J. (Jaap) 0 – 1
Sari, O. (Oktay) Kammen van, P. (Pieter) 1 – 0
    2½-1½

Advertenties geblokkeerd